NH Hotel Group is weer winstgevend

1 maart 2016
NH Hotel Group is weer winstgevend

De Spaanse NH Hotel Group, die in Nederland circa 35 hotels exploiteert, heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer zwarte cijfers
geschreven. Dat heeft het Spaanse beursgenoteerde bedrijf gisteren bekendgemaakt.

*900.000 euro winst*
Het concern boekte een minimale winst van 900.000 euro, maar heeft daarmee wel een zwarte pagina omgeslagen. Het internationale hotelconcern met bijna 400 hotels in 29 landen in Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika heeft zware jaren achter de rug, maar wist vanaf 2013 het verlies wel te verminderen. Na een winst van € 6,2 mln in 2011 boekte het hotelconcern een jaar later een megaverlies van € 292,1 mln, onder meer vanwege forse afschrijvingen. In 2013 was het verlies nog € 39,8 mln en in 2014 liep dat terug tot € 9,6 mln.

*Saneringsmaatregelen*
De afgelopen jaren heeft de op twee naar grootste Europese hotelketen fors ingegrepen om het concern weer gezond te maken. Voor honderden miljoenen aan hotelbelangen werd afgestoten, de investeringen werden bevroren, de operationele kosten werden aan banden gelegd en personeel werd flexibeler ingezet. Verlieslatende hotels werden gesloten.

*Vastgoed Krasnapolsky*
In Nederland verkocht de NH Hotel Group bijvoorbeeld het vastgoed van hotel Krasnapolsky aan de Dam in Amsterdam, een transactie van € 142 mln. NH Hotel Group bleef wel de exploitant van het hotel. Tegelijkertijd is recentelijk ook weer flink geïnvesteerd in de modernisering van hotelkamers.
De strategische maatregelen leidden tot succes, gelet op de terugkeer van de winstgevendheid. Ook de omzet steeg vorig jaar weer, met 10,3% naar € 1,4 mrd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam zelfs met 35,8% toe. Met name in Spanje en Italië presteerde de hotelketen boven verwachting.

*Investeringen in China*
Voor 2016 is de Spaanse hotelketen zelfs zeer positief. Het concern zegt ‘zeer optimistisch’ te zijn over de hotelmarkt en verwacht voor dit jaar een groei van 8% in het hoogste segment. Samen met het Chinese investeringsconglomeraat HNA, dat actief is in hotels, onroerend goed en luchtvaart, ontwikkelt de Spaanse hotelketen een groot aantal nieuwe hotels in China.

*Nieuw hotel bij RAI*
Ook in Nederland breidt het concern verder uit. Zo ontwikkelt de NH Hotel Group samen met vastgoedontwikkelaar COD en de bekende architect Rem Koolhaas momenteel bij de Amsterdamse RAI een van de grootste hotels van de Benelux.

~Christel Tuin~

Overig nieuws