Sidney Schutte is Chef van het Jaar

11 november 2016 | Thijs Jacobs
Sidney Schutte is Chef van het Jaar

Afgelopen maandag, 7 november, is Sidney Schutte uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2017 door Gault Millau Nederland. De executive chef van Waldorf Astoria Amsterdam en het tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje Amsterdam toonde zich verrast en vooral heel blij met de benoeming, waarin hij nadrukkelijk ook zijn keukenteam betrekt. “Ik ben hartstikke trots op het team, met echte toppers in de keuken waar ik altijd op kan rekenen. Deze eervolle onderscheiding geeft het vertrouwen dat we met Librije’s Zusje op de goede weg zijn.” 

Twee Michelinsterren

Librije’s Zusje Amsterdam kreeg binnen 7 maanden na de opening in mei 2014 direct twee Michelinsterren. In korte tijd veroverde het restaurant onder leiding van Sidney Schutte een plek in de top tien van de Nederlandse gastronomie. Het juryrapport van Gault Millau spreekt over ‘een komeetachtige ontwikkeling van Schutte en zegt over zijn kookstijl: “Sidney’s gerechten zijn precisiewerkjes. Elk bord is een verhaal op zich. Compositie, smakenbalans, ingrediënten, bereidingen, alles grijpt uiteindelijk op een verrassende manier in elkaar. Het is vaak gedurfd, ook met Aziatische ingrediënten, maar van een subtiliteit die alleen de allerbeste chefs beheersen.”

Nieuwe gerechten

Sidney Schutte is altijd en overal bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechten. Met regelmaat verschijnen die op de menukaart. Soms is er sprake van een absolute topper, zoals de ‘jonge makreel’, die hard op weg is een klassieker te worden. Op dit moment in al zijn schoonheid en verfijning op het menu in Librije’s Zusje, maar met een lange voorgeschiedenis, die eenvoudig begon met het schoonmaken van de makreel op Japanse wijze…

 

Over Sidney Schutte

Sidney Schutte (Middelburg, 1976) verruilde als 17-jarige Zeeland voor Zuid-Limburg om kok te worden. Tijdens zijn opleiding leerde wat ‘gedrevenheid’ betekent van befaamde chefs. In 1999 startte hij als souschef in De Librije. , dat datzelfde jaar een tweede Michelinster kreeg. Drie jaar later volgde onder zijn verantwoordelijkheid als chef-kok de derde Michelinster. Gedurende tien jaar leverde Sidney Schutte een belangrijke bijdrage aan de internationale faam van het restaurant dat Nederland culinair op de wereldkaart zette en uitbreidde met een hotel en tweede restaurant, Librije’s Zusje. Intussen behaalde Sidney in 2006 de titel van SVH Meesterkok. In 2009 besloot Schutte te gaan reizen om zijn (culinaire) horizon te verbreden. In Hong Kong werkte hij als executive chef in het befaamde The Landmark Mandarin Oriental het aldaar gevestigde tweesterrenrestaurant Amber. In 2013 kwam Schutte op initiatief van Jonnie en The?re?se Boer terug naar Nederland om in het nieuw te openen Waldorf Astoria Amsterdam, met restaurant Librije’s Zusje Amsterdam aan de slag te gaan als executive chef. Sidney Schutte geeft zijn persoonlijke signatuur aan gerechten en bereidingen door veelal te werken met lokale producten, gecombineerd met invloeden en ingredie?nten uit de Aziatische keuken. Onder leiding van Sidney Schutte kreeg Librije’s Zusje Amsterdam binnen zeven maanden na de opening, in november 2014, direct twee Michelinsterren. Sinds februari 2015 is een tweede restaurant geopend in Waldorf Astoria Amsterdam, Goldfinch Brasserie, waarvoor Schutte als executive chef eveneens verantwoordelijk is.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: