Team sterrenrestaurant Merlet wint kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018

19 juni 2018 | Thijs Jacobs

De vierde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Tijdens de wedstrijd, die op 18 juni 2018 plaatsvond, hadden de koks de opdracht een gerecht te maken van asperges en een product uit de Oosterschelde, begeleid door een bijpassende drank. De tegelijkertijd gehouden Wine Making Challenge voor sommeliers werd gewonnen door Tim Theuns van sterrenrestaurant Pure C in Cadzand.

Oosterscheldepaling in ’t groen

Het team van restaurant Merlet onder leiding van Marco Helsloot wist de vakjury te imponeren met een gerecht van Oosterscheldepaling in ’t groen, scheermes, asperges, zeekraal, lamsoor en codium. Daarbij schonken zij een cocktail van aspergesap, oesterwater, yuzu, vlierbloesemsiroop en duinlikeur Hierbas de las Dunas.

De vakjury bestond uit Dick Middelweerd (restaurant De Treeswijkhoeve*), Sjaak Jobse (Plat de Zélande) (beide SVH Meesterkok), Syrco Bakker (restaurant Pure C*) en Laurent Smallegange (restaurant Spetters*). Sommeliers Ferdinand Tulen (restaurant Pastorale**, België) en Adrian Zarzo Habraken (restaurant Zarzo) beoordeelden de drank-spijscombinaties. 

Persprijs voor restaurant de Ertepeller

De persjury koos voor restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Het team onder leiding van chef Arjan Kuipers overtuigde met een gerecht van Oosterscheldepaling, asperge, ganzenlever, duindoornbes, Zeeuwse appelstroop en schuim van Oosterscheldewater.

In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Niveau hoger dan ooit

Organisator Dennis Willems van de Vereniging Zeeuwse Koks: “Dit jaar was het niveau van de restaurants hoger dan ooit, er streden 6 restaurants met totaal 7 Michelinsterren mee. Tijdens de wedstrijd lag het niveau van de gerechten heel dicht bij elkaar, de beste combinatie van gerecht met bijpassende drank gaf de doorslag voor de nummer een. Na deze vierde editie merken we dat de wedstrijd echt leeft binnen de landelijke horeca. Deelnemers willen zich weer inschrijven voor volgend jaar en de plaatsen voor toeschouwers op de boot waren volledig uitverkocht.”

Slag op de Schelde 2018

De wedstrijd, die werd gepresenteerd door Ramona van Zweden, was toegankelijk voor ruim 200 gasten uit de horeca. Tijdens de Markt op de Schelde presenteerden horecaleveranciers en partners van de wedstrijd hun producten en kon er genetwerkt worden onder het genot van een hapje en een drankje. Zo bereidde restaurant Zarzo een fantastische paëlla en maakte grillmaster Leonard Elenbaas gerechten op verschillende Big green Eggs. De organisatie is in handen van de Vereniging Zeeuwse Koks in samenwerking met het Zeeuwse sterrenrestaurant Katseveer, hoofdsponsor is VHC Kreko Groep.

Prijzenpakket

Het team van Merlet ging naar huis met onder meer een reis naar de Champagne verzorgd door Wijnkooperij De Lange, een lunch bij restaurant De Librije*, een handgemaakt mes van Cairo knives en een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel.

Het team van De Ertepeller won onder meer een Big Green Egg Minimax, een diner bij restaurant Basiliek*, een bierreis verzorgd door Warsteiner, een handgemaakt mes van Pblk knives en eveneens een bokaal van Marian van Garsel.
Voor alle deelnemende teams waren er onder meer abonnementen op gastronomisch magazine Passion HI, messen, wijn, olijfoliepaketten, oesterpaketten en slakkenpaketten.

De deelnemende teams

Aan de vierde editie van De Slag op de Schelde namen deel:


Restaurant de Librije Zwolle * (winnaar 2017): Nino Willems, Lars Aukema en .Jan-Willem Berendsen
Restaurant Elea Rijswijk (winnaar persprijs 2017): Takis Panagakis, Naomi van Es, Frank Stuyfzand.
Restaurant De Ertepeller Papendrecht: Arjan Kuipers, Rob van Werkhoven, Denise Choufoer.
Restaurant de Bokkedoorns Overveen : Jules Wiringa, Yorick de Groot, Niels Overmeire.
Restaurant Merlet Schoorl *: Marco Helsloot, Jasper Panis, Mensje Weerman.
Restaurant Ratatouille Food & Wine Haarlem *: Adriaan van der Zwaard, Niels Schoots, Boudewijn Böhre.

Wine Making Challenge voor sommeliers

Tegelijk met de kookwedstrijd werd op het schip de Wine Making Challenge gehouden. Deze werd gewonnen door Tim Theuns van restaurant Pure C * in Cadzand.

Hier streden topsommeliers om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2018. Zij  hadden de opdracht om uit mono-cépage wijnen van het Spaanse Wijnhuis Pago Casa del Blanco/QuiXote DOP Pago de meest optimale blend te maken. De gasten konden live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze kwamen. 
De deelnemers: Paul Labruijere (Katseveer), Adriaan Visser (Cordial *), Ruben Kwakman (Zarzo*), Floris Altink ( Librije’s zusje**, Tim Theuns ( Pure C).

De winnaar ziet zijn naam op het etiket van de winnende blend die in een ‘limited edition’ van 1000 flessen gemaakt wordt. Daarnaast ontvangt de winnaar een speciale magnum en een kist wijn met de eigen gecreëerde blend. Alle deelnemers ontvangen de vier huidige blendwijnen.

Bij deze wedstrijd bestond de jury uit Spaanse wijnmaker Juan Haro, journalist en registervinoloog Anne-Wies van Oosten en de winnaar van vorig jaar Lendl Mijnhijmer, werkzaam bij restaurant Bougainville in Amsterdam.

Foto's: Corina van Manen, Foodlovestories

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: