Ewout Hoogendoorn: Vraag het de data goeroe

1 september 2016 | Ewout Hoogendoorn

De beschikking hebben over data is het nieuwe goud. Maar zoals de meeste oude goudzoekers nooit wisten hoe ze het moesten vinden, weten de meeste huidige databezitters niet hoe ze het moeten gebruiken. Op een enkele uitzondering na, zoals Dagobert Duck die zijn neus achterna ging en altijd goud vond en Julian Assange met zijn Wikileaks data uitstekend wist te gebruiken om op meeslepende wijze mensen aan de schandpaal te nagelen. En zelfs voor deze twee meesterspelers eindigt het overigens meestal onbedoeld onbevredigend. 

Data hebben is dus maar een eerste stap, hoe je ze mixt en daar conclusies uit trekt een tweede, en wat je met die conclusies doet, en ook hoe je dat doet, een derde. Het omgaan met data is natuurlijk niet nieuw. Bij Horwath HTL doen we al sinds mensenheugenis niets anders. We verzamelen data, bij voorkeur uit sterk verschillende bronnen, zoals het CBS, bedrijven, gemeenten, hoteliers, makelaars, en over verschillende onderwerpen als groei, aantallen bedrijven en inwoners en de ontwikkeling ervan, hotels, restaurants, attracties, hun oorsprong, focus, concepten, financiële resultaten, te breed om allemaal op te noemen. Die data combineren en interpreteren we, en trekken er conclusies uit die we aan onze opdrachtgevers presenteren. Wat die daar vervolgens mee doen…tsja. 

Maar waarom ‘data’ nu een buzz-woord is geworden vindt zijn oorsprong natuurlijk in het beschikbaar zijn van ‘Big Data’, enorme hoeveelheden gegevens over de meest onnozele zaken omdat alles van het internet kan en ook wordt bijgehouden. Nou ja onnozel? Zo was er de  familie waar de vrouw op internet op  zoek was naar een nieuwe snelkookpan en de man naar een nieuwe rugzak voor een reis. Vlak na de aanslagen tijdens de Boston Marathon, gepleegd met een snelkookpan in een rugzak, overviel een zogeheten SWAT-team de volledig onschuldige familie thuis.

En daar heb je gelijk het privacy dilemma van ook ‘onbelangrijke’ data. Op zich goed dat daarmee een potentiele dader snel kan worden opgezocht, maar ook confronterend als er volledig de verkeerde conclusie is getrokken. De ene hotelgast vindt het ‘een warm welkom’ als hij met naam en toenaam wordt ontvangen in een hotel en zijn ‘favoriete playlist’ draait als hij zijn kamer in komt een ander (ik bijvoorbeeld) gruwt ervan, maar die info ontbreekt dan doorgaans. Van mijn brave Volvo kan ik allang 100 dagen terug exact aflezen welke ritten ik heb gemaakt, wanneer, hoe lang ik er over deed  en wat het energieverbruik was. Volvo dus ook, maar die doet er naar mij toe (gelukkig) nog steeds niets mee. Ik vrees dat het een kwestie van tijd is voordat ik een mailtje krijg dat ik minder vaak hard moet remmen of zo, of beter kan omrijden. We zijn inmiddels heel ver met het verzamelen van data, en ook met het maken van analyses ervan.  Alleen hebben we nog steeds maar een bar slecht idee van wat we met die analyses moeten doen. Dat is de data-uitdaging voor de komende jaren. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: