2014 wordt uitdagend jaar voor horeca

13 januari 2014 |
2014 wordt uitdagend jaar voor horeca<

De Nederlandse horeca gaat een uitdagend jaar tegemoet. Het omzetvolume blijft nagenoeg gelijk, maar vrijwel alle kosten en lasten zullen stijgen. Kansen zijn er voor ondernemers die innoveren en
hun zaken goed op orde hebben door trends toe te passen en in te spelen op de wensen van de moderne horecagast.

Horecava
Dit zei directeur Koninklijke Horeca Nederland, Lodewijk van der Grinten, tijdens zijn jaarlijkse toespraak bij de opening van vakbeurs Horecava. In het straatbeeld is het steeds groter wordende verschil tussen horecaondernemingen die het goed doen en die het niet goed doen duidelijk zichtbaar. Met een onderlinge afstand van een paar meter kan de ene zaak avond aan avond helemaal vol zitten, terwijl de buurman leeg is en blijft.

Lastendruk
Nu er meer taken van de landelijke overheid naar gemeentes gaan, zoals handhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet, kunnen ondernemers meer druk van lasten en handhaving verwachten van de lokale overheid.

Onzeker
Hogere kosten voor de bedrijfsvoering, zoals inkoop en loonkosten, maken dat de uitkomst over een redelijk bedrijfsresultaat in de horeca voor 2014 onzeker is.

Creatieve destructie
Gastvrijheid is het meest belangrijke begrip in de horeca, retail en recreatie. Dit biedt horecaondernemers kansen. De afgelopen jaren hebben innovatieve ondernemers in de branche een voorsprong genomen. Voor de komende jaren wordt een verregaand proces van creatieve destructie.

In cijfers
In 2013 zette de horeca volgens cijfers van KHN 13 miljard euro om. Dat is in lijn met de voorgaande jaren. In de branche werken 298.000 personen. Wekelijks trekt de horeca 12,8 miljoen bezoekers.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Hoteltech
Annemarie van Gaal: "Ook de hotellerie kan nieuwe verdienmodellen aanboren"

Toen Wayne Gretzki, de wereldberoemde Canadese ijshockeyer, gevraagd werd naar de reden van zijn succes, antwoordde hij: “Ik skate naar waar de puck heen gaat en niet naar waar hij vandaan komt.” En zo is het. Veel ondernemers en managers borduren nog steeds voort op het verleden, op ...

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Awards Internationaal
Het Schgaguler Hotelwint de Hotel Property Award 2019

De 'Hotel Property Award 2019' ging dit jaar naar het Schgaguler Hotel in Castelrotto/Kastelruth, Zuid-Tirol. De prijs werd uitgereikt op de hotelforum-gala-avond op 9 oktober. Andreas Martin, directeur van hotelforum management GmbH, zei: "Aan de ene kant onderscheidt de prijswinnaar v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: