2014 wordt uitdagend jaar voor horeca

13 januari 2014 |
2014 wordt uitdagend jaar voor horeca<

De Nederlandse horeca gaat een uitdagend jaar tegemoet. Het omzetvolume blijft nagenoeg gelijk, maar vrijwel alle kosten en lasten zullen stijgen. Kansen zijn er voor ondernemers die innoveren en
hun zaken goed op orde hebben door trends toe te passen en in te spelen op de wensen van de moderne horecagast.

Horecava
Dit zei directeur Koninklijke Horeca Nederland, Lodewijk van der Grinten, tijdens zijn jaarlijkse toespraak bij de opening van vakbeurs Horecava. In het straatbeeld is het steeds groter wordende verschil tussen horecaondernemingen die het goed doen en die het niet goed doen duidelijk zichtbaar. Met een onderlinge afstand van een paar meter kan de ene zaak avond aan avond helemaal vol zitten, terwijl de buurman leeg is en blijft.

Lastendruk
Nu er meer taken van de landelijke overheid naar gemeentes gaan, zoals handhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet, kunnen ondernemers meer druk van lasten en handhaving verwachten van de lokale overheid.

Onzeker
Hogere kosten voor de bedrijfsvoering, zoals inkoop en loonkosten, maken dat de uitkomst over een redelijk bedrijfsresultaat in de horeca voor 2014 onzeker is.

Creatieve destructie
Gastvrijheid is het meest belangrijke begrip in de horeca, retail en recreatie. Dit biedt horecaondernemers kansen. De afgelopen jaren hebben innovatieve ondernemers in de branche een voorsprong genomen. Voor de komende jaren wordt een verregaand proces van creatieve destructie.

In cijfers
In 2013 zette de horeca volgens cijfers van KHN 13 miljard euro om. Dat is in lijn met de voorgaande jaren. In de branche werken 298.000 personen. Wekelijks trekt de horeca 12,8 miljoen bezoekers.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Gratis scan voor onafhankelijke hotels en B&B's

Het nieuwe platform Scanjehotel.nl is een initiatief om hoteleigenaren van onafhankelijke hotels en B&B’s te helpen met het mogelijk - tijdelijk - verlagen van de maandelijkse kosten. Van energieleveranciers tot TV - en internetaanbieders en afvalkosten: alle maandelijkse vaste lasten ...

Interview Coronacrisis
“De onduidelijkheid vanuit de overheid is vermoeiend”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit tiende hoofdstuk be...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Interview Coronacrisis
Oproep: “Leveranciers, denk alsjeblieft mee met ons”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit negende hoofdstuk b...

Interview Coronacrisis
"Forse huurverlaging is nu echt wel mogelijk voor hoteliers"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit achtste hoofdstuk b...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Hoe maak ik mijn hotel meer crisisbestendig?

Hotels sluiten massaal hun deuren vanwege het coronavirus. Een zeer ingrijpend en moeilijk besluit. Hotelketens Van der Valk en Fletcher kondigen aan ruimte beschikbaar te stellen om herstellende coronapatiënten op te vangen. Ziekenhuizen houden zo meer ruimte over voor de zware zorg. Geven hot...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: