2.204 nieuwe en te verbouwen hotelkamers!

8 maart 2012
2.204 nieuwe en te verbouwen hotelkamers!

Wat valt er na de eerste twee maanden van 2012 te zeggen over de "bouw- en verbouwplannen in de hotelbranche?":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/actie-twee-jaar-alle-hotelbouwplannen-voor--990-/ Dat de hotelsector flink door blijft bouwen.
Zowel het aantal plannen als het aantal daarbij betrokken kamers geven geen aanleiding tot zorgen. Een trend is uiteraard nog niet waar te nemen, en waarschijnlijk zal een deel van de plannen in de toekomst afhangen van de economische vooruitzichten. Gelukkig blijken hoteliers positief gestemd over de toekomst.

*Ruimte voor groei*
De hotelwereld zit dus niet stil, zo blijkt uit de 38 plannen die we konden optekenen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het bij drie van die plannen gaat om wensen van gemeenten die ergens graag een hotel zien verrijzen – dan wel als statussymbool, dan wel omdat een hotel op een bepaalde plek ervoor zorgt dat onwelgevallige oude panden met kracht van argumenten onder de slopershamer mogen komen. Er is dus nog steeds ruimte voor groei!

*Meer verbouw dan nieuwbouw*
Opvallend is dat het aantal verbouwplannen hoger is dan het aantal nieuwbouwplannen. Misschien komt dat wel omdat we het ombouwen van panden die voorheen een andere functie hadden, nu ook beschouwen als verbouwing. Er zijn de nodige voormalige kantoorpanden die hotel worden. Dat is ongetwijfeld een tendens die u, gezien de economische situatie, niet vreemd in de oren zal klinken.

In Hotelbouwplannen editie nummer 1, 2012 registreren we:
• 38 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 17 nieuwbouw en 21 verbouw;
• 2204 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;
• bij 6 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat;
• In 5 plannen komt duidelijk naar voren dat er ook congres- en/of vergaderzalen met de plannen zijn gemoeid;
• Bij 6 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Overig nieuws