Aantal hotelkamers per plan blijft hoog

12 september 2012
Aantal hotelkamers per plan blijft hoog

De trends in de Nederlandse hotelbouwplannen die we eigenlijk het hele jaar 2012 al zien, hebben zich in de zomermaanden voortgezet. Dit blijkt uit de septembereditie van de nieuwsbrief ‘Hotelbouwplannen’.

*Gemiddeld aantal kamers hoog*
Het aantal (ver)bouwplannen is iets lager dan in de afgelopen jaren, maar het gemiddeld aantal kamers per plan hoog. Het gemiddelde is gestegen tot bijna 80 kamers per (ver)bouwplan. Het hoge gemiddelde is te danken aan twee plannen van respectievelijk 442 en 520 kamers. Dat zijn anderhalf keer zo veel hotelkamers als in de afgelopen jaren.

*Geen plannen in Groningen, Drenthe en Friesland*
Verder ziet Hotelbouwplannen een duidelijke concentratie van plannen in West-Nederland, met Zuid-Nederland als goede tweede. In de afgelopen twee maanden was er in Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel) zelfs geen enkel nieuw hotelbouwplan te bespeuren; in Oost-Nederland een schamele vier plannen en in Midden-Nederland (inclusief Utrecht!) ook slechts drie.

*Enige reflectie*
Bij de bestudering van al wat langer lopende hotelbouwplannen blijkt dat er over steeds meer initiatieven nog eens goed wordt nagedacht. Het bekende ‘anticyclisch investeren’ krijgt enige reflectie nu de economische crisis toch niet zo snel voorbij lijkt te gaan. Degenen die wél investeren, hameren er op dat ze klaar willen zijn als de markt weer aantrekt.

*Minimaal 2423 hotelkamers*
In de septembereditie van de nieuwsbrief Hotelbouwplannen is desondanks sprake van 28 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 17 nieuwbouw en 11 verbouw. Daarbij worden in totaal minimaal 2423 kamers gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd; bij 6 plannen is namelijk nog niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat.

Overig nieuws