AF&BM Social Event, ChâteauHotels & -Restaurants

9 juni 2016 | Thijs Jacobs

Een weekend met 70 F&B professionals en aanhang naar Zuid-Limburg. Vrijdagmiddag blijkt voor veel vakgenoten een uitermate mooi moment om dan ook maar meteen vroeg het weekend in te luiden. Zuid-Limburg, je zal er maar wonen… Juist ja. Want terwijl het in de rest van Nederland stralend weer is, gaan wij weer even terug naar koudere tijden. We maken kennis met het normaliter zonnige zuiden. Maar wat er dit weekend ook gebeurt, het mag de pret niet drukken.

Vlam in de pan

Eenmaal letterlijk en figuurlijk binnengedruppeld heffen we in het tuinpaviljoen het glas op het mooie weekend dat komen gaat. De vlam gaat in de OFYR en de Big Green EGG, dus de verwachtingen liggen hoog. Een uitstekende variatie die van de barbecue afkomt, maar onder het genot van de passende wijnen van Vinites smaakt eigenlijk alles lekker. Logischerwijs borrelen we met z’n allen na en verplaatst het gezelschap zich richting bar. Maar niet tot in de al te late uurtjes.  Want om 9 uur staat Camille Oostwegel op de planning om in hoogsteigen persoon de in’s en out’s van het Oostwegel imperium met ons te delen.

Tour du Oostwegel

Zaterdagochtend negen uur en de tour du Oostwegel gaat van start. Landgoed St. Gerlach is één en al geschiedenis, maar wie kan deze geschiedenis beter overbrengen dan de heer Oostwegel sr. zelf? Hij speelde vroeger immers Tarzan op de zolder van het hotel. Tijdens de tour hangt er een serene rust gecombineerd met hele lichte mist. We belanden via de uitgestrekte tuinen in de St Gerlachus kerk, waar elke muurschildering zijn eigen verhaal heeft. Deze 18e eeuwse Barokkerk heeft de muurschilderingen te danken aan de Duitse schilder Johan Adam Schöpf en behoort zelf tot de top 100 belangrijkste monumenten van Nederland. Opvallend is wel dat pontificaal in deze kerk het graf van de heilige Gerlachus te vinden is. Onder dit graf bevindt zich een nis waarin gewijd zand ligt waar gelovigen maar al te graag een schepje van naar huis nemen. Want je weet immers maar nooit. Het schepje zand dat de heer Oostwegel sr. met een glimlach op zijn gezicht schepte gaf hij aan mij en is inmiddels na een zware pelgrimstocht in mijn woonplaats Den Bosch aangekomen. Want ja, je weet inderdaad maar nooit.

Zeute Aardbei

We komen aan bij het nog te bouwen St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve. Al klauterend op een van de steigers vertelt Camille over dit waanzinnige project dat door Francine Houben, niet een van de minste architecten, is uitgedacht. Een duurzame toevoeging voor het landgoed, waarin vooral de materialen uit de nabije natuur terugkomen. Een uniek project! Na een stuk Limburgse vlaai springen we per tweetal op de kleurige Vespa’s en rijden we via de Limburgse heuvels (en de met mist behangen mergelgrotten) naar de ‘Zeute Aarbei’ voor een welverdiende lunch. Bij de Zeute Aarbei maken ze alles maar dan écht alles van en met aardbeien. Na een glaasje aarbeien-secco vervolgen we onze route richting onze thuisbasis waar de één even rust pakt in de wellness en de ander Maastricht of Valkenburg in piept. Want de avond is nog jong!

Restaurant Château Neercanne*
Wat smaakt er beter dan een heerlijk apéritief met uitzicht over het uitgestrekte groene landgoed? Een viergangendiner met dit fijne gezelschap! Van gemarineerde zalm tot lamsrug en chocolade met romige karamel, het smaakt allemaal grandioos. Aan tafel bespreken we dat deze groepssamenstelling bijzonder mooi is. Eten brengt mensen nu eenmaal samen. Na het diner vertrekken we dan ook samen naar de ‘bar St. Gerlach’ en sluiten we de volgende ochtend af met een stevig ontbijt. Bij ons hangt lokaal nog steeds een mistbank, op naar elders in het land om in de middag nog even thuis te genieten van de welverdiende zonnestraal.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Jan Luyken Hotel geopend

Vandaag opent Jan Luyken Hotel, een eigenzinnig viersterren boutique hotel in een aantal oude herenhuizen in het hart van het Museumkwartier. Gelegen op steenworpafstand van de P.C.Hooftstraat, het Museumplein, het Concertgebouw en het Vondelpark is Jan Luyken een fijne uitvalsbasis voor gasten die ...

Hotel & Recht
De rol van knowhow in een franchiseketen wordt bedreigd

De licentie van intellectuele eigendomsrechten, waaronder de formule, en de overdracht van knowhow vormt een belangrijk element van een franchiseovereenkomst naast uniformiteit, kwaliteit en controle daarvan door de franchisegever. De franchisegever verstrekt doorgaans operationele, commerciële ...

De stelling van de maand: 2022 wordt nog uitdagender dan 2021

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De tweede stelling luidt ...

Corona
Officieel: terrassen niet open op 21 april

De terrassen gaan niet open op 21 april. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens de persconferentie. Het nieuws lekte afgelopen week al naar buiten. Het kabinet gaat per week bekijken of en hoe de samenleving weer open kan. Op z'n vroegst kunnen ...

Interview Ewout Hoogendoorn
De visie van John Fentener van Vlissingen

Met een omzet van 27,5 miljard dollar - inclusief 10,9 miljard dollar partneromzet in 2019 - is BCD Travel een van de grootste zakenreisorganisaties ter wereld. Oprichter John Fentener van Vlissingen loodst zijn multinational door de storm van de coronacrisis heen. In gesprek met Ewout Hoogendoorn d ...

Economie Interview Ewout Hoogendoorn
BORON investeert: 10.000 bedden op 30 locaties

In een tijd dat de hotellerie gebukt gaat onder de gevolgen van het coronavirus, maakt BORON - de investeringsmaatschappij van de familie J.A. Fentener van Vlissingen (oprichter BCD Travel) - bekend flink te investeren in de hotellerie. De plannen liegen er niet om: 10.000 bedden op minimaal der ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: