Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product

10 december 2009 |
Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product

"Foie gras blijft een legaal product en onze leden moeten zelf beslissen of ze het serveren ja of nee." Dit standpunt is gisteren uit het overleg van de Alliance Gastronomique gekomen, aldus voorzitter Gerrit Greveling. "Wij bemoeien ons niet met individuele keuzes van onze leden, dat staat zelfs in onze grondbeginselen." Wakker Dier meldt dat 'restaurants massaal eendenlever van de kaart halen', waaronder Krasnapolsky, Marriott Hotels en Proeverij 274, dit restaurant kwam eerder in de uitzending van Radar voor.

Greveling heeft verschillende chefs gesproken die voorbij kwamen in de uitzending van Radar over zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras. "De chefs vonden het allemaal heel vervelend en vertrouwde op hun leveranciers." Maar Greveling wil vooral een ander punt maken: "Ik zou Wakker Dier wel een lijst willen geven met alle misstanden in de voedselproductie. Ga dan ook maar eens kijken bij de kipproductie van McDonalds."

Naast het standpunt van Alliance Gastronomique wil Greveling privé ook nog wat kwijt. "Als Wakker Dier echt verschil wil maken, dan moeten ze bij de consumenten minder draagvlak creëren voor eendenlever. Daarna kunnen ze naar Brussel en zorgen dat het verboden wordt. Voor die manier van campagne voeren heb ik respect. Maar het via individuele restaurants en chefs spelen vind ik laf."

Greveling geeft ook aan dat er nu nog te veel vraag is naar ganzen- of eendenlever. "Iedereen mag eten wat hij wil. Zodra de vraag afneemt, verdwijnt het vanzelf van de kaart."

Greveling denkt echter dat de lijst met misstanden voor Wakker Dier eindeloos wordt. "Dan kun je alles wel gaan verbieden. Ik vind bijvoorbeeld dat groenten ook heel veel pijn lijden als ik erin snijd."


De Restaurantkrant, Hospitality Management, Sanny Visser


Zie ook: Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld "Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foie-gras-gatsie-moet-dat-nou/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: