Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product

10 december 2009 |
Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product<

"Foie gras blijft een legaal product en onze leden moeten zelf beslissen of ze het serveren ja of nee." Dit standpunt is gisteren uit het overleg van de Alliance Gastronomique gekomen, aldus voorzitter Gerrit Greveling. "Wij bemoeien ons niet met individuele keuzes van onze leden, dat staat zelfs in onze grondbeginselen." Wakker Dier meldt dat 'restaurants massaal eendenlever van de kaart halen', waaronder Krasnapolsky, Marriott Hotels en Proeverij 274, dit restaurant kwam eerder in de uitzending van Radar voor.

Greveling heeft verschillende chefs gesproken die voorbij kwamen in de uitzending van Radar over zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras. "De chefs vonden het allemaal heel vervelend en vertrouwde op hun leveranciers." Maar Greveling wil vooral een ander punt maken: "Ik zou Wakker Dier wel een lijst willen geven met alle misstanden in de voedselproductie. Ga dan ook maar eens kijken bij de kipproductie van McDonalds."

Naast het standpunt van Alliance Gastronomique wil Greveling privé ook nog wat kwijt. "Als Wakker Dier echt verschil wil maken, dan moeten ze bij de consumenten minder draagvlak creëren voor eendenlever. Daarna kunnen ze naar Brussel en zorgen dat het verboden wordt. Voor die manier van campagne voeren heb ik respect. Maar het via individuele restaurants en chefs spelen vind ik laf."

Greveling geeft ook aan dat er nu nog te veel vraag is naar ganzen- of eendenlever. "Iedereen mag eten wat hij wil. Zodra de vraag afneemt, verdwijnt het vanzelf van de kaart."

Greveling denkt echter dat de lijst met misstanden voor Wakker Dier eindeloos wordt. "Dan kun je alles wel gaan verbieden. Ik vind bijvoorbeeld dat groenten ook heel veel pijn lijden als ik erin snijd."


De Restaurantkrant, Hospitality Management, Sanny Visser


Zie ook: Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld "Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foie-gras-gatsie-moet-dat-nou/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Booking.com Coronacrisis
Booking.com ontving een megabedrag van 61 miljoen euro vanuit de NOW-regeling

KLM is met afstand de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. De regeling voorziet in het dorbetalen van een deel van het loon door het rijk. De luchtvaartmaatschappij ontving in totaal 301 miljoen euro, zo bleek uit gegevens van het UWV. Binnen onze branche is Booking.com een zeer grote o...

Hotelbouwplannen Opening
Stayokay Maastricht heropent deuren na grondige renovatie

Vandaag heropent Stayokay Maastricht officieel de deuren na een complete renovatie. Het vernieuwde hostel biedt plaats aan gezinnen, individuele reizigers, groepen en zakelijke gasten. Daarnaast wil Stayokay met bar-restaurant The 5th een fijne hotspot aan de Maas bieden om te eten, drinken, relaxen...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: