Column Sander Allegro: Hotel van de toekomst

12 juni 2016 | Sander Allegro

Ik heb in het hotel van de toekomst geslapen. Het staat niet in Japan of op de maan. Het staat in Amsterdam en heet ZOKU. Het positioneert zich als ‘hors categorie-hotel; een hybride tussen thuis en kantoor waar ontmoetingen met gelijkgestemden centraal staan. Het is een gloednieuw concept dat zich geheel volgens de mores van de hippe business-scene richt op de ‘connected millennial’ die zich in het leven beweegt als ‘global nomad’.

Waar veel nieuwe hippe horecaconcepten worden bedacht door ondernemende hipsters, is Zoku het product van jarenlang denken, ontwerpen en ontwikkelen door dedicated professionals. Net als bij de ontwikkeling van zijn eerdere topconcept citizenM, ging Hans Meyer niet over één nacht ijs. Hij bouwde verschillende mock-up rooms om uiteindelijk het perfecte ontwerp te vinden. En dat lijkt geslaagd. Nog voor het hotel officieel opende, sleepte het de prestigieuze Radical Innovation Award binnen.

Zoku onderscheidt zich op een aantal fronten van haar concurrenten die in de razendsnel ontwikkelende verblijfsaccommodatiemarkt als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. In de kamer valt direct op dat het normaal gesproken meest dominante meubelstuk onzichtbaar is: het bed. Dit is vernuftig weggewerkt in een moderne variant van de Oudhollandse bedstede waardoor ruimte ontstaat voor een huiselijke inrichting met eettafel en zitbank. Ook is er een compacte keuken en een ruime variatie aan opbergmogelijkheden. Voor de lang verblijvende gast een zegen, voor de kort verblijvende gast een uitgelezen kans om per ongeluk spullen te laten liggen, zoals ik zelf ervoer tijdens mijn verblijf als proefslaper. Maar ook daar heeft Zoku aan gedacht; er is een hypermodern lost en found-systeem waar de gast zijn vermissingen online kan melden en tracen. Het tweede onderscheidende element zijn de gemeenschappelijke ruimtes die op de bovenste verdieping zijn gepositioneerd. Inrichting en design nodigen gasten subtiel uit contact te maken en zo de door de ontwikkelaars gewenste community te vormen. Maar de allerslimste feature is de cross-over tussen wonen en hotel. Die dualiteit maakt het concept tot een solide investeringsoptie die verschillende markten bedient en daarmee een stuk volatiliteit uit de bedrijfsvoering haalt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Toerisme Coronacrisis
Nederlandse reizigers veranderen reisgedrag na corona: kleinere accommodaties en later boeken

Met het coronavirus in ons midden verandert ook ons reisgedrag. We kiezen voor kleinere accommodaties, stappen eerder in de auto dan het vliegtuig en kiezen massaal voor last minutes. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Kleinschalige accommodaties worden populairder Van de 1....

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Personalia
Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

Na ruim vierendertig jaar gaat Martin Lindelauf met pensioen. Een pensioen dat welverdiend is, maar velen vinden het toch jammer om hem te zien gaan. Collega, zakenpartner, leermeester of hoe je hem ook zou willen noemen, de man met het jaloersmakende cv gaat er definitief mee stoppen. Martin&rs...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Internationaal Coronacrisis
a&o Hostels benoemt social distancing experts

Europa’s grootste budget hostelketen, a&o Hostels, heeft een initiatief gelanceerd waarbij in alle Europese vestigingen 'social distancing experts' zijn aangesteld. Deze specialisten zorgen ervoor dat de gasten veilig en met een gerust gevoel de omgeving kunnen verkennen. Bovendien...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: