Dagboek 3 Mary K: Klaar voor de start?

22 januari 2011 |
Dagboek 3 Mary K: Klaar voor de start?<

Een paar weken geleden ploften er twee lijvige enveloppen op de deurmat. Het rood-witte logo lachte mij toe. Gemeente post, het is niet waar! En jawel, de vergunningen zijn verleend, hoera taart, hoera champagne! Het beste nieuwjaars cadeautje wat ik had kunnen wensen. Het Mary K Hotel gaat er komen en wel dit jaar nog. 2011 wordt een topjaar.

Zenuwen en vreugde
Niet dat ik hieraan heb getwijfeld maar wachten op iets dat je heel erg graag wil, duurt dan ook heel erg lang. Gek genoeg brengt elke stap verder een soort van kriebelende zenuwen met zich mee. Zenuwen en vreugde door elkaar. Daar wordt je bijna van misselijk van.



Modestudenten over de vloer
Nog voordat het hotel af is, was er al kunstzinnige bedrijvigheid op de Oudegracht. Een groep modestudenten van de academie in Arnhem zochten een locatie om hun presentatie filmpje te schieten. En zo zat op een maandagmorgen het pand vol met modellen en ontwerpers. Grimeurs bepoederden druk de mooie gezichten. De cameraman zocht druk naar verlengsnoeren en een begeleider riep wie wanneer 'op' moest. De ontwerpers stonden allen fronsend in hun toegewezen ruimte een decor te vormen. In de kelder was bijvoorbeeld een hotelkamer gemaakt met een stretcher en een televisie en op de eerste verdieping wapperden er allemaal witte lakens door de kamer.



Bouw actie
Sinds deze week is er ook bouw actie op de Mary K locatie. De slopers zijn hard aan de slag om alle lelijkheid die er de afgelopen decennia ingeramd is, er weer uit te trekken. Ik dacht voorheen dat slopen altijd op een soort rigoureuze lompe wijze gebeurde. Lekker rammen, beuken en kapot slaan. Ik was een beetje verbaasd toen ik vanochtend allemaal nette stapeltjes en bergjes aantrof. Hoe heerlijk dat ze het afval allemaal scheiden! IJzer bij ijzer, hout bij hout, tapijt bij tapijt. Dit hebben we natuurlijk ook gewoon zo afgesproken. Dus ik heb eigenlijk geen idee waarom ik ervan opkijk.
De systeemplafonds, de rare muurtjes, tapijten, tl bakken, de gevaarlijke steile trappen en die vreselijke gele kleur waarin het hele gebouw ondergedompeld lijkt te zijn gaan eruit. Ze maken allen plaats voor een prachtig nieuw interieur. Een interieur dat het pand in mijn ogen ook verdient.



Keuzes maken
Beginnen betekent uiteraard ook keuzes maken. Dit is, werkelijk waar, een van mijn allerslechtste eigenschappen. De afgelopen maanden heb ik de meest uiteenlopende informatie verzameld. Collega hoteliers hebben me laten zien hoe ze een en ander aanpakken en hoe ze duurzaam ondernemen. Leveranciers hebben me hun producten getoond en ik heb ze grondig met elkaar vergeleken. Nu moet ik dus kiezen waar ik voor ga en met wie ik in zee ga. Welke duurzame toepassingen zet ik nu al in en welke kan ik nog uitstellen totdat ik geld heb verdiend. Dat valt niet mee. Vooral als je geen fouten wil maken. Ik ben genetisch belast met perfectionisme van het ergste soort. En er is niets zo naar als terugkijken en denken: “Oei dat had ik echt heel anders moeten doen.” Spijt is iets waar een mens eigenlijk niet aan zou moeten doen. Je kan dingen toch niet terugdraaien. Je kan je fouten wel zo goed mogelijk proberen te herstellen en er je lering uit trekken voor de volgende keer. Tja de volgende keer. Echt, als Mary K het succes wordt wat ik voor ogen heb, ben ik het aan mezelf verplicht om nog een hotel op te zetten. De tweede keer schud ik haar zo uit mijn mouw!

Ik ga maar weer eens wat plattegronden intekenen. En oh ja, zo een afspraak met de brouwer. En niet vergeten die parkeervergunning aan te vragen. Het is juli voordat je er erg in hebt.

Marijke Koks

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: