De 10 beste kunsthotels ter wereld

12 april 2016 |
De 10 beste kunsthotels ter wereld<

Dacht je dat kunst alleen aan de muren van musea hing? Mis! Over de hele wereld worden vandaag de dag in hotels bekende meesterwerken, hedendaagse kunst
en indrukwekkende installaties tentoongesteld. Ter gelegenheid van Wereldkunstdag op 15 april maakt Hotels.com™ bekend welke tien hotels door gasten als beste kunsthotels zijn aangemerkt.

Wereldkunstdag wordt elk jaar gehouden op de verjaardag van de legendarische Leonardo da Vinci als eerbetoon aan hem en vele andere kunstenaars van over de hele wereld. Voor deze gelegenheid ging Hotels.com op zoek naar de ‘Mona Lisa’ onder de kunsthotels. Deze tien geselecteerde hotels, waar alles om kunst draait, toveren een glimlach op de lippen van zelfs de meest kritische kunstliefhebber.

Gold-award
Deze hotels nemen het tegen elkaar op om op 15 april een Gold-award van de prestigieuze Populariteitsprijs van Hotels.com te winnen. De prijzen zijn gebaseerd op bijna 20 miljoen legale, betrouwbare beoordelingen die zijn achtergelaten door daadwerkelijk ingecheckte gasten. Om in aanmerking te komen voor een Gold-award moet een hotel een gemiddelde beoordeling van maar liefst 4,7 van de mogelijke 5 punten krijgen.
Hier zijn de tien prijswinnende kunsthotels waar Warhol, Pollock en Picasso graag een nachtje hadden willen logeren.

1. The Surrey in New York
Dit hotel aan Madison Avenue herbergt een van de grootste, mooiste kunstcollecties die the Big Apple rijk is, en is dan ook een droombestemming voor elke kunstliefhebber. Het vijfsterrenhotel is onlangs voor €50 miljoen verbouwd en kan nu met recht zeggen over een vijfsterrencollectie te beschikken. Hét pronkstuk is het iconische, enorme wandtapijt van Chuck Close met het portret van supermodel Kate Moss. Het hele hotel voelt aan als de woning van een rijke kunstverzamelaar met een voorliefde voor de jaren veertig. Art deco komt hier samen met op de jaren negentig geïnspireerd ontwerp, en gasten kunnen zich vergapen aan werken van kunstenaars als Jenny Holzer, Cecily Brown en Richard Serra. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,7 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €480 per kamer per overnachting.

2. The First Luxury Art Hotel Roma in Rome
In dit vijfsterrenhotel vind je letterlijk overal eersteklas kunst. Elke suite in The First Luxury Art Hotel Roma hangt vol met indrukwekkende hedendaagse kunstwerken van een aantal kopstukken uit de Italiaanse kunstwereld. Je hotelkamer is in feite je eigen privémuseum. Het hotel biedt plaats aan een aantal vaste en tijdelijke tentoonstellingen, en er is zelfs een speciale museumexpert aangenomen om gasten alles te vertellen over de tentoongestelde werken. Deze expert kan elk kunstwerk beschrijven en beoordelen en gasten helpen met eventuele aankopen. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,7 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €342 per kamer per overnachting.

3. Hotel Éclat in Peking
Luxueuze kunst en kunstzinnige luxe, dat is de beste manier om dit vijfsterrenhotel in Peking te beschrijven. In de kamers en openbare ruimtes van Hotel Éclat vind je een ongelooflijke collectie van meer dan honderd kunstwerken, waaronder originele beeldhouwwerken en schilderijen van grote namen als Salvador Dalí, Andy Warhol, Pierre Matter, Zhang Guolang, Chen Wen Ling, Gao Xiao Wu, Zou Liang en vele anderen. Dit hotel heeft de grootste privécollectie van werken van Dalí in heel China. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,8 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €258 per kamer per overnachting.

4. The Art, A Hotel in Denver
In dit nieuwe, luxe vijfsterrenhotel in Denver komen hedendaags design en hightech voorzieningen naadloos samen. Kunst is waar het hier allemaal om draait. Van de twee galerieën tot de gangen en alle hotelkamers: overal vind je kunstwerken. Het pronkstuk van het hotel is een installatie met 22.000 lampen. Een groot deel van de kunstwerken in de galerieën, waaronder werken van diverse plaatselijke kunstenaars, is aangekocht door curator Dianne Vanderlip van het Denver Art Museum. Zelfs het restaurant van het hotel, FIRE, is voorzien van een kunstzinnig tintje, met een betoverende haardpartij, intrigerende kroonluchters en kinetische sculpturen. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,8 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €198 per kamer per overnachting.

5. 21c Museum Hotel in Louisville
Zodra je over de drempel van dit hotel stapt, kijk je je ogen uit. Het is namelijk tegelijkertijd een museum voor hedendaagse kunst. In dit 19e-eeuwse pakhuis in het centrum van Louisville huist een vijfsterrenhotel, waar gasten volledig worden ondergedompeld in kunst. In de kelder van het hotel vind je de unieke installatie 'Asleep in the Cyclone', die ook dienstdoet als hotelkamer. Deze kamer is volledig gemaakt van gerecycled hout uit een schuur, op maat gemaakte stoffen, originele sculpturen en andere kunstwerken. Onder het gewelfde plafond vind je een interieur vol antieke meubels, een heus rariteitenkabinet en een platenspeler met bijbehorende platenverzameling. Alle kunstwerken in het hele hotel zijn speels en interessant en vormen een eerbetoon aan de kopstukken van de hedendaagse kunstwereld. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,8 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €198 per kamer per overnachting.

6. Andaz Amsterdam Prinsengracht
In de voormalige centrale bibliotheek van Amsterdam bevindt zich een door Marcel Wanders ontworpen vijfsterrenhotel, dat een en al spannende kunst uitstraalt. Het ontwerp is geïnspireerd op Lewis Carrolls Alice in Wonderland, dus een verblijf hier is zowel superstijlvol als surrealistisch. Tijdens een ontdekkingstocht door het hotel met zijn levendige kleuren en fantasierijke interieurs, vind je her en der lichtinstallaties en muren waarop enorme lepels en goudvissen staan afgebeeld. Het hotel heeft een fascinerende collectie van videokunst die onder beheer van een curator voortdurend wordt bijgewerkt. De veertig meeslepende werken in deze collectie worden vertoond in de gangen, de lounge en de lobby. En als je er geen genoeg van kunt krijgen, kun je op je kamer het speciale kunstkanaal aanzetten. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,8 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €338 per kamer per overnachting.

7. South Place Hotel in Londen
Dit vijfsterrenhotel is een van de meest stijlvolle hotels van Oost-Londen. In deze creatieve omgeving is het niet meer dan logisch dat opvallende kunst in het hotel centraal staat. Elk van de tachtig kamers is voorzien van moderne kunstwerken van de hand van Londense kunstenaars. Bovendien heeft het hotel voor de lobby, het restaurant en de bars een aantal spectaculaire, supermoderne werken aangekocht, waaronder pop-art van John Vincent Aranda, kunst uit de Hoxton Art Gallery en een aantal geweldige installaties, zoals een mechanisch televisietoestel gemaakt van conservenblikjes en een serie in hars gegoten iconische Britse memorabilia. Nieuwe namen vindt het South Place Hotel door elk jaar een wedstrijd uit te schrijven onder jonge afgestudeerden van de Londense kunstacademies. Het winnende kunstwerk krijgt een plekje voor het raam bij de hoofdingang van het hotel. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,7 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €226 per kamer per overnachting.

8. New Art Hotel in Athene
Dit hippe, kunstzinnige vijfsterrenhotel is de droom van elke liefhebber van moderne kunst. Het is het geesteskind van de beroemde kunstverzamelaar en internationale kunstmecenas Dakis Joannou. Het hotel heeft het milieu hoog in het vaandel. Bij de bouw zijn 'groene' technieken gebruikt en is zoveel mogelijk materiaal uit het oorspronkelijke gebouw bewaard gebleven. Voor de nodige 'couleur locale' werden plaatselijke bouwkundestudenten aangetrokken. Het resultaat: prachtige interieurs, bijzondere, op maat gemaakte meubels en handgemaakte armaturen die de gast het gevoel geven deel uit te maken van een grote kunstinstallatie. Elke publieke ruimte en elke hotelkamer is voorzien van een creatief ontwerp en overal vind je hedendaagse kunst die het leven in de stad uitstraalt. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,7 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €163 per kamer per overnachting.

9. Palace Hotel Tokyo
Dit vijfsterrenhotel is een relatief nieuwe aanwinst in het luxesegment van de stad. Het hotel is op het adres 1-1-1 Marunouchi gezegend met een ultiem vredige locatie aan de gracht, naast de tuinen van het Keizerlijk Paleis. In dit hotel houden ze zoveel van kunst dat er zelfs een speciaal boek over is gemaakt, ‘The Art of Palace Hotel’, dat in elke hotelkamer ligt. Ook biedt het hotel een speciaal kunstarrangement met privé-excursies in de stad. Maar eigenlijk hoef je het hotel niet eens uit om kennis te maken met prachtige Japanse kunst. Het hotel heeft ruim duizend individuele werken aangekocht van een aantal van de meest veelbelovende kunstenaars van Japan. Deze zijn in het hele hotel te vinden, in zowel kamers als openbare ruimtes. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,8 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €484 per kamer per overnachting.

10. Le Palais Art Hotel Praag
Dit luxueuze vijfsterren boetiekhotel is gehuisvest in een verbouwd woonpaleis uit 1897, en is een van de mooiste voorbeelden van Belle Époque-architectuur in de Tsjechische hoofdstad. Het hotel zelf ademt een unieke Italiaanse kunstsfeer, terwijl de prachtige wandschilderingen van hedendaagse Tsjechische kunstenaars tussen het decoratieve stucwerk een blijvende indruk achterlaten. Het hotel heeft de grootste collectie van originele werken van Le Corbusier in Europa en meerdere collecties van beroemde Tsjechische kunstenaars, en in de lobby worden geregeld tentoonstellingen van hedendaagse kunst gehouden. Het hotel heeft van zijn gasten een gemiddelde score van 4,8 uit 5 gekregen en daarmee een Gold-award gewonnen in de uitreiking van de Populariteitsprijs van Hotels.com. Er zijn kamers beschikbaar vanaf €223 per kamer per overnachting.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening
Charme Hotels breidt uit met Hotel Karsten in Norg

Grand Café Hotel Karsten in Norg ligt in de kop van Drenthe, te midden van prachtige fiets- en wandelroutes. Vanuit het hotel heeft u een prachtig uitzicht op de Kerkbrink en de 13e-eeuwse Romaanse kerk. In het hotel vindt u een ruime, gezellige lounge met een imposante openhaard en een sf...

Wet- en regelgeving Ondernemen
Nieuwe wetgeving voor franchise hotels en horeca op komst

De vele overnames en fusies in de hotelsector hebben de afgelopen jaren aangetoond dat het landschap binnen de hotelsector snel verandert. In Europa en Nederland worden franchiseformules in de hotelsector steeds populairder. Bekende hotelketens, zoals Holiday Inn, Best Western en Accor Hotels, hebbe...

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Events Hoteltech
LiveBlog HotelTech 2019 [gesloten]

16.00 Live-interview Rogier Braakman We zijn alweer bijna aan het einde gekomen van het sprekersprogramma. Op de agenda staat het live-interview met Rogier Braakman, de man die medeoprichter was van IHMG, maar uit zijn zetel werd geduwd door Alex Mulder van Amerborgh.  Op het hoogtepunt had I...

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: