Debatmiddag over onderwijs succesvol

15 maart 2011 |
Debatmiddag over onderwijs succesvol

Opleiden of afglijden? Onder deze noemer organiseerde de AF&BM op maandag 14 maart een onderwijsdebat in ROC Mondriaan in Den Haag. Behalve een keur van F&B-professionals uit de Nederlandse horeca namen ook vertegenwoordigers van diverse onderwijsgerelateerde instituten deel aan het debat. Ook studenten van NHTV Breda, Hotelschool Den Haag en ROC Mondriaan waren prominent aanwezig.

Roer om
De eerste inleider was Tom Kellerhuis, de voormalig chef van de kunstredactie van HP/DeTijd die twee jaar geleden besloot het roer om te gooien en zich te melden als leerling kok. In zijn presentatie schetste hij op humoristische wijze een beeld van het loodzware bestaan van de leerlingkok in de topgastronomie, zoals ook beschreven in zijn boek “Het roer om”.


Tom Kellerhuis

Leerlingen centraal
Tweede spreker was Erik Driessen, serie-ondernemer en vooral bekend van Foodstep. Driessen betoogde dat het leren op de schop moet en hield een warm pleidooi voor een systeem waarbij de leerling meer centraal komt te staan en een eigen buddy krijgt in de vorm van een vakgenoot die al wat verder carrière gemaakt heeft.

Belang van samenwerking
Na afloop gingen de aanwezigen en een panel bestaande uit Bob Schut (SVH), Harry de Bruijn en Eduard van der Toolen (beiden van ROC Mondriaan), in debat onder leiding van dagvoorzitter Sander Allegro. In de al snel goed op stoom komende discussie kwam de onvermijdelijke vraag naar voren of onderwijs en horeca elkaar wel kennen en begrijpen en werd er gesproken over het belang van goede samenwerking en communicatie.


Dagvoorzitter Sander Allegro


Het debat in volle gang


Reactie vanuit de zaal


Volop interactie, onderwijs bleek eens te meer een heikel onderwerp

Trots en passie
Nieuw in de discussie was het pleidooi om ook studenten bij zo’n samenwerking te betrekken. Pleidooien voor het bieden van stages aan docenten van horecaopleidingen en het belang van het benadrukken van trots en passie, vonden veel bijval. Ook het door Driessen voorgestelde buddysysteem vond bijval, al benadrukte een student dat met name het bedrijfsleven zelf hier de vruchten van zou kunnen plukken door de kennis van de studenten aan te spreken.


Wederom een volle zaal tijdens een AF&BM-bijeenkomst

Onderwijs leeft!
Nadat het levendige debat formeel was beëindigd werd nog druk nagesproken op de door studenten en staf van het ROC Mondriaan tijdens een zeer goed verzorgd walking dinner.


Het walking dinner was tevens filevermijdend

Hier werden de eerste ideeën geopperd om een verdere samenwerking tussen SVH, ROC Mondriaan, NHTV en AF&BM te verwezenlijken. Dat onderwijs leeft, bleek weer eens temeer en zal zeker hoog op de agenda van de AF&BM blijven staan!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Plannen voor hotel in Rotterdamse Delfshaven

Van de molen tot de bruggen en de oude kerk. Delfshaven bruist van de historie, maar toeristen en Rotterdammers weten het karakteristieke deel van Rotterdam nog steeds niet voldoende te vinden. De gemeente Rotterdam heeft dan ook grote plannen om Delfshaven het komende jaar terug op de kaart te z ...

Ondernemen
Jonge Honden: Jan Willem Janssen pakt door met H2OTEL

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Jan Willem Janssen (26), eigenaar van H2OTEL in Rotterdam. Een monoloog. ...

Horeca naar de stembus deel drie: PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: