Gastvrij ondernemen

18 november 2015 |
Gastvrij ondernemen<

‘Gastvrij ondernemen’; onder die titel is door de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, in september
2015 de publieke managementletter voor horeca uitgebracht. De uitgave is onderdeel van het NBA beleidsprogramma Kennis Delen waarbij de kennis van accountants collectief wordt ingezet om vroegtijdig risico’s te signaleren in maatschappelijke sectoren of relevante thema’s, waarbij het accent ligt op risico’s op het gebied van bestuur, bedrijfsvoering, verslaggeving en controle.

Foto: Hans Kersten

Vijf aanbevelingen voor de horeca
In deze publieke managementletter (PML) presenteert de NBA vijf signalen en aanbevelingen voor de horeca. Een werkgroep van openbaar accountants en adviseurs in de sector heeft geanonimiseerde bevindingen verzameld en bediscussieerd in een bijeenkomst met belanghebbenden in de sector die bereid zijn gevonden om (schriftelijk) op de PML te reageren.

De aanbevelingen en signalen bevatten:
1. Vakmanschap vereist ondernemerschap

2. Fraude blijft een aandachtspunt

3. Financiering wordt steeds meer stapelen

4. Huisvesting kan tot last worden

5. Horeca ook voor accountant een vak apart

Vakmanschap alleen is niet voldoende
Succes in de sector wordt in belangrijke mate bepaald door de ondernemerscapaciteiten van de horeca-exploitant, vakmanschap alleen is niet meer voldoende. Een duidelijke strategie is onmisbaar, uitgewerkt in een helder ondernemingsplan. Fraude blijft in de horeca een aandachtspunt. Ondanks de verdergaande automatisering gaat in bepaalde deelsectoren nog veel contant geld om, wat kan uitnodigen tot overtreding van de regels. Het financieringslandschap is ingrijpend veranderd. In plaats van de traditionele financiering via de bank komen steeds meer gestapelde financieringen voor. Huisvesting vormt een belangrijke kostenpost. Dit kan tot problemen leiden als omzet en resultaat tegenvallen. Ook op het terrein van het vestigingsbeleid van gemeenten valt nog het een en ander af te dingen. Het laatste signaal is voor horeca-accountants bestemd: zorg voor goede kennis van de specifieke regelgeving in de sector. Besteed aandacht aan de levensvatbaarheid en financiering van de onderneming. Ook bij de inkeerregeling van de Belastingdienst als er sprake is van fraude, ligt een mogelijke adviesrol voor de accountant.

~J.M. Kersten (AA)
Mazars Paardekooper Hoffman N.V.
"Hans.Kersten@mazars.nl" www.mazars.nl


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens Internationaal
Ruby Hotels vindt vermogende investeerder en zet in op grote groei

De Otto-familie heeft een aandeel van 25% verworven in de Ruby hotelgroep. De overname vond plaats in het kader van een kapitaalsverhoging. Ruby Hotels is in 2013 opgericht als een 'Lean Luxury hotelgroep' en exploiteert momenteel zeven Ruby hotels. Nog eens tien hotels zijn in aanbouw of wo...

Amsterdam
Kimpton De Witt verbindt hotelgasten met #StayHuman project

Hoewel de wereld vandaag door technologie meer verbonden is dan ooit tevoren, kunnen we ons als individu juist onverbonden voelen tot elkaar. Kimpton gelooft dat oprechte connecties het leven van mensen verbeteren en dat er gelijkenissen tussen iedereen bestaan - ongeacht een achtergrond of levensve...

Hotelbouwplannen Amsterdam
Hotel Ammonite (Amstelveen) verkocht aan investeerder

De Zwitserse investeerder Echo heeft viersterrenhotel Ammonite in Amstelveen gekocht, zo lezen we op vastgoedmarkt.nl. Het hotel omvat 227 kamers en is de vierde aankoop van het Echo Fund, dat in 2019 werd gelanceerd. Er wordt verwacht dat de overeenkomst eind dit jaar wordt getekend. Echo Partn...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Chefs Michelin
Bas van Kranen en Alain Passard slaan handen ineen

Internationaal gerenommeerd driesterrenchef Alain Passard (Arpège Restaurant) en chef Bas van Kranen (Restaurant Bord’Eau) slaan de handen ineen voor een exclusieve gastronomische samenwerking op zaterdag 16 november in Restaurant Bord’Eau waar zij een eerbetoon brengen aan gastro...

Internationaal
a&o Hostels introduceert self check-in service

Gasten van a&o Hostels, Europa’s grootste hostelketen, kunnen vanaf nu zelf kiezen hoe ze willen inchecken: op de klassieke manier bij de receptie, online via de smartphone óf ontspannen bij de self check-in terminal in de lobby. De eerste hostels bieden nu al alle drie de opties...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: