'Horeca kan voedselverspilling verminderen'

15 oktober 2015
'Horeca kan voedselverspilling verminderen'

Restaurants en andere horeca kunnen de hoeveelheid weggegooid voedsel eenvoudig met tientallen procenten verminderen. Dat
suggereert een praktijkonderzoek van "WasteWatchers.":http://www.thomasluttikhold.nl/ Die organisatie deed de afgelopen twee maanden ruim duizend metingen bij dertig horecalocaties waaronder hotels, cateraars en een restaurant. Het personeel werd gevraagd bij te houden wanneer welk voedsel werd weggegooid.

~Foto: Het aanbieden van een doggybag is één van de manieren om voedselverspilling tegen te gaan.~

*Koude kroketten*
Veertien productgroepen werden meegenomen, waaronder croissants, soep, en warme snacks. Uit de resultaten bleek dat gemiddeld 12 procent van de producten in de vuilnisbak eindigde. De redenen daarvoor verschillen. Vaak worden er marges ingesteld zodat men de klanten niet teleur hoeft te stellen. Ook het weer en de lastige voorspelbaarheid van de klandizie spelen een rol. Resultaat is dat bijvoorbeeld kroketten worden geloosd omdat ze koud worden of overblijven.

*Vermindering*
De door de metingen verkregen inzichten in voedselverspilling bleken een positieve stimulans voor de horecabedrijven. De helft slaagde erin om de hoeveelheid weggegooid voedsel in twee maanden met 20 tot 50 procent te verminderen. WasteWatchers spreekt van een onverwacht goed resultaat. Volgens de organisatie groeide door de metingen direct het bewustzijn rond verspilling.

~Christel Tuin~


Overig nieuws