Hoteliers Best Western positief gestemd

5 april 2013
Hoteliers Best Western positief gestemd

Bij Best Western zegt 86 procent van de hoteliers last van de crisis te hebben. Desondanks ervoeren zij 2012 beter dan 2011 en zijn de verwachtingen voor komend jaar ook weer positiever. De meeste hoteliers blijken
de crisis vooral als een uitdaging te zien en redden zich prima door creatieve oplossingen te zoeken. Dit blijkt uit een inventarisatie van de hotelketen onder de eigen hotels in Nederland.

*Dit jaar wordt beter*
Meer dan de helft van de hoteliers heeft 2012 beter ervaren dan 2011. Een derde ervoer vorig jaar slechter dan het jaar daarvoor en 15 procent zag geen verandering. Ook de toekomst zien hotelhouders positief in, de helft verwacht komend jaar beter door te komen dan 2012 en bijna veertig procent verwacht op hetzelfde niveau te blijven presteren.

*Meer kwaliteit voor zelfde prijs*
De positieve instelling betekent echter niet dat de hotelbranche geen last heeft van de crisis. Sterker nog, bijna alle hoteliers geven aan wel degelijk hinder te ondervinden. Wytze van den Berg van Best Western Hotels Nederland: "Hotelgasten verwachten steeds meer kwaliteit en service voor dezelfde prijs, kamers blijven vaker leeg en de omzet is lager. De grootste trends in de markt hebben allemaal betrekking op prijs; kortingen zijn populairder dan ooit." Dertig procent van de ondervraagde hoteliers kreeg in de eerste maanden van 2013 minder boekingen ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

*Creatief zijn*
Desondanks geeft bijna driekwart van de respondenten aan dat de mogelijkheid om creatief te zijn in deze tijd het leukst is aan het vak van hotelier. "Een goed voorbeeld van een creatieve oplossing is een groep hoteliers die gezamenlijk een salesmanager in de arm hebben genomen om hun vergaderfaciliteiten een boost te geven. Voor een gemiddeld hotel alleen zou dat een grote kostenpost zijn, maar door de krachten te bundelen zijn er ineens veel meer mogelijkheden", aldus Van den Berg.

~Frank Lindner~

Overig nieuws