Hotelketen uitgelicht: B&B Hotels

Auteur: David Bakker
Hotelketen uitgelicht 4 november 2022
Hotelketen uitgelicht: B&B Hotels

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere en onbekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze editie het Franse B&B Hotels.

De hotelketen werd in 1990 opgericht door François Branellec van Galaxie SA. De eerste hotels openden gelijktijdig in Brest en Saint-Malo in Bretagne. Acht jaar later, in 1998, opende het hotelbedrijf het eerste hotel in Duitsland. Oprichter Branellec verkocht de keten in 2003 aan Duke Street Capital. De naam B&B Hotels dateert van 2006, een jaar na de overname van Galaxie SA door investeringsmaatschappij Eurazeo. De B&B Hotels Group nam in 2007 haar concurrent Village Hotels over en zette haar ontwikkeling vervolgens voort in Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen. In 2013 verwierf de groep vier hotels in Spanje en opende het een nieuw hotel in Tsjechië.

2016 markeerde de overname van de Sidorme Groep met 19 hotels in Spanje. B&B Hotels zette zijn internationale ontwikkeling voort in Brazilië, Zwitserland, België, Portugal en Slovenië. In de Siciliaanse hoofdstad Palermo opende de groep in 2019 het vijfhonderdste hotel. Sinds juli 2022 beheert het in totaal ongeveer 650 vestigingen verdeeld over 14 landen over de hele wereld, maar voornamelijk in Europa.

Strategie

B&B Hotels is gepositioneerd in de budgethotelsector en concurreert met ketens als ibis, Holiday Inn en Kyriad. Het model is inclusief ontbijtbuffet, gratis wifi en in- en uitchecken op afstand. De keten bezit niet al haar hotels en opereert voornamelijk op basis van managementcontracten. De groep werd in 2003 overgenomen door het Britse fonds Duke Street Capital. Daarna werd Galaxie SA in 2005 verkocht aan Eurazeo en een jaar later veranderde Galaxie SA. In 2010 verkocht Eurazeo de hotelketen aan Carlyle Group, een van de grootste Amerikaanse private equity fondsen. In 2015 kocht het in Parijs gevestigde investeringsfonds PAI Partners de hotelgroep van Carlyle. In juli 2019 verkocht PAI Partners B&B Hotels aan Goldman Sachs en ATP.

Frankrijk

In 1990 openden de eerste hotels in Brest en Saint-Malo. In 2007 nam de groep Village Hotels over en voegde 60 nieuwe hotels toe aan het portfolio in Frankrijk. In 2012 werd het tweehonderdste hotel geopend. Sinds juli 2022 beheert B&B Hotels 352 hotels in Frankrijk, waarmee het een van de grootste hotelexploitanten van het land is in het economy-segment.

Duitsland

In september 1998 werd in Ingolstadt het eerste hotel in Duitsland geopend. Het tweede hotel opende een jaar later in Genshagen bij Berlijn. In 2000 volgden de vestigingen Hannover en Keulen. Het jaar daarop kwamen Braunschweig, Leipzig en Würselen bij Aken erbij. In 2002 groeide het bedrijf verder en vestigde een nieuwe vestiging in Bochum. In 2006 werden nog meer vestigingen geopend in Niederrad en München. In de daaropvolgende jaren kwamen er in het hele land nog eens 51 hotels bij. B&B Hotels is een van Duitslands grootste hotelketengroepen qua aantal hotels. Per juli 2022 zijn er in totaal 153 hotels in Duitsland.

CEO

Fabrice Collet trad in 2012 in dienst bij B&B Hotels als Chief Financial Officer voordat hij in 2016 werd benoemd tot Chief Operating Officer en sinds 1 februari 2018 tot Group CEO. Fabrice was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de expansiestrategie van de groep. Over die groei zegt hij op de eigen website: “Onze groei is gebaseerd op een uitstekende dienstverlening, die bestaat uit een betaalbare accommodatie van hoge kwaliteit op het gebied van comfort, efficiency en design. Ons aanbod is universeel en richt zich op een massale markt die we continu aan het uitbreiden zijn zowel binnen als buiten Europa, in de centra en in de buitenwijken van kleine, middelgrote en grote steden.”

B&B Zaandam

In de zomer van 2021 opende het Franse hotelbedrijf het eerste B&B Hotel op Nederlandse bodem. Het voormalig ibis hotel aan de Pieter Lieftinckweg in Zaandam werd omgetoverd tot een B&B Hotel. Hoewel het hotel in Zaandam het enige B&B Hotel in Nederland is, gaf Max Luscher - CEO Midden- en Noord-Europa van B&B Hotels - te kennen meer hotels in de toekomst te willen openen in Nederland. “Als populaire bestemming voor toeristen biedt Nederland veel potentie, zeker voor een budgetproduct als B&B Hotels. Daarom is het een groot genoegen dat we eindelijk het eerste B&B-hotel in ons buurland kunnen openen en gasten onze hoge standaard van een goedkope overnachting kunnen bieden. Naast de overname van het hotel in Amsterdam-Zaandam plannen we verdere toekomstige openingen in Nederland."

Belangrijke data

1990: Eerste hotels in Brest en Saint-Malo, Frankrijk
1998: Eerste hotel geopend in Duitsland
2007: Acquisitie van de Village Hotels Group
2009: Eerste hotels geopend in Italië 
2010: Eerste hotel in Polen
2012: 200 hotels in Frankrijk 
2013: Vier hotels verworven in Spanje
2015: B&B Hotels geopend in Disneyland Parijs
2016: Acquisitie van de Sidorme group met 19 hotels in Spanje
2017: Eerste opening in Brazilië
2019: Opening van het vijfhonderdste hotel in Palermo, Italië
2021: Plannen voor 70 nieuwe hotelopeningen 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws