Hotelketen uitgelicht: Dalata Hotel Group

Auteur: Redactie
Hotelketen uitgelicht 18 november 2021
Hotelketen uitgelicht: Dalata Hotel Group

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze uitgave het nog vrij jonge Dalata Hotel Group uit Ierland.

Dalata is de grootste hotelexploitant in Ierland en volgens het bedrijf ook de snelst groeiende in het Verenigd Koninkrijk. Dalata exploiteert meer dan veertig hotels onder de merknamen Maldron Hotel en Clayton Hotel in Ierland en het Verenigd Koninkrijk en beheren daarnaast een portefeuille van partnerhotels. Een ontwikkelingspijplijn, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk, zal het aantal hotels op 55 brengen.

Geschiedenis

Dalata Hotel Group PLC werd in juli 2007 opgericht door Pat McCann, voormalig CEO van de Jurys Doyle Hotel Group. Dalata Hotel Group deed zijn beursgang in 2014. Het merendeel van de Dalata-hotels wordt geëxploiteerd onder de Maldron- of Clayton-merken, voor respectievelijk drie- en viersterrenhotels. De Clayton-naam is afkomstig van een oorspronkelijk onafhankelijk hotel dat in 2014 in het Ierse Galway werd verworven.

Een belangrijke uitbreiding voor de groep was de aankoop van negen van de tien hotels van de Moran Bewleys Hotel Group in 2014. Deze werden vervolgens ‘gerebrand’ naar de Maldron of Clayton merken. Hotels geëxploiteerd onder het Clayton Hotels merk zijn onder meer het Clayton Hotel, Limerick (een van de hoogste hotels in Ierland) en het Clayton Burlington Hotel, Dublin (voorheen het Burlington, en nu eigendom van een Duitse vastgoedgroep). In Cork werd het Clayton Hotel Cork City (voorheen het Clarion Hotel) in 2016 door de groep verworven.

Oprichter Pat McCann maakte aan het begin van dit jaar bekend te stoppen als CEO van het hospitalitybedrijf. John Hennessy, voorzitter van Dalata, verklaarde begin maart van dit jaar tegenover de Ierse nieuwswebsite rte.ie dat Pat McCann een belangrijke rol heeft gespeeld bij het uitgroeien van Dalata en zijn merken Clayton en Maldron. "Na de oprichting van het bedrijf in 2007 heeft hij Dalata met succes getransformeerd en een beursgenoteerd bedrijf gecreëerd met 44 hotels, 9261 slaapkamers en een pijplijn van 13 nieuwe hotels met 3300 kamers."

Dermot Crowley volgt McCann op als CEO. De nieuwe eindverantwoordelijke verklaarde tegenover de Ierse website ihf.ie het volgende: "Ik ben vereerd dat ik door de Raad van Bestuur ben gekozen om Pat op te volgen als CEO. Ik ben zeer verheugd leiding te kunnen geven aan het fantastische team dat wij in Dalata hebben, terwijl wij doorgaan met de uitbreiding van de Groep in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.”

Over het rampjaar 2020 presenteerde de hotelketen de volgende cijfers: de inkomsten daalden met 68 procent van 492,2 miljoen euro tot 136,8 miljoen. Het verlies liep op tot ruim honderd miljoen, terwijl in 2019 een winst werd geboekt van ruim 78 miljoen euro. Een verschil van bijna 230 procent. In 2020 haalde de hotelgroep een bezettingsgraad van 30,9 procent. Een flinke daling ten opzichte van het jaar 2019. Toen lag de bezettingsgraad op 82,6 procent. De kamerprijs daalde met ruim twintig procent van ruim 113 euro naar ruim 88 euro. De omzet per beschikbare kamer (RevPar) kelderde van ruim 93 euro naar bijna 27,5 euro.

Herstel

Sinds de heropening van de hotellerie in Ierland en het Verenigd Koninkrijk voor het grote publiek dit voorjaar, gaat het beter met het bedrijf. Hoewel de doorlooptijd van boekingen kort blijft, blijven de vooruitboekingen van de groep verbeteren. De bezettingsgraad voor juni was 37 procent in Dublin, 60 procent in de rest van Ierland en 44 procent in het Verenigd Koninkrijk. Toen de beperkingen werden versoepeld, is de vraag naar vrijetijdsbesteding in de hotels van Dalata in Ierland en het Verenigd Koninkrijk toegenomen, gedreven door staycations tijdens de zomermaanden. Om het niveau van 2019 te halen hebben Londen en Dublin de terugkeer van internationale reizigers nodig om de bezettingen sterker te laten herstellen.

Dalata's pijplijn van zeven hotels die al in aanbouw zijn omvat twee hotels in Ierland en vijf in het Verenigd Koninkrijk. De opening van deze hotels is gepland tussen het derde kwartaal van 2021 en het tweede kwartaal van 2022. Acht ontwikkelingsprojecten, inclusief uitbreidingen, bevinden zich momenteel in de pre-constructiefase. Wanneer alle projecten zijn voltooid, zal de groep zijn kamers in het Verenigd Koninkrijk bijna hebben verdubbeld. Dalata verwacht in november van dit jaar het Clayton Hotel Manchester City Centre te openen. In het laatste kwartaal van dit jaar volgt de opening van het Samuel Hotel in Dublin. In 2022 opent Dalata hotels in Bristol, Dublin, nog een in Manchester en een hotel in Glasgow.

Het laatst geopende hotel is het Maldron Hotel Glasgow City begin augustus van dit jaar, met 300 kamers en 80 medewerkers. Dalata exploiteert al meer dan 45 hotels in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar de opening van Maldron Hotel Glasgow City begin augustus is de eerste in Schotland. In 2022 zal de groep haar aanwezigheid in Glasgow versterken met de opening van een viersterren Clayton Hotel.

De ambities van de hotelgroep en het herstel van de markt zorgen ervoor dat CEO Dermot Crowley positief naar de toekomst kijkt. “Ik ben ervan overtuigd dat we met onze bewezen staat van dienst, goed belegde portefeuille, sterke balans en een team van getalenteerde mensen, zullen blijven streven naar succes op lange termijn voor al onze belanghebbenden. Ik ben enthousiast over de toekomst voor Dalata nu we uit Covid-19 komen”, liet hij tegenover Hotels & Restaurants Times weten.

Overig nieuws