Instant bier ondermijnt leeftijdsgrens

31 maart 2015
Instant bier ondermijnt leeftijdsgrens

Instant bier kan gewoon aan minderjarigen worden verkocht; technisch gezien zit er immers geen alcohol in het sachetje van 50 gram. In het sachetje zit enkel
een droge stof. Alcohol vormt zich pas wanneer er water wordt toegevoegd aan de inhoud van het zakje. Deze droge alcohol is een Duitse uitvinding en wordt verkregen door vriesdroging.

*Over het productieproces*
Vriesdrogen wordt toegepast voor het conserveren van levensmiddelen. Bij een lage temperatuur worden de watermoleculen omgezet in ijskristallen. De ijskristallen worden daarna verdampt in zeer droge lucht. Dit procedé heet sublimatie: het overgaan van vaste stof naar gas. Alcohol bevriest bij een lagere temperatuur dan water (-110 graden Celsius, red.). Als het water is verdampt, blijft de droge alcohol over. Het alcoholresidu wordt daarna ingedroogd en opgeslagen.


~Foto: sachetje Instant Bier~

*Smaakt als echt bier*
Om de smaak van bier te krijgen, wordt er fijngemalen gerst, hop en suiker aan toegevoegd. De suiker werkt als katalysator voor de koolzuurproductie. Een sachetje van 50 gram is goed voor één glas bier van 0,2 liter. Zorg er wel voor dat je glazen vetvrij zijn; dit in verband met de vorming van een mooie schuimkraag.

*Is het echt zo makkelijk?*
Nee. De moeilijkheid zit in de temperatuur van het water. De opgiettemperatuur van het water ligt tegen het vriespunt, 1 a 2 graden. Na het opgieten moet het bier langzaam 'opwarmen' in de koelkast tot een temperatuur van ongeveer acht graden. Voor de meeste pils is dit de ideale drinktemperatuur. Het opwarmen is nodig om de hop en gerst te laten nagisten voor de totstandkoming van de perfecte smaak en voldoende koolzuur. Het 'brouwen' van een biertje kost ongeveer 35 minuten.

*Zuipketen*
De verwachting is dat er vanuit de zuipketen veel belangstelling komt, aangezien er geen leeftijdsgrens is om dit bier te kopen. De sachetjes zijn niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar vanaf morgen alleen via de groothandel. Vanuit de politiek en de gemeentes komt er binnenkort aanvullende wet- en regelgeving om misbruik tegen te gaan.

Instant bier is verkrijgbaar in de smaken 'pils' en 'lentebok'.

Overig nieuws