'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'

14 december 2011 |
'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'<

Frank Veldhof, werkzaam bij het bedrijfschap Horeca en Catering in Zoetermeer, pleit voor een collectieve deelname aan de Bedrijfsvergelijking Horeca. Ruim 43.000 horecaondernemingen telt Nederland. Al deze bedrijven ondernemen
op hun eigen manier. Iedere ondernemer vindt zijn eigen zaak uniek. Natuurlijk is dat zo. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. 'Het is juist interessant om daar naar te kijken. Hou elkaar in de gaten. Slim afkijken, noem ik dat. Leren van elkaars slimmigheden.'

Bedrijfsvergelijking
Frank Veldhof van het bedrijfschap promoot daarom de Bedrijfsvergelijking Horeca. Dit is een online systeem waarbij ondernemers, na het invullen van financiële bedrijfsgegevens, hun onderneming kunnen vergelijken met anderen. Benchmarken heet dat. Dat kan binnen de keten of de hele branche. 'Met cijfers creëer je inzicht. En als je je eigen situatie goed in beeld hebt, kun je actief inspelen op alle ontwikkelingen.'

Meedoen geeft inzicht
Op dit moment nemen 1400 ondernemers deel aan de Bedrijfsvergelijking. Frank Veldhof: 'Hoe meer dat er zijn; hoe scherper het beeld gaat worden. Veel ondernemers hebben een hekel aan 'de cijfertjes'. Maar ik zie aan het meedoen aan de Bedrijfsvergelijking vooral voordelen. De belangrijkste is het behalen van een beter bedrijfsresultaat. Meedoen geeft inzicht. Het is ook leuk om kennis te vergaren. Dat kan een gevoel oproepen van controle, beheersing en rust. En wat ik ook erg belangrijk vind: ondernemers helpen ondernemers.'

Cijfers zijn vertrouwelijk
De Bedrijfsvergelijking werkt eenvoudig. De ondernemer kan individueel deelnemen of met de keten waar hij bij aangesloten is. Met een beveiligde inlogcode en een persoonlijk wachtwoord komt hij in het systeem. Hierdoor is zeker dat de cijfers vertrouwelijk zijn. Daar vult hij maandelijks, per kwartaal of jaarlijks de cijfers in uit de winst- en verliesrekening. Vervolgens kan hij zijn onderneming vergelijken. Er wordt gekeken naar sector, deelsector, omzetvolume, ligging (postcode) en rechtsvorm. Het bedrijfschap maakte met verschillende administratiekantoren en ketenorganisaties koppelingen om de gegevens uit de administratie geautomatiseerd in de Bedrijfsvergelijking in te voeren.

Tips en trucs
'We gaan de komende jaren met nog meer partners samenwerken. Ook willen we meer gaan doen met tips en trucs. Want als je eenmaal inzicht hebt, wil je daarna verbeteracties. Maar hoe doe je dat? Ook daarin kan je veel van andere ondernemers leren. Hoe pakken zij dat aan? Daarnaast zijn we bezig het systeem wat te vereenvoudigen, zodat het voor ondernemers nog makkelijker wordt deel te nemen. Ook bouwen we het onderdeel Stadsmonitor uit. Hierbij zoeken we ook interactie met de partijen eromheen; bijvoorbeeld musea, evenementen, de detailhandel. Specifieke locaties zijn interessant om te bundelen. Daar kunnen horecaondernemers actief op ingrijpen.'

Blijven optimaliseren
'We zoeken natuurlijk naar aangrijpingspunten waarop je als ondernemer invloed kunt uitoefenen. De presentatie van de getallen kan nog aantrekkelijker; daar wordt ook aan gewerkt. Onderdelen van de Bedrijfsvergelijking maken we meer persoonlijk. Selecte groepen ondernemers hebben behoefte aan gegevens die voor hen specifiek zijn. Zo wordt de Bedrijfsvergelijking bijvoorbeeld ingezet voor het Hoteloverleg Veluwe, de Nederlandse Vereniging van Bowlingbanen en de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars. We zijn dus steeds bezig om de Bedrijfsvergelijking te optimaliseren.'

Kennis is essentieel
Frank Veldhof hoopt dat er veel meer ondernemers het komende jaar hun gegevens invoeren. 'Eigenlijk zou iedere ondernemer moeten meedoen. Zo professionaliseert de branche. En dat is goed voor iedereen. Het blijft natuurlijk wel een instrument. Dat je moet voeden met data en de uitkomsten vervolgens gaat gebruiken. Je moet er wel zelf mee aan de slag. Zeker in deze veranderende tijden is kennis essentieel. Maak daar gebruik van!'

Meer weten of aanmelden?
Kom naar de Horecava: Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft een stand op het expertplaza (09.508). Daar is van alles te zien over de Bedrijfsvergelijking en hoe dit instrument in te zetten voor resultaatverbetering. Aanmelden kan via Kenniscentrumhoreca
Meer nuttige websites
Mijnhoreca.nl platform voor en door ondernemers en "Horecageld.nl":http://www.horecageld.nl geven inzicht in cijfers.
Anneke Gilsing

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Events Hoteltech
LiveBlog tijdens HotelTech 2019 - Het volledige programma

Maandag is het zover: HotelTech 2019. Nieuw dit jaar is de liveblog die de redactie van Hospitality Management tijdens het congres bij zal houden. Mocht u er niet bij kunnen zijn, hou dan de website scherp in de gaten om op de hoogte te blijven. Hieronder worden de hoofdrolspelers van HotelTech 2019...

Amsterdam Opening
Groot feest voor toekomstige werknemers nhow Amsterdam RAI

In het eerste kwartaal van 2020 opent nhow Amsterdam RAI haar deuren. Dit spraakmakende hotel gelegen naast RAI Amsterdam beschikt over 650 kamers en is daarmee het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Dit vraagt om hospitality toptalenten die een essentiële bijdrage leveren aan het verb...

Advertorial
Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche?

Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche? Daar heeft HÜPPE een aantal praktische oplossingen voor. Zodat de warmte beter in de doucheruimte blijft hangen en er minder water op de vloer komt. Tevens zijn de oplossingen ook toepasbaar op andere merken. Vast of beweegbaar segment voor in...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: