'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'

14 december 2011 |
'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'<

Frank Veldhof, werkzaam bij het bedrijfschap Horeca en Catering in Zoetermeer, pleit voor een collectieve deelname aan de Bedrijfsvergelijking Horeca. Ruim 43.000 horecaondernemingen telt Nederland. Al deze bedrijven ondernemen
op hun eigen manier. Iedere ondernemer vindt zijn eigen zaak uniek. Natuurlijk is dat zo. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. 'Het is juist interessant om daar naar te kijken. Hou elkaar in de gaten. Slim afkijken, noem ik dat. Leren van elkaars slimmigheden.'

Bedrijfsvergelijking
Frank Veldhof van het bedrijfschap promoot daarom de Bedrijfsvergelijking Horeca. Dit is een online systeem waarbij ondernemers, na het invullen van financiële bedrijfsgegevens, hun onderneming kunnen vergelijken met anderen. Benchmarken heet dat. Dat kan binnen de keten of de hele branche. 'Met cijfers creëer je inzicht. En als je je eigen situatie goed in beeld hebt, kun je actief inspelen op alle ontwikkelingen.'

Meedoen geeft inzicht
Op dit moment nemen 1400 ondernemers deel aan de Bedrijfsvergelijking. Frank Veldhof: 'Hoe meer dat er zijn; hoe scherper het beeld gaat worden. Veel ondernemers hebben een hekel aan 'de cijfertjes'. Maar ik zie aan het meedoen aan de Bedrijfsvergelijking vooral voordelen. De belangrijkste is het behalen van een beter bedrijfsresultaat. Meedoen geeft inzicht. Het is ook leuk om kennis te vergaren. Dat kan een gevoel oproepen van controle, beheersing en rust. En wat ik ook erg belangrijk vind: ondernemers helpen ondernemers.'

Cijfers zijn vertrouwelijk
De Bedrijfsvergelijking werkt eenvoudig. De ondernemer kan individueel deelnemen of met de keten waar hij bij aangesloten is. Met een beveiligde inlogcode en een persoonlijk wachtwoord komt hij in het systeem. Hierdoor is zeker dat de cijfers vertrouwelijk zijn. Daar vult hij maandelijks, per kwartaal of jaarlijks de cijfers in uit de winst- en verliesrekening. Vervolgens kan hij zijn onderneming vergelijken. Er wordt gekeken naar sector, deelsector, omzetvolume, ligging (postcode) en rechtsvorm. Het bedrijfschap maakte met verschillende administratiekantoren en ketenorganisaties koppelingen om de gegevens uit de administratie geautomatiseerd in de Bedrijfsvergelijking in te voeren.

Tips en trucs
'We gaan de komende jaren met nog meer partners samenwerken. Ook willen we meer gaan doen met tips en trucs. Want als je eenmaal inzicht hebt, wil je daarna verbeteracties. Maar hoe doe je dat? Ook daarin kan je veel van andere ondernemers leren. Hoe pakken zij dat aan? Daarnaast zijn we bezig het systeem wat te vereenvoudigen, zodat het voor ondernemers nog makkelijker wordt deel te nemen. Ook bouwen we het onderdeel Stadsmonitor uit. Hierbij zoeken we ook interactie met de partijen eromheen; bijvoorbeeld musea, evenementen, de detailhandel. Specifieke locaties zijn interessant om te bundelen. Daar kunnen horecaondernemers actief op ingrijpen.'

Blijven optimaliseren
'We zoeken natuurlijk naar aangrijpingspunten waarop je als ondernemer invloed kunt uitoefenen. De presentatie van de getallen kan nog aantrekkelijker; daar wordt ook aan gewerkt. Onderdelen van de Bedrijfsvergelijking maken we meer persoonlijk. Selecte groepen ondernemers hebben behoefte aan gegevens die voor hen specifiek zijn. Zo wordt de Bedrijfsvergelijking bijvoorbeeld ingezet voor het Hoteloverleg Veluwe, de Nederlandse Vereniging van Bowlingbanen en de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars. We zijn dus steeds bezig om de Bedrijfsvergelijking te optimaliseren.'

Kennis is essentieel
Frank Veldhof hoopt dat er veel meer ondernemers het komende jaar hun gegevens invoeren. 'Eigenlijk zou iedere ondernemer moeten meedoen. Zo professionaliseert de branche. En dat is goed voor iedereen. Het blijft natuurlijk wel een instrument. Dat je moet voeden met data en de uitkomsten vervolgens gaat gebruiken. Je moet er wel zelf mee aan de slag. Zeker in deze veranderende tijden is kennis essentieel. Maak daar gebruik van!'

Meer weten of aanmelden?
Kom naar de Horecava: Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft een stand op het expertplaza (09.508). Daar is van alles te zien over de Bedrijfsvergelijking en hoe dit instrument in te zetten voor resultaatverbetering. Aanmelden kan via Kenniscentrumhoreca
Meer nuttige websites
Mijnhoreca.nl platform voor en door ondernemers en "Horecageld.nl":http://www.horecageld.nl geven inzicht in cijfers.
Anneke Gilsing

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens Coronacrisis
Zo gaat de hotellerie om met de nieuwe hygiënestandaarden

De hotellerie neemt hygiënemaatregelen om de veiligheid van personeel en gasten te waarborgen, maar ook om te laten zien dat het absoluut veilig is om in het hotel te verblijven. De grotere hotelketens hebben maatregelen genomen en protocollen ingesteld. Sommige zaken zijn van tijdelijke aard, ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Toerisme Coronacrisis
Nederlanders willen weer op reis volgens verzekeraars

De Nederlandse reislust komt weer terug. Na de uitbraak van corona liep het aantal afgesloten reisverzekeringen fors terug. Maar juni liet een ommekeer zien. Uit een analyse van Independer blijkt dat er in juni driemaal meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in mei. Maar mensen lijken het wel ...

NH Hotels
Sporten in stijl in nhow Amsterdam RAI en nhow Rotterdam

De Nederlandse nhow hotels, onderdeel van het lifestylemerk vanNH Hotel Group, zijn een samenwerking gestart met sportplatform OneFit. Vanaf 7 juli kunnen er in nhow Rotterdam door OneFit members diverse sportlessen gevolgd worden, waaronder yoga en Pilates lessen. Bij nhow Amsterdam RAI zullen de l...

Columns
Column Tanja Seegers: Het C-woord

Obeying the rules… Zo ben ik grootgebracht. En dat ging me de eerste zes weken van de quarantaine erg goed af. Na de persconferentie van 15 maart waarin de ‘slimme lockdown’ van Nederland werd aangekondigd, heb ik me - zij het eerst nog beduusd - volledig geschaard achter de besli...

Economie Coronacrisis
''Afwaardering en leegstand op komst in hotelsector''

De hotelmarkt verkeert in zwaar weer door de coronacrisis. De bezettingsgraden lagen in april en mei onder de 10% en verschillende hotels zijn al failliet gegaan. Nu het toerisme weer op gang komt, lijkt het weer de goede kant op te gaan. Dat idee is echter onterecht, omdat het zakelijk bezoek voorl...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: