Michelin gaat naast sterren ook sleutels aan hotels uitdelen

Auteur: redactie
Michelin Awards 9 oktober 2023
Michelin gaat naast sterren ook sleutels aan hotels uitdelen Fotografie: Michelin

Michelin staat bekend om de sterren die ieder jaar aan restaurants uit worden gedeeld en vanaf volgend jaar breidt het Franse bedrijf ook uit naar de hotellerie. In 2024 introduceert Michelin namelijk de Michelinsleutel met als doel om ‘etablissementen die uitzonderlijke hotel- en reiservaringen aanbieden in de kijker te zetten’.

Het bedrijf laat via een persbericht weten dat teams van de Michelingids wereldwijd in de afgelopen vier jaar meer dan vijfduizend hotels en logies hebben geselecteerd die in aanmerking komen voor een sleutel. Michelin schrijft dat het, net als bij restaurants, ernaar streeft om ‘onafhankelijke aanbevelingen te leveren voor etablissementen die ware bestemmingen zijn’. “De gids stelt hiermee zijn expertise ten dienste van reizigers in hun zoektocht naar gepersonaliseerde ervaringen. Als antwoord op de hyperstandaardisering van hedendaagse logies (qua design, inrichting, attenties op de kamer, enz.), willen wij de emoties van gasten opwekken door hen te leiden naar bijzondere bedrijven die op alle gebieden uitblinken: architectuur, professionele knowhow en de bevestiging van een unieke persoonlijkheid”, leest de aankondiging verder.

Vijf criteria

In de hotelgids worden ruim 5.000 hotels uit 120 verschillende landen aangeprezen. De teams van Michelin zijn daarbij uitgegaan van vijf criteria: of een hotel een bestemming op zich is en bijdraagt aan de lokale ervaring; of er sprake is van uitmuntendheid op het gebied van architectuur en interieurontwerp; of er kwaliteit en consistentie is qua service, comfort en onderhoud; of er een eigenheid is die de persoonlijkheid en het unieke karakter van het etablissement weerspiegelt en tot slot of er coherentie is tussen de kwaliteit van de ervaring en de betaalde prijs.

Michelin heeft met de nieuwe hotelsleutels naar eigen zeggen drie doelstellingen. Het wil reizigers leiden naar karaktervolle accommodaties die veel meer bieden dan een kamer om te overnachten, een gastronomische uitstap laten voorafgaan of uitbreiden met een memorabel hotelverblijf en zorgen dat gasten een verblijf op een onafhankelijke platform kunnen kiezen, reserveren en becommentariëren. “De Michelinsleutel is een duidelijke en betrouwbare indicatie voor reizigers”, vertelt Gwendal Poullenec, internationaal directeur van de Michelingidsen.

“Net zoals de Michelinsterren restaurants onderscheiden die op de top van hun kunnen zijn, zal de Michelinsleutel de meest uitzonderlijke hotels over de hele wereld belonen. Deze onderscheiding erkent ook het teamwerk van toegewijde en gepassioneerde hotelprofessionals.” Michelin maakt in de eerste helft van 2024 bekend welke hotels uit de meer dan vijfduizend geselecteerde etablissementen een sleutel in ontvangst mogen nemen. Of hotels, net als bij de restaurantsterren, ook meerdere sleutels kunnen krijgen is nog onduidelijk.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws