Nederland importeert meer wijn

28 september 2011 |
Nederland importeert meer wijn

Vorig jaar is er 415 miljoen liter wijn geïmporteerd in Nederland. Dat is 4 procent meer dan in 2009 zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Chili en
Spanje is meer wijn ingevoerd. Het aandeel van de grootste wijnleveranciers, Frankrijk en Duitsland, nam met meer dan een procentpunt af.

Zeven magere jaren voor Franse wijnen
Het aandeel van Franse wijn in de Nederlandse wijninvoer is in 2010 voor het zevende jaar op rij gedaald. Met een aandeel van ruim een kwart blijft Frankrijk wel nog steeds onze belangrijkste wijnleverancier. In de tweede helft van de jaren negentig bestond de Nederlandse wijninvoer voor bijna de helft uit Franse wijn.

Meer import via Verenigd Koninkrijk dan o.m. Australië
Opvallend is dat er steeds meer wijn uit het Verenigd Koninkrijk wordt ingevoerd. Inmiddels is 5 procent van de Nederlandse wijnimport afkomstig uit Groot-Brittannië. De invoer ligt hiermee boven het niveau van wijnlanden als Australië, Portugal en Argentinië.

Een voorbehoud
Let wel, het gaat hier om de invoer van wijn, niet om de productie van wijn. Het kan zijn dat een wijn die in Portugal is gemaakt via de UK naar Nederland wordt geëxporteerd. De wijn telt dan als een uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerde wijn.

Aantal 'stokken' in Nederland inmiddels verdubbeld
Het areaal wijndruiven in Nederland is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld tot 170 hectare in 2011. Dat is 10 hectare meer dan in 2010. De wijndruivensector is een van de snelst groeiende fruitsectoren in Nederland. Ons land telt 100 wijnboeren.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: