Terrasprijzen horeca licht gestegen

24 juli 2012
Terrasprijzen horeca licht gestegen

De terrasprijzen in Nederland zijn dit jaar met 1,9 procent gestegen ten opzichte van 2011. Amsterdam is voor het negende jaar op rij de duurste stad, al zijn de prijzen er een beetje gedaald (-0,7 procent).

*Nijmegen goedkoopst*
Een rondje (twee fluitjes, twee fris, twee rosé, en twee koffie) kost in de hoofdstad 21 euro. Nijmegen is wederom de goedkoopste terrasstad, waar men voor hetzelfde rondje 18,60 euro betaalt.

Den Haag en Haarlem staan dit jaar op de nummers twee en drie van duurste terrassen, komend van respectievelijk de vierde en vijfde plek.

*Prijsdalingen*
De grootste prijsdaling vond plaats in Rotterdam, waar het rondje dit jaar 2,2 procent goedkoper is geworden. Ook in Zwolle daalden de prijzen iets (-0,4 procent). Het is voor het eerst dat prijsdalingen voorkomen in het terrassenonderzoek.

*Enschede stuk duurder*
De grootste prijsstijging vond plaats in Enschede, waar de prijs van een rondje drank met 4,8 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De Twentse stad wordt op de voet gevolgd door Leiden. In de studentenstad stegen de prijzen met 4,7 procent.

*Stijging net onder inflatie*
Hoewel de prijs ieder jaar stijgt is stijging van terrasprijzen dit jaar net iets minder dan de gemiddelde inflatie over diezelfde periode (inflatie is 2 procent). Over de afgelopen vijf jaar zijn de terrasprijzen in de steden gemiddeld met 12,5 procent toegenomen.

*Inventarisatie*
De resultaten komen uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies dat de terrassen van de 21 grootste steden van Nederland bezocht en overal de prijs van hetzelfde rondje inventariseerde.

~Frank Lindner~

Overig nieuws