Toeristen kiezen voor kikkerland

24 januari 2013
Toeristen kiezen voor kikkerland

Afgelopen jaar bezocht een recordaantal van 11,7 miljoen internationale toeristen ons vaderland. Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met 2011. Voor dit jaar wordt een groei van 3 procent verwacht.

*Toeristentrekker*
Dit zegt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Volgens hun cijfers besteedden deze toeristen 4,75 miljard euro tijdens het bezoek. De meeste vakantiegangers kwamen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Maar er komen ook steeds meer toeristen uit Azië. De toeristenstroom uit China en Japan steeg met 23 procent, en het aantal verblijftoeristen uit India steeg met 16 procent. Zo vreemd is dit overigens niet. Veel Aziaten "beschouwen":http://www.tourpress.nl/nieuws/1/Accommodatie/23864/Amsterdam-__n-van-de-meest-romantische-steden-voor-Aziaten onze hoofdstad als de meest romantische stad van Europa.

*Aanlokkelijk*
Een verklaring voor deze groei is dat Nederland heeft geprofiteerd van het groeiende stedenreissegment in Europa. Er zijn ook meer vliegverbindingen naar Nederland. De zwakke koers van de euro maakt Europa en Nederland aantrekkelijker als reisbestemming. Dat is vooral gunstig voor Azië, waar de economie fors groeit. Hierdoor reist de locale groeiende middenklasse met meer koopkracht naar het buitenland.

*Toeristengroei*
Het NBTC verwacht dat het aantal toeristen dit jaar zal groeien met drie procent. Dat betekent dat eind dit jaar iets meer dan twaalf miljoen vakantiegangers ons land bezoeken. Belangrijke evenementen dit jaar, zoals de opening van het Rijksmuseum en de Vrede van Utrecht, zullen naar verwachting grote attracties zijn.

~Marijn Brok~

Overig nieuws