Van Oys Maastricht ontvangt predicaat ‘Growing a 5 star Superior Retreat’

Auteur: redactie
Opening 31 mei 2024
Van Oys Maastricht ontvangt predicaat ‘Growing a 5 star Superior Retreat’

Hotelsterren, bevoegd voor het toekennen van de officiële hotelclassificatie in Nederland, heeft het predicaat ‘Growing a 5 star Superior Retreat’ toegekend aan Van Oys Maastricht Retreat in Eijsden-Margraten. De nominatie opent de deur naar de officiële erkenning als vijfsterren Superior vanaf 2025, internationaal de hoogst mogelijke hotelclassificatie.

Het predicaat is toegekend - conform de normering van de Europese hotelclassificatie - door Hotelsterren, de enige organisatie in Nederland die bevoegd is voor het toekennen van een officiële hotelclassificatie. Nederland telt zestien vijfsterren Superior hotels, gevestigd in Amsterdam en de Randstad. Naar verwachting wordt Van Oys Maastricht Retreat het eerste vijfsterren Superior hotel in Nederlands-Limburg.

‘Grandeur uit het verleden omgezet in hedendaagse luxe’

De geschiedenis van kasteel Van Oys in Eijsden-Margraten gaat terug tot begin dertiende eeuw en dankt zijn naam aan het riddergeslacht Van Oys. In de loop der eeuwen veranderde het kasteel enkele keren van eigenaar, een laatste keer in 2005.

De Maastrichtse entrepreneur pur sang Michel Maes bewoonde een tijdlang het kasteel maar besloot in samenspraak met zijn broer en mede-eigenaar Leon Maes het landgoed op een steenworp van Maastricht een nieuwe bestemming te geven. Oorspronkelijk hadden zij een viersterrenhotel in gedachte, maar na een grondige analyse van de toekomstmogelijkheden van het landgoed besloten zij om de lat hoger te leggen en een vijfsterren Superior classificatie na te streven.

Volgens Michel Maes zet Van Oys Maastricht Retreat ‘de grandeur uit het verleden om in hedendaagse luxe’. Bovendien vervult het zijn hartenwens om ‘het lokale geluksgevoel dat deze bourgondische regio uitstraalt met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen.’

Uniek duurzaamheidsproject

Van Oys Maastricht Retreat wordt het eerste vijfsterren Superior hotel in Limburg met een eigen allesomvattend duurzaamheidsconcept gebaseerd op de Cittaslow-filosofie van Paolo Saturnini. De oud-burgemeester van het Italiaanse Greve zocht en vond inspiratie in de oorsprong der dingen en distilleerde daar een filosofie uit die focust op identiteit, cultuurhistorie, gastvrijheid en respect voor mens en natuur.

Sterk en ervaren team

Voor de concrete realisatie van zijn plan heeft hij beroep gedaan op de expertise van Marc Alofs die eerder al La Butte aux Bois in Neerharen en Botanic Sanctuary in Antwerpen een vijfsterren Superior classificatie heeft bezorgd. Die heeft intussen versterking gekregen van Stéphanie Stulens (maître de maison, voorheen La Butte aux Bois en Botanic Sanctuary), Kim Defaux (operations manager, voorheen La Butte aux Bois), Bart Bloemmen (finance/IT/HR specialist, voorheen Botanic Sanctuary) en Jürgen Lijcops (F&B specialist, GLASS Wine & Bistro, Bar Burbure, voorheen Botanic Sanctuary).

De komst van Van Oys Maastricht Retreat zorgt in het voorjaar van 2025 voor een just-in-time aanvulling én upgrade van het aanbod aan luxehotels in de provincie Limburg. Van Oys Maastricht Retreat telt 81 luxekamers en suites voorzien van de modernste en meest exclusieve comfortvoorzieningen. De kamers zijn verdeeld over Château (kasteel), Remise (boerderij) en Carré (nieuwbouw).

Medewerkers maken het verschil

Op de vraag wat of wie Van Oys Maastricht Retreat superior maakt, moet Marc Alofs niet lang nadenken. Het is zijn derde vijfsterren Superior project, dus hij spreekt met kennis van zaken: “Om die hoogste rating te kunnen bereiken, is alleen het beste goed genoeg op het vlak van dienstverlening, gastvrijheid, kwaliteit van gebruikte materialen en aanbod aan comfortvoorzieningen. Maar, zoals zo vaak, maken ook in dit geval de bekwaamheid, inzet en liefde voor het vak van de medewerkers het verschil. Alleen als ook zij superieur zijn, kan een hotel aanspraak maken op het kwaliteitslabel vijfsterren Superior.”

Afbeelding: Van Oys Maastricht Retreat / Stefaan Ooms

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws