Veel Airbnb-overnachtingen bij Tourstart

24 juni 2015
Veel Airbnb-overnachtingen bij Tourstart

Met nog één week te gaan tot het startschot van de Tour de France blijken veel Utrechtenaren een woning of kamer verhuurd te hebben aan
buitenlandse wielerfans. Airbnb ziet dit terug in haar cijfers: meer dan duizend toeristen zijn inmiddels verzekerd van een slaapplek langs de route in het centrum. Het aanbod blijkt de vraag echter te overstijgen: slechts een kwart van de Utrechtse accommodaties op het platform is vergeven. Uiteenlopende vraagprijzen lijken daarvan de oorzaak te zijn.

*Aanbod Utrecht verdubbeld*
Utrecht heeft zich in de afgelopen maanden ontpopt tot één van de snelstgroeiende Airbnb-steden in Nederland. Deels dankzij de aankondiging van de Tourstart is het aantal aangeboden accommodaties op het platform in enkele maanden tijd verdubbeld naar ruim 1.700. Dat maakt Utrecht – na Amsterdam – de tweede stad van Nederland wat betreft de grootte van het Airbnb-aanbod. Opvallend is dat niet alleen particulieren een slaapgelegenheid op het platform aanbieden. Ook museum Speelklok, een voormalige kerk in het centrum van Utrecht, grijpt de Tour aan om een unieke slaapplaats beschikbaar te stellen.

*Grote prijsverschillen*
Hoewel de stad ongekend populair blijft bij wielerfans dit weekend, lijken sommige Utrechtenaren hun hand te overspelen bij het aanbieden van een accommodatie. Zo zijn er in enkele gevallen prijsverschillen van bijna duizend euro zichtbaar tussen identieke woningen in dezelfde straat. Rens Schoorl, woordvoerder van Airbnb Nederland: “Net als bij andere grote evenementen biedt de Tour lokale bewoners de gelegenheid het beste van hun stad aan de buitenwereld te tonen, en tegelijkertijd iets extra’s bij te verdienen. Het kiezen van de juiste vraagprijs is daarbij van essentieel belang. Tijdens dit specifieke evenement signaleren we vooral veel prijsbewuste reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring tussen lokale bewoners. In Utrecht is dat terug te zien: appartementen en privékamers die voor een schappelijke prijs aangeboden worden, blijken het snelst geboekt te worden.”
In Nederland doet de Tour de France naast Utrecht ook andere grote steden aan, waaronder Gouda en Rotterdam.

*Over Airbnb*
Airbnb is een online community marktplaats voor het tijdelijk huren en verhuren van woningen over de hele wereld. Of het nu een appartement voor een nacht is, een kasteel voor een week of een villa voor een maand, Airbnb biedt mensen unieke reiservaringen, tegen elke prijs en in meer dan 35.000 steden en 190 landen. Airbnb is opgericht in 2008 in San Francisco, Californië. In Europa heeft Airbnb kantoren in Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Dublin, Londen, Milaan, Moskou en Parijs.

Overig nieuws