Wel of geen wijntekort?

5 november 2013 |
Wel of geen wijntekort?

Volgens onderzoek van de Amerikaanse bank Morgan Stanley raken de wereldwijde wijnvoorraden op, vooral door grootverbruik van de Chinezen en Amerikanen. Uit cijfers van Organisation Internationale
de la Vigne et du Vin (OIV) blijkt juist dat de wereldwijde wijnproductie is gestegen en de consumptie stabiel is. Is het glas nu halfvol of halfleeg? Een vergelijking van de twee onderzoeken.

Stijging productie, stabiele consumptie
Uit cijfers van de OIV blijkt dat de productie van wijn wereldwijd in 2013 is gestegen, terwijl de consumptie gelijk is gebleven. De wijnproductie is nog ongeveer gelijk aan die van 2006, ook al zijn er 300.000 hectare minder wijngaarden. In 2006 werd er 282 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, er wordt verwacht dat dit in 2013 281 miljoen hectoliter zal zijn. De verwachte wijnconsumptie voor 2013 is 245 miljoen hectoliter. Het OIV verwacht dat er door de crisis geen stijging van de consumptie zal plaatsvinden. Er zal dus voorlopig volgens de organisatie niet meer worden geconsumeerd dan er wordt geproduceerd.

Uit balans
Morgan Stanley zegt echter het tegendeel. Volgens hen is de wereldwijde wijnproductie en –consumptie niet meer in balans sinds 2006. Europa produceert 10 procent minder dan in 2005. De Verenigde Staten en China consumeren meer dan dat ze produceren. Hierdoor zullen de wijnvoorraden spoedig opraken. Voor Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika zijn hier nieuwe kansen. In de jaren tachtig exporteerden deze landen 3 procent van de totale wijnexport, inmiddels is dit al 30 procent. Morgan Stanley verwacht door de toenemende vraag naar wijn, in combinatie met het verminderde aanbod, een stijging in de exportvraag en daarmee dus hogere prijzen.

Door Mariska van Gorp:mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: