AccorHotels stimuleert duurzame initiatieven

28 april 2017 | Roy Spijker

Op Planet 21 Day (gehouden op 21 april) stimuleert AccorHotels haar werknemers wereldwijd om leuke initiatieven te bedenken waarmee ze bijdragen aan een duurzame ontwikkeling en sociale verantwoordelijkheid. Planet 21 Day is onderdeel van het programma Planet 21 waarin AccorHotels zijn ambitieuze doelstellingen aankondigt tot 2020. Planet 21 legt de nadruk op twee belangrijke uitdagingen in voeding en bouw. AccorHotels zet zich in voor de ontwikkeling van stadslandbouw en wil 1.000 moestuinen aanleggen tegen 2020. Op dit moment zijn er wereldwijd al 500 stadstuinen aangelegd. 38 hotels in 13 landen implementeerden al technologische oplossingen om de voedselverspilling in keukens en restaurants tegen te gaan. De pilothotels van AccorHotels verminderden hun voedselafval met bijna 60 procent.

Arnaud Herrmann, directeur duurzame ontwikkeling bij AccorHotels: “Een jaar geleden stelden we nieuwe, nóg ambitieuzere doelstellingen voor Planet 21. Als ik zie hoeveel inzet onze hotels in 2016 toonden op het vlak van duurzaamheid, kan ik dat alleen maar toejuichen. Ons engagement ‘Acting here’ is het afgelopen jaar realiteit geworden: onze teams waren er rotsvast van overtuigd dat ze de zaken naar een hoger niveau konden tillen, en ze rolden lokale initiatieven uit met een grote meerwaarde voor onze gasten, partners en de lokale gemeenschappen. Ze streden tegen voedselverspilling en zetten zich in voor boslandbouw en energietransitie. Bovendien vertaalde onze test en leer-aanpak zich in nieuwe, intelligente middelen waarmee we nog sneller onze doelstellingen konden halen.”

Planet 21 initiatieven in Nederland
AccorHotels organiseert in de Benelux een aantal lokale initiatieven in het kader van Planet 21 Day. In Amsterdam is Mercure Amsterdam Centre Canal District op 21 april 2017 gestart met de verkoop van het overgebleven ontbijt tegen een zwaar gereduceerd tarief om voedselverspilling tegen te gaan. Vervolgens zal dit iedere 21e van de maand gedaan worden. 75% van de opbrengst hiervan wordt aan het einde van het jaar aan het lokale goede doel het Vergeten Kind geschonken. Novotel Den Haag City Centre, Novotel Suites Den Haag City Centre, Mercure hotel Den Haag Central, ibis Den Haag City Centre en ibis Den Haag Scheveningen zijn gaan plastic vissen in de Haagse grachten in samenwerking met Plastic Whale en de Ooievaart.

Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een kruidentuin toegevoegd op hun binnenplaats waarbij de keuken gebruik kan maken van verse kruiden.

Ibis Amsterdam Airport, Mercure Amsterdam Centre Canal District en ibis Amsterdam Centre Stopera hebben een bijenkorf bij het hotel geïnstalleerd, hiermee kunnen de hotels de huisgemaakte honing aanbieden aan hun gasten bij het ontbijt. Bovendien streamen ze de bijen ook live, wat erg vermakelijk is om te zien.

Actie ‘Green Stars’: gasten stemmen voor het groenste hotel
Op Planet 21 Day, worden de hotels uitgenodigd om hun grootste verwezenlijkingen te presenteren in drie categorieën: de strijd tegen de voedselverspilling, de aanleg van een stadsmoestuin en het aanbod van gezonde maaltijden met lokale ingrediënten. Dit doen ze door hun medewerkers bewust te maken, hun gasten te betrekken, samen met partners te innoveren en samen te werken met lokale overheden. Door middel van een stemcampagne op sociale media worden de winnaars geselecteerd. Voor het eerst zullen gasten en online bezoekers ook zelf voor het groenste hotel kunnen stemmen.

Minder voedselverspilling
38 hotels in 13 landen implementeerden al technologische oplossingen om de voedselverspilling in hun keukens en restaurants tegen te gaan. Resultaat: de pilothotels verminderden hun voedselafval met bijna 60 procent – goed voor een besparing van zo’n 540.000 euro. In samenwerking met Winnow, koploper in de strijd tegen voedselverspilling, installeerde Pullman Dubai Creek City Center een innovatieve oplossing in zijn keuken om het afval te kunnen wegen alvorens het weg te gooien. Na één maand verminderde dit het voedselafval al met 80%. Voor dit hotel met 317 kamers kwam dit neer op een wekelijkse besparing van 400 dollar. Sommige hotels gebruiken nog andere tools om verspilling tegen te gaan. Zo gebruiken 20 hotels van Novotel, ibis, ibis Styles en Mercure in Frankrijk de app Too Good To Go: omwonenden en toeristen kunnen voor een prikje maaltijden kopen die anders zouden worden gedumpt. In enkele maanden tijd redde dit briljante concept al meer dan 1.000 restmaaltijden. AccorHotels gaat de maatregelen nog dat jaar op grote schaal uitrollen, en ook de follow-up verzorgen van de wereldwijde resultaten.

Koolstofneutrale gebouwen
Een van de strategische pijlers van Planet 21 is de verduurzaming van vastgoed met koolstof-neutrale gebouwen. Hiermee in overeenstemming, verminderde de groep in amper een jaar tijd zijn energieverbruik met 2,4 procent en de CO2-uitstoot daalde met 3 procent. Een bijzonder knappe prestatie – zeker gezien de ongunstige klimatologische omstandigheden, want tussen 2015 en 2016 groeide de vraag naar verwarming en airco wereldwijd met meer dan 4%. De bouwwerf van JOE&JOE Parijs kreeg als eerste in Frankrijk het label ‘Bas Carbone’ (koolstofarm). Ook 24 hotels in de Parijse regio voeren plannen in om hun gebouwen koolstofarm te maken. Ze testen een aantal innovatieve tools uit om de verzameling van informatie te automatiseren, en om het water- en energieverbruik beter te kunnen managen. Een jaar geleden presenteerde AccorHotels zijn nieuwe, ambitieuze duurzaamheidsprogramma met doelstellingen voor 2020. Planet 21 is verdeeld in vier actiegebieden die zich richten op medewerkers, gasten, partners en lokale gemeenschappen, en twee prioriteiten: food & beverage en duurzame bouwprojecten. Ontdek hier meer informatie over de engagementen van AccorHotels.

Meer dan 500 stadstuinen
AccorHotels is wereldwijd aanwezig in meer dan 1.700 steden. De hotelgroep streeft naar en zet zich in voor de ontwikkeling van stadslandbouw en wil 1.000 moestuinen aanleggen tegen 2020. Amper een paar maanden nadat de groep zijn doelstelling aankondigde, zijn er wereldwijd al meer dan 500 stadstuinen aangelegd, onder meer in Bangkok, Parijs, Rome, São Paulo en Kinshasa.

In maart ondertekende AccorHotels in Parijs het charter ‘Objectif 100 hectares’, een initiatief om 100 hectare groene daken en muren aan te leggen, waarvan 33 hectare voor stadslandbouw in de Franse hoofdstad. Een aantal hotels, zoals het Mercure Paris Boulogne Porte de Saint Cloud, probeert vernieuwende stadsteelttechnieken uit. Met ondersteuning van didactisch materiaal wagen ze zich aan aeroponics, teelt waarbij de wortels vrij in de lucht hangen, en hydrocultuur, kweken op inerte substraten die geen voeding bevatten (bijvoorbeeld zand, kleikorrels of steenwol). De eerste oogst wordt verwacht in juni van dit jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Independent Hotel Show afgelast en verplaatst naar 2021

De Independent Hotel Show is vanwege de aanhoudende coronapandemie afgelast, zo laat de organisatie weten. Ruim drie weken geleden werd het hotelevent in de Amsterdamse RAI al verplaatst van halverwege maart naar eind juni. Nu heeft de organisatie ook besloten om de uitegestelde Independent Hotel Sh...

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: