De gastvriendelijke automatisering van Le Méridien

5 november 2001 | Redactie

Kan het sneller, gemakkelijker? Bijvoorbeeld meer comfort met minder personeel? Automatisering blijft het toverwoord in een digitale samenleving waarin snelheid, efficiëntie en kostenbeheersing aanlokkelijke argumenten voor automatisering zijn. Ook in de hotellerie speelt automatisering een belangrijke rol; van internetboeking tot de digitale wekstem. Automatisering van slagboom tot digitale deursleutel.

Tot hoever moet je gaan op het gebied van service-zonder-personeel? Is het automatiseren om het automatiseren? Het management van hotel Le Méridien Apollo in chique Amsterdam zuid-oost vindt van niet: ‘Automatisering is nooit een doel op zich; je past het toe als het in dienst staat van de gast.’

Makkelijk

Automatisering als ‘digitaal hulpje’ van de gastheer. Zelfs de slagboom op de parkeerplaats van dit hotel kent vriendelijke software. Kom je als bezoeker, gast of leverancier op het terrein van Le Méridien, dan bemerk je dat dit hotelmanagement duidelijk heeft gekozen voor de gastvrije variant: je hebt altijd ruim een uur de tijd om gratis in- en uit te rijden.

Een ‘vriendelijke’ slagboom dus. Dat is mooi, maar kan bijvoorbeeld het complete lucht- en waterbeheer van een hotel zonder dagelijkse naloopcontroles operationeel zijn? Kunnen wellicht op afstand storingen worden opgespoord? Kan ook het proces van warmen en koelen efficiënter, gemakkelijker, met minder controlerend personeel? Le Méridien Apollo bewijst met de toepassing van het Gebouwen Beheer Systeem dat het mogelijk is.
In dit hotel is G.B.S. het meest illustrerende voorbeeld van serviceverlenende automatisering. Het centraal geregelde systeem - ondersteund door de gebruikersvriendelijke software van Preva - reguleert sinds enkele jaren het complete (geconditioneerde) lucht- en waterklimaat. Het regeert de lucht- en waterhuishouding van het totale gebouwencomplex vanuit een enkele aan een computer gekoppelde unit. Het hele proces is continu zichtbaar ‘on screen’ en functioneert sinds 1997 tot volle tevredenheid. ‘Automatisering in onze hotelbranche moet vooral gericht blijven op vergroting van de dienstverlening,’ benadrukt hôtelier Brekelmans. ‘Het G.B.S. ondersteunt onze service: onze gasten treffen overal in het hotel - natuurlijk ook in hun kamer - de meest prettige temperatuur aan.’

Locatie

Brekelmans’ hotel, behorend bij de mondiale Méridien-keten, staat op een historische horecalocatie in de hoofdstad. Brekelmans: ‘Vanaf 1928 stond hier het bekende Apollo Paviljoen, een restaurant in de Berlage-stijl. In 1962 is op dit punt in Amsterdam, in de stijl van die jaren, een hotel neergezet met 165 kamers. Na een uitbreiding in 1974 telde het hotel 219 kamers. Die hebben wij, sinds de overname in 1995, volledig gerenoveerd: de kleinere kamers werden uitgebouwd tot junior suites en alle kamers kregen airconditioning. Onze gastenlijst bestaat - logisch, gezien de directe nabijheid van de RAI, het WTC en het goed bereikbare Schiphol - uit een gezonde mix van internationale zakenmensen en mondiale toeristen.’

Le Méridien kent dus een lange traditie, en daarbij hoort een belangrijke wijkfunctie. Brekelmans: ‘Er vinden hier veel “in home” conferenties en vergaderingen plaats van vaak lokale groepen tussen de 10 en 100 personen. Dat is een perfect aantal: het zijn beheersbare groepen die je heel goed geïndividualiseerde service kunt bieden. Wij signaleren dat die conferentiefunctie groeiend is in ons hotel. Verder zien we een gezonde groei in de banquetingmarkt: er vinden in Le Méridien steeds meer privépartijen en bruiloften plaats, met vooral gasten uit deze residentiële Amsterdamse wijk zelf.’
Brekelmans is, na een tiental jaren werkervaring in andere Méridien-hotels, twee jaar geleden aangetreden als general manager van Le Méridien Apollo. Hij wijst nog altijd enthousiast op het unieke plekje van zijn hotel: ‘Onze ligging is duidelijk ons visitekaartje. Le Méridien is karakteristiek gesitueerd aan een vijftal waterstromen. Het heeft twee grote terrassen aan het water en kent dan ook de unieke service van trouwen op een salonboot. Onze trots is sinds een jaar het nieuwe vis, schelp en schaaldieren restaurant La Sirène. Dit is een goede publiekstrekker die de historische cirkel naar de belangrijke restaurantfunctie van 1928 weer rondmaakt. Dat restaurant heeft zelfs een Michelin-ster gehad. En natuurlijk kent La Sirène de voelbare voordelen van het Gebouwen Beheer Systeem: ook hier in het restaurant - aan het water - heerst altijd een behaaglijke temperatuur.’

Groen

Zodra je als gast door de draaideur Le Méridien binnenkomt, merk je het onhoorbare werk van het G.B.S.: ongeacht de buitentemperatuur, in dit hotel blijft het klimatologisch prettig. Een indrukwekkende bouwkundige prestatie, want een gemakkelijk gebouw is het niet, volgens de technische dienst van het hotel: het bestaat uit een drietal verschillende blokken, kent moeilijke passages en bezit een restaurant aan het water. ‘Slimme sensoren detecteren constant twee temperaturen binnen het complex, combineren die met de buitentemperatuur en geven die waarden door naar de hoofdunit van het G.B.S. die dan desgewenst gaat warmen of koelen, verklaart ir. Ed Steendam, chief engineer van Le Méridien. ‘Het is een gecompliceerd proces doordat ons hotel uit heel verschillende “taartstukken” bestaat.’

Steendam initieerde in 1996 eigenlijk twee projecten: renovatie plus - door het installeren van airconditioning in alle ruimtes - een verhoging van het algehele comfort. Op zijn bord kwam dus de technische kant van de renovatie. Samen met de leverancier ontwikkelde hij een plan de campagne, dat leidde tot de systematische opbouw van het G.B.S. In de kleine computerkamer van Le Mérisien kan hij dit centrale systeem in één blik overzien: waar de storingen zitten; of de kleppen goed functioneren; welk blok welke temperatuur verlangt...

Hier, in het kleine zenuwcentrum onderin het hotel, drukt ook met grote regelmaat de printer de laatste doormeetresulaten af. Steendam: ‘Wij gaan door met het perfectioneren van het G.B.S. Hoe? Door meer te gaan letten op het gebruik van een biologisch afbreekbare koelvloeistof. Een volgende technische stap is het aankoppelen op het G.B.S. van een extra co-generator, zodat wij een deel van onze gebruikte energie kunnen hergebruiken.’ - Zijn general manager vult aan: ‘Die twee laatste facetten passen heel duidelijk in onze wens een “groen” hotel te zijn. Zo mogen wij ons als Le Méridien best profileren.’

Onbemand

Kleven er nog meer voordelen aan het Gebouwen Beheer Systeem? Brekelmans: ‘Dit gedigitaliseerde systeem werkt 24 uur per dag volledig onbemand; de afgelopen jaren hebben bewezen dat het efficiënt en storingsvrij is. Mede daardoor vergt het veel minder dagelijkse naloopcontroles en levert het in die zin arbeidsbesparing op. Dat was niet ons primaire doel, maar het is wel zo dat die besparing in mankracht ons nu in staat stelt onze dienstverlening richting gast te vergroten en dat is toch ons oogmerk.’

En hoe staat het inmiddels met de energierekening van Le Méridien? ‘Hoewel het energiebesparend werkt, was de keuze voor dit G.B.S. niet ingegeven door bezuinigingsdrang. Nogmaals, die automatisering is veeleer gastengericht. En dat je daarnaast met dit beheersyteem de energierekening beter in de hand houdt, is meegenomen. Je kunt in deze tijd beter je eigen stroomleverancier zijn.’

Keiharde bezuinigingscijfers kan het hotelmanagement niet geven. ‘Maar ondanks het feit dat inmiddels alle kamers en zalen voorzien zijn van airconditioning, zijn wij niet van de energierekening geschrokken. Onze bezetting is van 10% naar 80% gestegen, maar ons energieverbruik is niet spectaculair omhoog gegaan; het is eerder gelijk gebleven. Die prestatie moet je dan toch op het conto schrijven van dit G.B.S.’

HM302001

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel Hotelketens
Erwin M. Bruyn wordt Country Manager bij Deutsche Hospitality

Deutsche Hospitality herstructureert haar merkenportfolio. In de toekomst wordt het traditionele merk Steigenberger Hotels & Resorts gecombineerd met het lifestyle merk Jaz in the City om samen het nieuwe 'upscale' segment te vormen. Hierdoor wordt het mogelijk om gezamenlijke synergi&eu ...

Achtergronden
14 jaar geleden in Hospitality Management; Robert Kranenborg

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2007. Een interview met Robert Kranenborgh. In 2007 chef van het met e ...

De stelling van de maand: 2022 wordt nog uitdagender dan 2021

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De tweede stelling luidt ...

Internationaal
Edition Hotels opent 8 hotels wereldwijd

Edition Hotels kondigt haar verdere internationale uitbreiding aan richting eind 2022, met de geplande opening van acht nieuwe accommodaties verspreid over drie continenten. Onder de nieuwe openingen bevinden zich locaties in Rome, Madrid, Dubai, Reykjavik, Tampa, Doha, Mexico's Riviera Maya ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Economie Interview Ewout Hoogendoorn
BORON investeert: 10.000 bedden op 30 locaties

In een tijd dat de hotellerie gebukt gaat onder de gevolgen van het coronavirus, maakt BORON - de investeringsmaatschappij van de familie J.A. Fentener van Vlissingen (oprichter BCD Travel) - bekend flink te investeren in de hotellerie. De plannen liegen er niet om: 10.000 bedden op minimaal der ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: