Floortje Meijer (28) neemt familiehotel van haar ouders over

Auteur: David Bakker
Floortje Meijer (28) neemt familiehotel van haar ouders over

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Floortje Meijer. Ze neemt Hotel de Plataan in Delft over van haar ouders. Een monoloog.

“Formeel ben ik nog geen eigenaar, maar operationeel wel. Hotel de Plataan zit in het centrum van Delft met 29 kamers, drie vergaderzalen, een ontbijtruimte/café en een terras. Ongeveer twee jaar geleden, aan het eind van mijn studie Facility Management, begon ik met de gedachte te spelen om het hotel over te nemen. Het heeft veel sentimentele waarde. Vijftien dagen voordat ik geboren werd, openden mijn ouders dit hotel in 1994. Daarvoor was het een telefooncentrale. Ze hebben het bedrijf dus echt zelfstandig opgebouwd. Ik ben letterlijk geboren en opgegroeid in het hotel.”

Dit interview verscheen in de eerste editie van Hospitality Management 2023.
Download de uitgave hier.

Grootse plannen

“We hebben grootse plannen. Het hotel heeft geen volwaardig restaurant, maar we hopen in de zomer van 2024 een restaurant in het hotel te openen. De verbouwwerkzaamheden beginnen aan het eind van dit jaar. Mijn ouders wonen nog altijd in het hotel, in het ‘woonhuis’, maar hebben inmiddels een ander huis gekocht. De ruimte van het woonhuis wordt, nadat mijn ouders zijn verhuisd, verbouwd tot restaurant. We gaat het restaurant exploiteren, dit gaat waarschijnlijk onder een aparte bv gebeuren. Met ongeveer honderd zitplaatsen willen we meer dan alleen een restaurant voor onze hotelgasten zijn. Heel Delft is meer dan welkom om bij ons te komen ontbijten, lunchen, dineren of gewoon voor een lekker drankje. Nu ontvangen we onze gasten voor ontbijt in het café en verzorgen we vanuit het café ook drankjes en hapjes voor de gasten op het terras. In de nieuwe situatie wordt het huidige café ook bij het restaurant betrokken. Het hotel zit aan het Doelenplein, een levendig plein in de binnenstad van Delft. We zien veel mooie kansen voor het restaurant.”

“Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met werken in het bedrijf. Voor corona hadden we een mooie mix van zakelijke gasten en leisure. De verdeling was ongeveer zestig procent zakelijk en veertig procent leisure. Dat is na corona fifty-fifty geworden. Ik zie de zakelijke markt graag terugkeren. Delft heeft veel bedrijvigheid, voornamelijk vanwege de universiteit. In coronatijd had actieve sales niet zo veel zin, bedrijven waren gesloten en de mensen zaten thuis. Nu is dat anders en gaan we actiever inzetten op het binnenhalen van zakelijke gasten. Dat is een aspect waarin ik mij nog wil ontwikkelen. We hebben een relatief klein hotel waar we alles met een persoonlijke benadering aanpakken. Zo wil ik ook mijn sales en marketing inrichten. Het gaat om het persoonlijke contact. Ik zal veel met de telefoon aan de hand te zien zijn de komende tijd. Ik geniet ervan om zaken te regelen.”

Verduurzamen

“Er zijn genoeg uitdagingen. De eerste is het restaurant realiseren en goed in de markt zetten. Als ik verder kijk en de huidige energiecrisis meeneem, is het pand aan verduurzaming toe. Naast de exploitatie hebben we ook het vastgoed in handen. Gelukkig zijn we altijd al erg veel bezig geweest met duurzaamheid. We zijn een groen hotel en zijn op zoveel mogelijk gebieden bezig met verbeteringen voor het milieu. Zo vind je bij ons geen monoverpakkingen en krijgen gasten die langer dan één nacht blijven de keuze of ze tussendoor een kamerschoonmaak willen of dat ze die willen overslaan. Het bespaarde bedrag doneren we aan een groen initiatief in Delft. Verder zijn we bezig met kleinere groene investeringen, zoals tochtstrips en voorzetruiten, maar om echt het verschil te maken met een duurzame oplossing zouden we het dak van het pand moeten isoleren en daar zonnepanelen op moeten plaatsen. Dat is een flinke investering – het dak moet er dan letterlijk af – maar ook niet alles mag zomaar vanuit de gemeente. Dat plan is voor de middellange termijn.”

“Op kortere termijn kijk ik naar de mogelijkheid om één van de vergaderzalen te verbouwen en er zogeheten ‘pods’ in te ontwikkelen. Kleinere hotelkamers, maar wel van alle gemakken voorzien. Ambities zijn er dus zeker, maar ik heb mezelf ook de tijd gegeven om aan het ondernemersleven te wennen. Ik wil in vijf jaar alles op de rit hebben.”

Toekomst

“Ik kijk met veel vertrouwen naar de toekomst. De leisuremarkt heeft ons positief verrast de afgelopen jaren. Mensen hebben behoefte om weekendjes weg te plannen en die markt lijkt groeiende. Doordeweeks vol zitten met zakelijke gasten en in het weekend met leisure: dat is de ideale mix. Omdat we nu nog midden in het overnametraject zitten, ben ik daar druk mee en kijk ik nog niet heel veel verder dan de komende jaren. Ik neem het werk van zowel mijn vader als mijn moeder over, dus ik leer elke dag enorm veel. Uiteindelijk zou ik wel meer zaken uit willen besteden zodat ik mij nog meer kan ontwikkelen in het ondernemerschap. Maar eerst dat mooie restaurant goed in de markt zetten.”

Facts&Figures

Naam: Floortje Meijer
Leeftijd: 28
Hotel: De Plataan
Plaats: Delft
Aantal kamers: 29
Functie: Eigenaar
Aantal medewerkers: 27

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws