Helft horecastarters binnen drie jaar failliet

10 mei 2012
Helft horecastarters binnen drie jaar failliet

In de periode 2008 - 2011 is 47 procent van alle startende bedrijven in de horeca op de fles gegaan. Reden: starters zien een carrière in de branche te rooskleurig in.

*Meer starters*
De crisis heeft een 'positief effect' op het aantal starters in de sector. In 2011 en 2010 zijn ieder jaar 4.000 personen een eigen horecazaak gestart. In de jaren daarvoor was dit 3.000 per jaar.

*Het grote avontuur*
De crisis. Men wordt ontslagen, krijgt een gouden handdruk of afvloeiingsregeling mee wat als startkapitaal dient. Met wat spaargeld of de overwaarde op het huis worden tijdens de eerste maanden de lopende kosten gedekt. Jongeren worden financieel gesteund door pa en ma. Geen belemmeringen dus om in het grote avontuur te stappen.

*Valkuilen*
Starters realiseren niet wat er allemaal bij komt kijken, bij 'restaurantje spelen' (restaurants zijn veruit het populairst onder starters). Grootste valkuilen zijn een te hoge pandhuur bij onvoldoende omzet. In de beginfase wordt teveel personeel aangenomen ten opzichte van de hoeveelheid werk die er ligt (zo kan de starter nog leuke dingen voor zichzelf doen).

*Al die aantallen*
Starters vergissen zich ook in de hoeveelheden, qua aantallen en tijd. Het etentje voor zes vrienden is altijd geslaagd, maar voor zestig man koken is heel anders. En de werkweek van 50 uur, op tijden dat anderen vrij zijn, is toch net even anders dan in de vorige baan.

*Herhalend proces*
Het lijkt een neerwaartse spiraal. Na een faillissement blijft de horecastarter met schulden achter waarna het pand en de inventaris dikwijls worden verkocht aan de volgende patiënt.

*Ken de uitdagingen*
Het leven in de horeca heeft zo zijn uitdagingen. Wilt u starten en wilt u beter voorbereid zijn, kijk dan op de website "Horecaleven.nl":http://www.horecaleven.nl/ van het bedrijfschap Horeca & Catering.

~Frank Lindner~

Overig nieuws