I AMSTERDAM

Auteur: ewout hoogendoorn
I AMSTERDAM

Kennelijk schrijf ik al dik 25 jaar columns voor dit prachtige blad, time flies. Ik beleef daar in ieder geval zelf veel plezier aan. Dan krijg je de vraag van Paul Sprakel om maandelijks eens terug te blikken en eerdere columns te duiden. Superleuk natuurlijk, dus dat ga ik doen.

Wat snel opvalt is dat ik de afgelopen 25 jaar minstens één keer per jaar iets over Amsterdam heb geschreven. De stelling ‘Geschiedenis herhaalt zich’ is daarmee eenvoudig te bewijzen. In februari 2001 schreef ik in ‘’t Is niet goed of het deugt niet’ over ‘een meesterzet op weg naar totale ontwrichting’ door ‘een paar duizend arrogante importbewoners het beleid te laten bepalen van een wereldbekend monument’. Het is toch echt humor om dan 21 jaar later (in 2022) te zien dat weer een nieuwe groep arrogante importbewoners (3,3 procent van het totaal) het toeristisch beleid van Amsterdam mag bepalen en kan bepalen dat het aantal hotelovernachtingen gelimiteerd moet worden (lees: ‘Amsterdam post-corona’). Omdat er te veel toeristen zijn. Sleets is het sommetje van de maximaal 80.000 hotelgasten op één dag tegenover de honderdduizenden toeristen die Amsterdam dagelijks werkelijk overbezetten (1 miljoen op Koningsdag!). Te vaak verteld is het argument dat cruiseschepen de juist zo gewenste ‘kwaliteitstoeristen’ brengen. Afgelopen maand wist het Amsterdamse stadsbestuur zich weer eens nog verder van de werkelijkheid te vervreemden door cruiseschepen te gaan weigeren en – na het tot idiote hoogtes opgevoerde toeristenbelasting – nog harder te gaan inzetten op het tegenwerken van de paar hotelkamers die er nog bij zouden komen in Amsterdam.

Leuk om terug te lezen dat ik ongeveer iedere ‘stakeholder’ in het Amsterdamse toerisme wel een keer heb geprobeerd over de kling te jagen. In ‘Twee honden vechten om een been’ in februari 1998 richtte ik me op de hoteliers, in ‘Promotie Amsterdamned’ uit april 2003 stelde ik dat ‘het lastig is om ergens op de wereld een even grote en leuke organisatorische puinhoop te vinden als in de promotie van de stad Amsterdam’.

Ook bijzonder is het om te zien dat ik in 2013 in ‘Hotelbeleid Metropoolregio Amsterdam’ voor de verandering eens positief sprak over de aanpak van de gemeente. Het zal toeval zijn geweest dat het ging over het hotelbeleid 2007 en 2013; bij de samenstelling hiervan was Horwath HTL intensief betrokken. Laten we hopen dat de geschiedenis zich blijft herhalen en er dus ooit weer eens verstandig hotelbeleid in Amsterdam is te zien!

Ewout Hoogendoorn is al ruim 25 columnist voor Hospitality Management. Om dit jubileum luister bij te zetten blikt hij maandelijks terug op de columns die hij de afgelopen kwart eeuw heeft geschreven. Al deze terugblikken zijn hier te vinden.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws