In beeld: Het nieuwe Hotel Jakarta in Amsterdam

6 oktober 2017 | Roy Spijker

Op de kop van Java-eiland in Amsterdam wordt gebouwd aan een bijzonder duurzaam hotel met een spectaculaire architectuur. Hotel Jakarta Amsterdam is de nieuwste aanwinst van WestCord Hotels dat hiermee een innovatieve koers vaart.

De hotelgroep begon in 1968 met Hotel de Wadden op het Waddeneiland Vlieland en is uitgegroeid tot een gerenommeerde hotelgroep waar ook Hotel New York in Rotterdam onderdeel van uitmaakt. En waar vroeger de lijndienst vertrok vanaf Rotterdam naar New York, vertrok in Amsterdam een lijndienst naar Jakarta. Precies op deze plek op Java-eiland verrijst nu Hotel Jakarta Amsterdam wat naar verwachting in maart 2018 haar deuren gaat openen voor toeristen, zakelijke bezoekers, buurtbewoners en de inwoners van Amsterdam.

Hotel Jakarta Amsterdam

De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op Java-eiland als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma. WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH en in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam het winnende hotelconcept in, dat naast een architectonisch hoogstaand ontwerp uitblinkt in duurzaamheid en publieke programmering.

Hotel Jakarta Amsterdam symboliseert het maritieme verleden met Java en gaat als een tweede huiskamer fungeren voor de nieuwsgierige wereldreiziger, op zoek naar uitwisseling met onbekende culturen en activiteiten. Het hotel wordt een multiculturele smeltkroes, als levendig onderdeel van de stad. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling.

Publieke ruimtes

De begane grond wordt een grote open ruimte met in het centrum een atrium. Op de begane grond komen publieke ruimten met een groot restaurant met een oesterbar, een bakkerij met espressobar en een wellness met zwembad. Deze ruimten zijn transparant, uitnodigend en combineren een industrieel karakter met een modern-Aziatische uitstraling. De horeca fungeert als ontmoetingsplek tussen hotelgasten, buurtbewoners en Amsterdammers. Een inspirerende locatie waar gegeten, gedronken, gewerkt en gerelaxt kan worden. Op de eerste etage worden drie multifunctionele zalen gebouwd die geschakeld kunnen worden tot één grote ruimte.

Subtropische binnentuin

In het centrale atrium wordt een subtropische tuin gerealiseerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Zij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van bomen, drie meter hoge palmen en planten uit Azië.

Skybar Malabar

Op de hoogste verdieping van het hotel komt Skybar Malabar met een panoramisch uitzicht op het IJ. De naam is een afgeleide van een vulkaan op Java en deze skybar staat garant voor cocktails met explosieve smaken. Op de vide van Malabar wordt een dj booth geplaatst waar jong getalenteerde en gerenommeerde dj?s draaien. Tevens worden er Aziatische bites geserveerd.

Boutique style kamers

De 200 hotelkamers en suites bestaan uit een ingenieuze constructie van beton en hout. Ze zijn vooraf gefabriceerd en worden op de locatie ingebouwd. De boutique style kamers krijgen een intieme, warme uitstraling van hout, gecombineerd met Indonesische invloeden. Ze beschikken over een inpandig balkon dat met glas compleet kan worden afgesloten, waardoor een extra geluids- en warmte-isolerende laag ontstaat.

Duurzaam en natuurlijk

Hotel Jakarta Amsterdam is een spectaculair gebouw op de punt van Java-eiland met transparante glazen gevels en een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Naast het duurzaam casco van het hotel, worden er vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater.

De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Zelfs het personeel krijgt duurzame bedrijfskleding, ontworpen door het fashionlabel By Rockland | HACKED by.

Dankzij deze duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta Amsterdam een energieneutraal gebouw dat met een BREEAM Excellent certificaat het meest duurzame hotel van Nederland wordt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: