KHN: Voorstel verhoging toeristenbelasting Amsterdam 'te gek voor woorden'

16 mei 2017 | Thijs Jacobs

De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66) wil dat de toeristenbelasting in de stad drastisch omhoog gaat naar 15 procent (nu 5%) van elke overnachting. De wethouder wil hiermee enerzijds de zogenaamde ‘pretparktoeristen’ weren en anderzijds wil hij de extra miljoenen die deze hogere toeristenbelasting Amsterdam oplevert, inzetten voor het schoonhouden van de stad en voor extra handhaving.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt deze verhoging van de toeristenbelasting te gek voor woorden. Bestuurslid KHN Amsterdam Nico Evers (tevens General Manager van het Westcord Fashion Hotel): “Wij vinden het onbegrijpelijk dat de wethouder Amsterdam onaantrekkelijker wil maken voor toeristen. Dit voorstel gaat voorbij aan onze gastvrijheid én aan het economisch belang van toerisme voor onze stad.”

Nico Evers: “Aan de ene kant probeert Amsterdam (ook door nieuwbouw van hotels) nieuwe gasten naar de stad te laten komen en aan de andere kant worden toeristen ontmoedigd om er te overnachten door de steeds hogere toeristenbelasting. Dat kan ik niet rijmen! Met een toeristenbelasting van 15% prijst Amsterdam zich uit de markt.”

Belang toerisme

De wethouder van Amsterdam wil met de toeristenbelastingverhoging zogenaamde ‘pretparktoeristen’ weren. Wij vragen ons af wie hij daarmee voor ogen heeft. De gasten die Amsterdam bezoeken, komen niet alleen uit het buitenland, maar ook uit de rest van Nederland. Sterker nog: ongeveer de helft van de bezoekers aan Amsterdam zijn Nederlanders (8 van de in totaal 17 miljoen bezoekers per jaar). Daarnaast zijn buitenlandse bezoekers goed voor de Amsterdamse economie: niet alleen geven toeristen in Amsterdam jaarlijks zo’n € 18,8 miljard euro uit, er werken ook bijna 62.000 Amsterdammers in de toeristische sector. Dat is 21% van de totale werkgelegenheid in Amsterdam!

Maximering toeristenbelasting

KHN roept de gemeente Amsterdam op om de toeristenbelasting niet verder te verhogen, maar te maximeren tot de huidige 5%. De inkomsten uit toeristenbelasting moeten wat ons betreft ook terugvloeien naar de gastvrijheidssector. Want dan profiteren Nederlandse en buitenlandse toeristen, de Amsterdammers en de horecaondernemers ervan. En blijft Amsterdam de gastvrije hoofdstad van ons land die zij altijd was.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden Interview
Hospitality Management: Hotel op de Veluwe, Pillows en alles over HotelTech 2017

Vandaag verschijnt de nieuwste editie van Hospitality Management. Ook deze editie staat weer boordevol interviews, nieuws en achtergronden. De coverstory is een interview met de eigenaars van Hotel De Sterrenberg in Otterloo. Het hotel op de Veluw heeft onlangs een metamorfose ondergaan. Het twee...

Achtergronden F&B
Wild op het menu: doen of niet? 

Bij wild denkt men aan de Veluwe en de Achterhoek. Prachtige regio’s, waar herten en wilde zwijnen de ruimte hebben om hun eten bij elkaar te scharrelen. Totdat ze tegen de loop van een geweer lopen natuurlijk. Wat dat betreft heeft ieder nadeel zijn voordeel, want restaurants en hotels in de ...

NH Hotels Achtergronden
Maarten Markus (NH) gaat undercover in SBS6-programma

In het SBS6-programma Undercover Boss NL verruilt een directeur van een grote Nederlandse onderneming een week lang zijn directiestoel voor een plek op de werkvloer. Vanaf vrijdag 27 oktober is het programma te zien bij SBS6 en in de eerste aflevering is het gelijk smullen geblazen voor hoteliers. ...

Hoteltech
HotelTech 2017: nog minder dan 5 weken. Schrijf je nu in!

HotelTech 2017 heeft een programma dat menig hotelier doet watertanden. En dat is niet alleen vanwege de geheel verzorgde lunch en de borrel. De keynotesprekers (Herman Rijksen, Brechtje de Leij, Jaap Zijlstra en Herman Konings) inspireren en delen hun kennis met de aanwezige hoteliers. Een niet te ...

Achtergronden Internationaal
Nieuw onderzoek roept reismanagers op meer rekening te houden met de reiziger

Als gevolg van nieuwe normen van hyperconnectiviteit, on-demand diensten, grotere personalisatie en voortdurend beschikbare ondersteuning, verwachten zakenmensen meer gemak en flexibiliteit wanneer zij op reis zijn voor hun werkgevers. Volgens nieuw onderzoek van de Association of Corporate Travel E...

Rutte III over payroll in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met payrolling. Het is dus goed mogelijk dat u dat als horecaondernemer ook doet. Payrolling neemt u veel werk uit handen en biedt flexibiliteit als het gaat om inzet van personeel. Dat is heel praktisch in een arbeidsintensieve branche waarin veel gebruik wordt gemaa...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: