Sterrenrestaurant ML Haarlem verhuisd en uitgebreid met hotel

17 april 2018 | Thijs Jacobs

Sterrenrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem. Compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion namen hun intrek in het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé, waar voorheen Stempels gevestigd was. Het bedrijf is uitgebreid met hotelkamers, een bistro, bar en zalen en gaat verder onder de naam ML in Haarlem.

Oude locatie

Chef-eigenaar Mark Gratama: “Op onze oude locatie aan de Kleine Houtstraat liepen we aan tegen de grenzen van het pand en konden we onze toekomstambities niet realiseren. Ook op culinair gebied waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Dit prachtige historische pand aan het Klokhuisplein biedt ons onder één dak veel meer mogelijkheden én inspiratie, we voelen ons er als een vis in het water. En in het sterrenrestaurant kunnen we nu nog meer de puntjes op de i zetten, ook die wens is op onze nieuwe locatie vervuld.”

Restaurant met Chefs Bar

ML in Haarlem is dagelijks geopend en biedt op elk moment van de dag de mogelijkheid om te eten, borrelen, feesten, vergaderen en te overnachten. Het restaurant, dat sinds 2011 een Michelinster heeft, is verdeeld over verschillende ruimten met elk een eigen sfeer. In de stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé is de sfeer intiem en in de lichte serre-ruimte die het hart van ML vormt is er zicht op de open keuken met de Chefs Bar. De Chefs Bar heeft een eigen menu en telt 10 zitplaatsen die individueel gereserveerd kunnen worden en waar de gast de koks direct op de vingers kijkt.

Laagdrempelige bistro

De bistro is dagelijks geopend vanaf het ontbijt, dat ook voor gasten van buiten verkrijgbaar is. Op de dagkaart staan taartjes, salades, sandwiches, hamburger en saté, maar ook oesters, steak tartare en een salade met kreeft, alles mooi gepresenteerd in ML-stijl. De dinerkaart staat in het teken van variaties van kreeft en entrecote, een driegangen keuzemenu kost 35 euro.

Mark Gratama: “Bistro en restaurant hebben beide een eigen keuken en Kevin Kion en ik zijn als chefs verantwoordelijk voor de culinaire invulling van alle bedrijfsonderdelen. De bistro en het terras zijn laagdrempelig en betaalbaar en net als in het sterrenrestaurant ervaart de gast ook hier onze visie op gastvrijheid. Op de hotelkamers na is de inrichting ontworpen door Jeroen Smeele van Smeele Projecten in Rotterdam, die er heel goed in is geslaagd de sfeer van het historische pand, onze smaak en onze visie op gastvrijheid te vertalen naar een ontwerp waarin de gast zich thuisvoelt. Zo heeft het restaurant heeft een prachtige warm klassieke sfeer met een moderne twist en is het voorzien van bijzondere lichtelementen aan de plafonds.”

Hotel en terras

Hotel ML beschikt over 17 kamers en suites in de viersterrencategorie die allemaal een restyling kregen. De kamers, die voorzien zijn van de nieuwste Hästensbedden, ademen de sfeer van vroeger, maar zijn modern, stijlvol en comfortabel ingericht.

Ook het ruim 200 stoelen tellende terras met uitzicht op de St. Bavokerk kreeg een opfrisbeurt. Er zijn intieme zithoeken gerealiseerd, het meubilair is opgeknapt en de tafels zijn meer aangekleed. De nieuwe locatie heeft twee ruimten voor vergaderingen, feesten en private dining.

Fotografie portretfoto: Corina van Manen Foodlovestories.
Op onderstaande foto: v.l.n.r. Mark en Liane Gratama, Kevin Kion.

Overige foto's: René van Dongen (René van Dongen Fotografie)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Culinair Interview Longread
Verslag: een dag meekijken op de Cas Spijkers Academie

De Cas Spijkers Academie is dé springplank voor aanstormend culinair talent. De ambitieuze studenten van de opleiding zijn verzekerd van een mooie aanbieding wanneer ze het felbegeerde papiertje op zak hebben. Niet alleen door het enorme tekort aan goede koks, maar ook omdat zij op jonge leef...

Alles over legionella en dode leidingen

Legionella… Veteranen onder de hoteliers zullen zich herinneren hoe deze ziekteverwekker naam en ‘faam’ kreeg dankzij een congres van het American Legion (Philadelphia, 1976). Dat was nog ver weg, maar in 1999 sloeg de bacterie hard toe in Nederland: 32 mensen overleden door de zi...

Ewout Hoogendoorn spreekt zich uit

Op het Van Hessen relatie event van 6 juni komen een aantal interessante sprekers. Onder wie Ronnie Hinrichs (directeur Van Hessen), Ronald Huiskamp (eigenaar van H-Hospitality en restaurant Arles) en Ewout Hoogendoorn. Ewout is managing eigenaar en managing director van Horwarth HTL Benelux en ...

Interview Utrecht Longread
Interview: BUNK Hotels geeft het Nederlandse hotellandschap extra glans

Robin Hagedoorn (links op de openingsfoto) en Joachim de Looij stralen van oor tot oor. Hun BUNK Hotel in Utrecht opent op 20 juni de deuren voor de allereerste gasten en wij mochten alvast een kijkje nemen in de Westerkerk die omgetoverd wordt tot hotel. Eenmaal binnen, blijken de bouwvakkers nog d...

Achtergronden
Op deze manier houd je je aan de privacyregels in je hotel

Ben jij bang om ongastvrij te zijn als je je aan privacyregels houdt? Denk jij dat het een enorme rompslomp is om de privacy in je hotel op orde te krijgen? Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Lees dan vooral even verder, want we hebben een aantal bruikbare tips voor je. Het zorgvuldi...

Hotel
Park Plaza Victoria Amsterdam en art'otel amsterdam lanceren We are Amsterdam

Gelegen aan de Prins Hendrikkade, direct tegenover het Centraal Station, is een uniek aanbod van twee fantastische hotels: Park Plaza Victoria Amsterdam en art'otel amsterdam, die samen alle voordelen van een complete ervaring bieden. Een schat aan verbonden faciliteiten op één loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: