77 procent van de Nederlanders gaat thuis koken met Kerst

9 november 2020 | redactie

77 procent van de Nederlanders geeft aan dat hun restaurantervaring sinds de uitbraak van COVID-19 enorm achteruit is gegaan. Natuurlijk, de restaurants zijn nu weer dicht, maar ze zijn in de zomer open geweest met beperkingen. Het grootste deel (34%) vindt uiteten simpelweg niet meer zo leuk als voor de pandemie. Daarnaast is één op de zes (18%) bang om het virus op te lopen in een restaurant. Deze angst bestaat vooral bij vrouwen, slechts een derde van de respondenten die dit aangaf is namelijk man. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Dining Habits 2020’ van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor retailers en horecaondernemers, gehouden onder 1.000 Nederlanders. 

Uit eten tijdens Kerst minder populair

Ruim driekwart (77%) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, ongeacht of de restaurants rond de feestdagen weer geopend zijn. Deze trend zien we niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland (88%) en België (75%). Slechts 6,5 procent geeft aan dat het kerstdiner buiten de deur genuttigd gaat worden indien mogelijk. In 2019 was het percentage dat met Kerst uiteten ging twee keer zo hoog (12%). Uit eten tijdens Kerst is opvallend genoeg populairder bij mannen (64%), dan bij vrouwen (35%). 

Goede maatregelen en technologie bieden kansen

Zoals het hele jaar, lijkt ook de feestelijke afsluiting van 2020 een uitdaging te worden voor de horecaondernemer. Kunnen zij nog wat doen om de Nederlander te verleiden toch naar een restaurant te gaan? Uit het onderzoek blijkt van wel. Zo geeft 64 procent van de Nederlanders aan dat zij eerder overwegen om naar een restaurant te gaan tijdens de feestdagen als anderhalve meter tussen de tafels gegarandeerd kan worden. Daarnaast trekt de mogelijkheid om via een app te bestellen en te betalen ook bezoekers over de streep (38%). Deze laatste optie is verrassend populair in Nederland vergeleken met België (6%). Ook geeft 28 procent aan het fijn te vinden om van te voren een tafel te kunnen reserveren en ruim één derde vindt het belangrijk dat er desinfectiemiddel aanwezig is bij zowel de ingang als op de eettafel. Mochten restaurants open gaan, zijn dit de belangrijkste maatregelen om voor gasten de ervaring zo prettig en veilig mogelijk te maken.

Er is nog hoop

Gaetan Buelinckx, directeur bij Lightspeed: "Ondanks de opleving van afgelopen zomer, gaan restaurants voor een tweede keer door een moeilijke periode. Er is nog hoop dat restaurants hun deuren mogen openen tijdens de feestdagen. Natuurlijk is het voor hen essentieel om gasten te garanderen dat ze veilig kunnen dineren. Hierbij kan technologie een belangrijke rol spelen. Denk aan tools die vooraf bestellen mogelijk maken en het inzien van het menu via een QR-code. Bij Lightspeed blijven we tools ontwikkelen die de horecaondernemer helpt om zijn online zichtbaarheid te vergroten en klanten op verschillende manier te bedienen, zoals het verkopen van producten via eCom en het bezorgen en afhalen van maaltijden. Met de lancering van onze nieuwe tool Order Ahead willen we hen vooral helpen om door te blijven gaan met ondernemen. Wij zetten graag samen met de horecaondernemers in Nederland alles op alles om als het kan, zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te genieten van een heerlijk én veilig kerstdiner in een restaurant of in huis.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Culinair
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: