Accor deelt bedrijf op in tweeën

18 december 2009
Accor deelt bedrijf op in tweeën

De van origine Franse hotelgroep Accor SA gaat zich opsplitsen. Zo heeft het bestuur van het bedrijf deze week besloten. Aan de ene kant worden de hotels van de groep, Accor Hospitality, in een maatschappij gestopt en aan de andere kant wordt het dienstenbedrijf, Accor Services, in een andere vennootschap ondergebracht. Beide onderdelen krijgen een eigen beursnotering. Tussen de bedrijfsonderdelen was minder synergie mogelijk dan vooraf gedacht. De opsplitsing moet voor eind volgend jaar rond zijn, als het doorgaat. In mei 2010 mogen alle aandeelhouders over de opsplitsing stemmen.

*Aandringen*
Op de opsplitsing werd aangedrongen door de twee grootste institutionele aandeelhouders van het bedrijf, Colony Capital LLC en Eurazeo. Samen zijn deze geldschieters goed voor ongeveer 30 procent van de aandelen.
Accor beheert hotels van onder meer de merken Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Suitehotel, Adagio, ibis, all seasons, Etap Hotel, Formule 1, hotelF1 and Motel. Het dienstenbedrijf is onder meer actief met dienstencheques, maaltijdcheques, geschenkvouchers en opleidingscheques. Deze cheques of vouchers zijn populair bij de werknemers van het bedrijf in Europa en

*Hogere marktwaarde*
Het dienstenbedrijf, ook wel de voucherunit genoemd, is door analisten van Morgan Stanley gewaardeerd op 4,8 miljard euro. Dit onderdeel is momenteel meer winstgevend dan het hotelbedrijf. Bovendien groeit de omzet in dit bedrijfsonderdeel sneller dan bij de hotels.
Naar verwachting zal 'Accor 2.0' een hogere marktwaarde hebben dan nu het geval is met de busniss units samengevoegd in één bedrijf.
Volgens analisten loopt Accor Hospitality in de toekomst meer risico. In tijden van zwaar weer voor de hotels kunnen klappen in de huidige vorm nog worden opgevangen door het dienstenbedrijf. Dit 'vangnet' zal in de nieuwe vorm wegvallen.

~Hospitality Management, Frank Lindner~

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20van%20Hotellerie.nl%20op%20Hospitality%20Management&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20Hospitality%20Management.nl%0A%0Ahttp://www.hospitality-management.nl/nieuws/accor-deelt-bedrijf-op-in-tweeen/Overig nieuws