a&o Hostels is klaar voor de herstart

22 februari 2021 | Redactie

a&o, Europa’s grootste budget hostelketen, staat in de startblokken om straks weer gasten te ontvangen. De Berlijnse keten, die vorig jaar haar 20-jarig bestaan vierde, heeft de afgelopen periode gebruikt om bestaande services te optimaliseren en een aantrekkelijk nieuw aanbod te ontwikkelen. Daarnaast zijn ze hard op weg om de eerste uitstootvrije hostelketen van Europa te worden. Om dit te bereiken, is er een ‘duurzaamheidsagenda’ opgesteld waarbij meer dan 170 maatregelen in gang zijn gezet, allemaal door suggesties en onderzoeken vanuit het personeel.

Oprichter en CEO Oliver Winter heeft er vertrouwen in dat de tweede helft van 2021 weer meer richting ‘normaal’ zal terugkeren, ook al is het jaar tot nu toe niet gemakkelijk geweest. Hij verwacht dat er vanaf de nazomer weer school- en groepsreizen verwelkomd mogen worden. Naast de voorbereidingen die in volle gang zijn voor de herstart zal de keten zich daarnaast gaan richten op:

Meer packagedeals voor families
Het behouden van flexibele annuleringsvoorwaarden voor schoolreizen
Het uitbreiden van het long-stay en corporate aanbod voor zowel individuele als zakengasten
Het implementeren van de ‘Bed&Bike service’, wat inhoudt dat gasten hun fiets mee kunnen nemen naar de kamer. Fietsen is populairder dan ooit en veel van de a&o-hostels hebben een locatie die aan fietsroutes ligt en daarom is de hostelketen voorbereid op meer ‘fietstoeristen’, ook in de stad.

 

Uitstootvrij in 2025

Het doel is duidelijk; a&o streeft ernaar om in 2025 de eerste emissievrije budgetketen van Europa te worden. En ze zijn al hard op weg om deze doelstelling te bereiken: met momenteel 5-6 kilogram CO2 per overnachting stoot nu al zo’n 75% minder CO2 uit in vergelijking met de concurrentie. Vanaf de start in 2000 staat duurzaamheid hoog op de agenda. Dit is terug te zien in het duurzaamheidsprogramma, waarbij maar liefst 170 maatregelen zijn genomen om de uitstoot drastisch te verlagen. Meer dan 100 zijn er inmiddels geïmplementeerd en ze worden constant aangevuld. Waterbesparende douches en toiletten, ecologische ongediertebestrijding, duurzame vloerbedekking, het gebruik van LED, het uitbannen van plastic rietjes, de mogelijkheid van vegan ontbijt en de kaartverkoop voor het openbaar vervoer zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de hostels. Ondertussen zijn 35 van de 39 vestigingen inmiddels gecertificeerd met een Green Sign, het toonaangevende duurzaamheidscertificaat voor de hotelsector in Europa.

"Duurzaamheid staat ook bij onze medewerkers centraal", zegt Winter. “Ook zij kunnen voorstellen aandragen over hoe zij denken dat het beter kan.” a&o heeft daarnaast Marcel Pleister als Green Officer aangesteld voor de coördinatie van het duurzaamheidsprogramma. In de toekomst zullen gasten ook nog meer betrokken worden door middel van online enquêtes waarin zijn hun verwachtingen en zorgen met betrekking tot duurzaamheid kenbaar kunnen maken.

Hygiëne in tijden van COVID-19; robots, ozon en goede bacteriën

Er is geen twijfel over mogelijk dat hygiëne ook in de toekomst een belangrijk aspect is tijdens reizen en het maken van de keuze voor een bestemming en accommodatie. De afgelopen maanden zijn onder andere de volgende nieuwe hygiëne-opties geïmplementeerd (nog in een proeffase):  

Duurzaam schoonmaken met ozonwater. Ozonwater bestaat uit normaal, koud leidingwater dat met een speciaal kristal wordt gedemineraliseerd, zodat het water dat een desinfecterende werking krijgt.
Digitale afstand; er wordt steeds meer gebruik gemaakt van robots voor schoonmaken
Volledige biologische schoonmaakmiddelen die werken op basis van goede bacteriën die vervuiling oplossen en vervolgens zichzelf afbreken.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Den Haag
Intell Hotel Den Haag Marina Beach is open

Direct aan het Noorderstrand ligt het dertien verdiepingen tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Dit gloednieuwe strandhotel met het thema strand en haven beschikt over 226 luxe hotelkamers, Bar & Brasserie Willem I, Spa Flow en Meetings & Events zalen. Het hotel is een eyecatcher aa ...

Horeca naar de stembus deel vijf: D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: