Airbnb in Londen groeit als kool

18 juli 2017 | Roy Spijker

In 2016 werden in Londen ruim 4,6 miljoen overnachtingen geboekt via Airbnb. Een stijging van maar liefst 130% ten opzichte van 2015, toen er 2 miljoen overnachtingen werden geboekt. In de eerste vier maanden van 2017 groeide dit aantal met 55% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague. 

De groeiende populariteit van Airbnb heeft ervoor gezorgd dat het marktaandeel in 2016 meer dan verdubbelde naar 9%. Bijna 50% van de overnachtingen vond plaats in de buurten Westminster, Tower Hamlets, Camden, Kensington & Chelsea en Hackney.

Dirk Bakker, Head of EMEA Hotels: "We zagen het aantal overnachtingen in Amsterdam al eerder explosief stijgen met 125%. Nu blijkt het platform ook in Londen als kool te groeien. Er is een grote concentratie van het aantal overnachtingen te zien rondom het centrum. In tegenstelling tot wat Airbnb zelf stelt, is er dus geen verspreiding van reizigers over de hele stad.”

De gemiddelde prijs voor een overnachting daalde met 8% tot £ 100. Voor een privé-kamer werd zelfs 15% minder betaald (gemiddeld £ 57). Dit kamertype werd nog populairder dan in 2015. Bijna 45% van de reizigers boekte een privé-kamer. 

Het aantal hosts op Airbnb groeide in 2016 met maar liefst 57% - van ruim 88.000 tot meer dan 138.000. In de eerste vier maanden van 2017 steeg het aantal met maar liefst 80% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 54% van het aantal aangeboden accommodaties wordt aangeboden door zogenaamde multi-listers: partijen die meer dan één accommodatie aanbieden. Dit was vorig jaar nog 48%. Dit leidt tot bezorgdheid bij de lokale gemeenschap en autoriteiten over de omvang van professionele verhuur.

"Airbnb is niet langer alleen een platform voor particulieren die hun eigen woningen verhuren. Mensen kopen woningen specifiek voor Airbnb, die de buurten kunnen uithollen en een sociaal probleem kunnen vormen”, sluit Dirk Bakker af.

Jeroen Oskam, Head of Research bij Hotelschool The Hague, voegt toe: "Het gebrek aan regelgeving is een zorg. Niet alleen voor traditionele aanbieders, maar vooral voor steden en bewoners. Bovendien moeten de rechten en veiligheid van consumenten door regelgeving beter worden beschermd. Als Airbnb-gasten een probleem ondervinden, moeten ze op dit moment rekenen op geïmproviseerde maatregelen van Airbnb zelf."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Toerisme Den Haag
Den Haag is een perfecte Staycation bestemming

In maart en april vlogen de annuleringen binnen bij de hotels. Het leek een dramatisch jaar te worden. Ondertussen zitten hotels aan de kust weer helemaal vol en profiteren ze van het feit dat veel Nederlanders dit jaar voor een vakantie in eigen land gaan. – Aankomend weekend nog last minu...

Amsterdam Coronacrisis
Zakelijke markt start weer op: Mercure Amsterdam City heropent op 17 juli

Het viersterrenhotel Mercure Amsterdam City heropent haar deuren op 17 juli. Door de versoepelde maatregelen kan het hotel de veiligheid voor gasten en het personeel weer garanderen. Alle 386 moderne kamers worden weer beschikbaar gesteld voor zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. Het Mer...

Opening Internationaal
NoMad Londen opent in december

Het in New York gevestigde horecabedrijf Sydell Group is opgericht door hotelier Andrew Zobler, en in Londen opende Zobler The Ned in samenwerking met Ron Burkle en Soho House. Deze keer heeft hij samengewerkt met de in Doha gevestigde investeringsmaatschappij BTC om NoMad London te lanceren. Het ho...

Interview Longread
Hotelier Gijs Hendrikx: ''Ik betaal huur op basis van bezetting''

“Hee, met Gijs!” Ik moet even nadenken, maar dan valt het kwartje. Het is Gijs Hendrikx, de veelbelovende en succesvolle hotelier uit Venlo die mij belt. “Ik bel je even om te vertellen hoe het hier in Venlo allemaal is gegaan tijdens de coronacrisis. Volgens mij mag ik van geluk s...

Interview
Ambities bij hotel blooming in Bergen ''Een Bib Gourmand zou geweldig zijn''

Dit interview is onderdeel van het drieluik ‘Hotellerie aan de Noordzeekust geportretteerd’. Twee weken geleden publiceerden we deel 1, het interview met Syrco Bakker, tweesterrenchef van Pure C, onderdeel van Strandhotel Candzand-Bad. Vorige week volgde deel 2: het interview met Mariann...

Onderwijs Ondernemen
Deze hotelprofessionals zijn klaar voor het post-corona tijdperk

Blije gezichten van hotelprofessionals. We vonden het wel weer eens tijd om met iets positiefs te komen. Op de foto zie je de cursisten die met goed gevolg de Revenue Management training - aangeboden door HM Academy, met als trainer Stan Josephi - hebben afgerond. Kansen pakken Ondanks de rece...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: