Amsterdamse hotels starten Green Hotel Club voor duurzaamheid

Auteur: Redactie
Duurzaamheid 28 maart 2023
Amsterdamse hotels starten Green Hotel Club voor duurzaamheid

Hotels van verschillende classificeringen hebben na de aanzet van de gemeente Amsterdam met de Koplopersgroep Circulaire Hotels, zelf het roer overgenomen en hebben de Stichting Green Hotel Club (GHC) opgericht.

“We gaan proactief een script schrijven voor een regeneratieve toekomst”, stelt voorzitter Marielle van Rumpt, General Manager bij KIT Hospitallity. Vandaag - 28 maart - zal in het bijzijn van wethouder Sofyan Mbarki, het jaarplan van de Green Hotel Club worden gepresenteerd als officiële start. Green Hotel Club is de eerste branchegerichte club binnen Green Business Club Nederland.

Impact op de klimaatdoelen

Met meer dan 88.000 hotelbedden in Amsterdam hebben hotels met al hun faciliteiten een grote impact bij het behalen van de klimaatdoelen. Van Rumpt: “Denk daarbij aan alle eet- en drinkfaciliteiten, badkamers met hoge mate van watergebruik, slaapkamers met divers beddengoed, verlichting, verwarming, airconditioning, et cetera. Daarnaast staat de hotelbranche bekend als hiërarchisch, verticaal, onregelmatige uren, matige salariëring en merk-gestuurde organisaties. Maar juist de dynamiek, diversiteit in collega’s en gasten, verschillende roosters, het internationale karakter en simpelweg het plezier om mensen een fantastische tijd te bezorgen in Amsterdam, maken het fundamenteel positieve omgevingen.”

Ambities omgezet naar jaarplan

Op basis van een holistisch framework worden binnen een achttal thema’s verschillende projecten uitgerold. Deze duurzame thema’s zijn voedsel, mobiliteit, energie, water, materialen, cultuur en maatschappij, biodiversiteit en ecosystemen en gezondheid en welzijn. “In het komende jaar worden binnen deze thema’s door zogeheten thematrekkers verschillende projecten begeleid”, omschrijft Thijs Koster als programmamanager van Green Hotel Club.

De oprichting van de Green Hotel Club past goed in de ambities van de gemeente wanneer het gaat over de soort bezoekerseconomie die ze wil, en bijdraagt aan een duurzame transformatie naar een regeneratieve bezoekerseconomie die bijdraagt aan de stad.

De verschillende projecten die de GHC opzet, sluiten goed aan op het vergezicht, dat het college beschrijft in de visie 'bezoekerseconomie Amsterdam in 2035'“Ons doel is om steeds meer hotels en aanverwante bedrijven aan te laten sluiten bij de Green Hotel Club. Daardoor kunnen we een impactvolle bijdrage leveren aan de circulaire ambities van de stad en de hotelbranche toekomstbestendig voortzetten”, sluit Koster af.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

Overig nieuws