Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen

21 juli 2009 |
Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen<

In de huidige economische crisis ontkomt geen enkele commerciële sector aan het schrappen van banen. De horeca verliest van alle sectoren na de industrie relatief de meeste banen: 8 procent over de jaren 2009 en 2010, in totaal 28.000 voltijds- en deeltijd arbeidsplaatsen. Volgend jaar verdwijnt 2,5 procent van het aantal banen in de horeca en in 2010 nog eens 5,5 procent. Dit verlies komt vooral tot stand door het niet opvullen van vacatures en via natuurlijk verloop, zo schrijft het ING Economisch Bureau in het rapport Banenontwikkeling Horeca. Het zwaartepunt van het banenverlies vindt naar verwachting in 2010 plaats. Desondanks blijven er voor een aantal functies tekorten aan professionele vakkrachten bestaan.

Het personeelsbestand van horecabedrijven kan worden gekenschetst als jong en flexibel en de dynamiek is groot. Binnen een jaar stroomt gemiddeld een kwart van de werknemers uit of door. Ander kenmerk is dat veel mensen actief zijn in de horeca zonder startkwalificatie. Daar staat tegenover dat tweederde van de horeca gediplomeerden
buiten de sector werkt. Er bestaat dus een kwalitatieve mismatch tussen arbeidsvraag en -aanbod in de horeca. Vooral aan gediplomeerde koks en gastheren en –vrouwen blijft een tekort bestaan, ook in deze economisch zware tijden.


De gevolgen van de economische recessie op arbeidsmarkt zijn niet gering. Nu al kunnen we bijna dagelijks in de krant lezen van bedrijven die noodgedwongen mensen moeten ontslaan of failliet gaan. Desalniettemin ligt het zwaartepunt van de crisis op de arbeidsmarkt pas volgend jaar, wanneer er ruim 225.000 banen verloren gaan in de commerciële sectoren.
Het totale banenverlies in 2009 en 2010 komt uit op 400.000. De niet-commerciële sectoren (overheid en zorg) laten voor beide jaren nog een toename van het aantal banen
zien.

Lunchroom; Hospitality Management; De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: