Berlijn wordt dé Europese hotelstad

Auteur: Thijs Jacobs
18 december 2015
Berlijn wordt dé Europese hotelstad

Het aantal overnachtingen in de Duitse hoofdstad zal dit jaar naar verwachting stijgen tot ruim 30 miljoen. Berlijn is hiermee een grote concurrent voor Parijs en Londen en timmert hard aan de weg. We praten u bij over de recente hotelbouwontwikkelingen in Berlijn.

Van de groeicijfers die de hotellerie in Berlijn laat zien, kunnen andere industrieën alleen maar kunnen dromen. Sinds 2002 stijgt in Berlijn niet alleen het aantal hotelkamers, maar ook de bezettingsgraad continu. Het toerisme is zo booming in deze stad, dat beleggers in toenemende mate geïnteresseerd zijn in Berlijns beton, en heden ten dage bedoelen wij daar niet ‘de muur’ mee.

Indrukwekkende groeicijfers

Dit jaar werden, volgens cijfers van de Hotel en Restaurant Association DEHOGA, al twaalf hotels geopend met in totaal 3000 kamers. 21 hotels met circa 9000 kamers zijn in aanbouw of in de concrete planningsfase. De hoofdstad van Duitsland is binnen Europa nog de nummer drie hotelstad, achter Londen en Parijs. De groeicijfers van Berlijn zijn echter indrukwekkend, en er wordt in geen enkele andere Duitse stad zoveel gebouwd binnen de hotellerie als in Berlijn.

De studie ‘De vastgoedmarkt in Berlijn’, die het onderzoeksbureau BulwienGesa heeft gepubliceerd, laat zien dat het hotelontwikkelingsvolume tot 2019 op 625.000 vierkante meter wordt geschat. Toch zijn het niet alleen megahotels die uit de grond worden gestampt; volgens de nieuwbouwlijst van DEHOGA is het grootste nieuw geopende hotel dit jaar het ‘Hotel Barcelona (stadsdeel Mitte) met 478 kamers. Met 389 kamers vinden we op nummer twee een ander hotel in hetzelfde stadsdeel: Hotel Titanic Business.

Het hotel dat alle andere hotels laat verbleken

Vanaf 2017 zullen we in Berlijn pas echt nieuwe megahotels zien verrijzen, zoals het nieuwe Motel One in Charlottenburg (582 kamers) en Motel One in Mitte met 708 kamers. In 2018 zal Hotel Estrel alle andere Berlijnse hotels doen verbleken: het 175 meter hoge hotel aan de Sonnenallee in Neukölln is 25 meter hoger dan het vorige hoogste hotel in Berlijn (Park Inn Hotel op de Alexanderplatz in Mitte). Toch behoudt het Park Inn met 1.012 kamers een hoofdrol, want de Estrel Tower krijgt ‘slechts’ 817 kamers.

Dalen de bezettingsgraden dan niet met de komst van al die nieuwe kamers? Nee. Volgens DEHOGA moet in 2019 het aantal overnachtingen in Berlijn gestegen zijn naar 35 miljoen. Let wel: in 2010 stond de teller ‘nog maar’ op 19 miljoen overnachtingen. De werklast voor de hotelier is zelfs toegenomen. Berlijn is druk op weg om hotelstad nummer één te worden in Europa.

HM302015

Overig nieuws