Alle aandelen Hampshire naar Eden

29 juni 2011 |
Alle aandelen Hampshire naar Eden<

Deze week maakten de Eden Hotel Group en Hampshire Hospitality & Leisure bekend samen verder te gaan als één hotelbedrijf: Hampshire Hospitality. Hospitality Management sprak als eerste vakblad exclusief met de roergangers van beide ondernemingen in een duo-interview: Etienne Verkerk van Hampshire en Léon Dijkstra namens Eden.

Dinsdagmiddag hebben jullie de managers ingelicht over de overname, hoe waren de eerste reacties?
Etienne Verkerk: “De reacties waren bij verreweg het merendeel van de aanwezigen heel positief. We zijn twee complementaire hotelbedrijven en iedereen ziet dat dit een mooie stap is richting de toekomst. Uiteraard zijn er een paar praktische zaken waar we nog naar moeten kijken, maar dat komt wel goed. Ik kan tevens meedelen dat we in dit kader inmiddels ook alle licentiehouders op de hoogte hebben gesteld. Ook hier waren de reacties dat het een mooie stap is.’

Eden neemt Hampshire over, maar als naam van het gefuseerde bedrijf komen we overal Hampshire tegen, is er sprake van een reversed take-over?
Verkerk: “Nee, daar is geen sprake van. Bij een bedrijfsovername kan de overnemende partij ervoor kiezen om de naam van het bedrijf dat wordt overgenomen te gaan gebruiken. Wij hebben gekozen om verder te gaan als Hampshire Hospitality, omdat de naam Hampshire meer bekend in de oren klinkt en ook internationaal een grotere naamsbekendheid heeft dan Eden. Daarnaast is het zo dat er veel meer Hampshire-hotels zijn (101, red.) dan Eden hotels (17, red.). Het zou teveel werk zijn om alle licentiehotels van Hampshire om te gaan dopen. Het is beter om de Eden hotels Hampshire te gaan noemen.”

Worden alle Eden Hotels per definitie dan omgedoopt tot het hotelmerk Hampshire Eden?
Verkerk vervolgt: “Dat is niet het geval. We gaan verder als één hotelgroep en voeren vier merken. Het topsegment Hampshire Eden, de drie- en viersterren Hampshire Hotels en het soft-branded Hampshire Classic. De hotels van Eden kunnen verder gaan als Hampshire Eden, maar bijvoorbeeld ook als Hampshire Hotel.”

De hotelbedrijven gaan onder meer samen uit consolidatieoverwegingen en schaalvergroting. Uitbreidingen binnen de Benelux, België en Duitsland worden al aangekondigd, zijn jullie voornemens om ook pan-Europees te gaan uitbreiden?
Verkerk is resoluut: “Nou, nee. We willen niet op het vliegtuig stappen wanneer er iets mis zou zijn met een van de hotels. Alle huidige en nieuwe hotels zullen met de auto bereikbaar zijn vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam.”

Hoe ziet de precieze rolverdeling er uit? Meneer Verkerk wordt algemeen directeur en meneer Dijkstra neemt zitting in de raad van commissarissen. Hoe gaat dat er straks in de dagelijkse praktijk aan toe?
Leon Dijkstra ligt toe: “Ik neem de rol van commissaris op me, ik hou in die zin toezicht op de procesgang van het bedrijf, Etienne is eindverantwoordelijke. We zullen samen kijken hoe het met het bedrijf gaat, maar we hebben er heel bewust voor gekozen om niet twee kapiteins op één schip te zetten, dat is niet handig.”

Jullie zijn al een aantal jaren bezig om te kijken of verdere samenwerking mogelijk was. Dit ketste telkens af op het slechte marktklimaat of om financiële redenen. Hoe zouden jullie het huidige klimaat willen omschrijven? Waarom vindt deze overname juist nu plaats?
Verkerk: “Het is nu tijd om plannen te maken voor de toekomst. Over vijf jaar willen we een goede balans hebben tussen franchise-, licentie- en eigen hotels. De wens is om in Nederland nog wat meer eigen hotels te hebben en in het buitenland meer licentiehotels. Maar ik ga niet een of ander stoer getal noemen.”

Golden Tulip Hospitality had ook eigen hotels en licentiehotels en wilde groeien, we weten allemaal wat daar in 2009 mee is gebeurd. Wat gaan jullie anders doen?
Verkerk: “Golden Tulip heeft al genoeg in de pers gestaan, daarover hoef ik niets te zeggen. Wij staan met onze beide benen stevig op de grond en zullen heel ‘down to earth’ de markt benaderen. Vergeet ook niet dat wij een heel ander vertrekpunt hebben, ook qua eigen vermogen en eigen hotelvastgoed.”

Gaat er in de toekomst wat gebeuren met het vastgoed van bijvoorbeeld de Eden hotels? Zouden jullie de sale-and-leaseback-constructie toepassen om de onderneming te financieren?
Dijkstra: “We zullen op de lange termijn natuurlijk kijken naar verschillende financieringsvormen. We sluiten de sale-and-leasback-constructie niet uit, maar deze staat momenteel niet bovenaan de lijst.”

Er is gekozen voor een aandelenruil, waarom? Werkten de banken niet mee, die zijn momenteel nogal terughoudend?
Verkerk: “We hebben honderd procent van de Hampshire aandelen verkocht aan Eden. De aandeelhouders van Hampshire gaven te kennen nog lang niet klaar te zijn met het doorontwikkelen van het bedrijf en hebben daarom het volste vertrouwen in de verkoop. We hebben betrokken aandeelhouders en niemand is op zoek naar een exit. Nog een voordeel van deze constructie is dat de transactie met gesloten beurzen plaats kon vinden.”

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Roberto Payer-editie Hospitality Management vaart nieuwe koers

De speciale Roberto Payer-editie die Hospitality Management in september uitgeeft, krijgt een nieuwe redactionele koers. Vanwege de coronacrisis zijn eerder bepaalde onderwerpen en thema's te komen vervallen. Vanochtend besprak Payer in het Waldorf Astoria de actualiteiten, thema's e...

Opening
Hotel De L'Europe Amsterdam heropent in nieuwe stijl

Na een volledige restyling van het interieur van de lobby, privé-eventkamers, restaurants en bar, opende De L'Europe Amsterdam het afgelopen weekend haar deuren voor gasten. Per 1 juni zijn ook alle restaurants van het hotel - Bord'Eau, Brasserie Marie, Freddy's Bar en de in &#...

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: