Bouw Spaarnwoude Park Hotel kan van start

Auteur: redactie
Opening 4 juli 2024
Bouw Spaarnwoude Park Hotel kan van start

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van het Spaarnwoude Park Hotel zijn onherroepelijk. Niets staat de bouw van het hotel meer in de weg. In het hotel komen 137 kamers, een wellness, meetingrooms en golffaciliteiten. Ook biedt het gebouw een nieuw onderkomen voor de golfshop en Golfclub Spaarnwoude.

Het initiatief om op de locatie aan Het Hoge Land 2 in Velsen-Zuid een duurzaam en klimaatbestendig hotel te ontwikkelen komt van eigenaar en exploitant van de golfbaan Heerenstede Vastgoed bv. Hans de Wijs, directeur van Heerenstede Vastgoed: “Ik ben blij en trots dat we het startsein kunnen geven voor de bouw van dit bijzondere hotel, gelegen aan één van de grootste golfbanen van Europa, Golfbaan Spaarnwoude. Iedereen is straks welkom: golfers, zakelijke gasten en toeristen.”

Duurzaam, toekomstbestendig en natuurinclusief

Naast de locatie is ook de duurzaamheidsambitie bijzonder te noemen. “Duurzaam, toekomstbestendig en natuurinclusief. Dat zijn de kenmerken van het hotel. Het complex wordt gebouwd volgens circulaire, passiefbouw- en natuurinclusieve principes. Het hotel wordt zorgvuldig ingepast in de natuurlijke omgeving van de golfbaan,” vertelt De Wijs.

Meer overnachtingsmogelijkheden

Ook de gemeente en het Recreatieschap Spaarnwoude juichen de komst van het hotel toe. “Hiermee krijgt Spaarnwoude Park een meer divers aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Daarmee sluit het aan op de Visie Spaarnwoude Park 2040,”aldus Bram Diepstraten, wethouder en tevens voorzitter van het bestuur van Spaarnwoude Park. “Spaarnwoude Park Hotel geeft invulling aan de gemeentelijke ambities voor de ontwikkeling van Spaarnwoude als Metropoolpark. Het hotel is een van de ontwikkelingen die aansluit op de grote behoefte aan hotelkamers buiten de steden; een regionale gemeentelijke afspraak om de druk van het stijgende toerisme op de steden te verminderen. De gemeente Velsen kijkt uit naar de realisatie van het hotel waarmee vertier, avontuurlijke sporten en grote evenementen gekoppeld worden aan verblijf c.q. verruiming van het aantal overnachtingsmogelijkheden en wenst de initiatiefnemer veel succes met de bouw!”

Klimaatadaptief hotel

Amstelius Green Building Group werkt sinds 2016 samen met Heerenstede als gedelegeerd ontwikkelaar aan de ontwikkeling van het Spaarnwoude Park Hotel. Amstelius is daarbij verantwoordelijk voor het duurzaamheidsconcept en installatietechnisch ontwerp van het hotel. “Het toepassen van natuurlijke materialen zoals hout, cradle-to-cradle materialen en het (her)gebruik van grijswater en hemelwater maken het ontwerp zeer duurzaam en vooruitstrevend. Dit zorgt voor een klimaatadaptief hotel waarin gasten zeer aangenaam en comfortabel kunnen verblijven in de groene omgeving van het Spaarnwoude Park,” aldus Maarten Eldering, directeur Amstelius bv.

Natuurinclusief bouwen

Mulderblauw Architecten heeft het hotelplan binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden vertaald naar een toekomstbestendig en uitermate duurzaam ontwerp. “Door de toepassing van het opvallende zwarte hout in de gevel ontstaat een helder gebouw dat een prachtig contrast vormt met het groen op en rond het gebouw. De ligging van de golfbaan vraagt om natuurinclusief bouwen. Naast de zorgvuldige inpassing in de omgeving worden de verschillende daken en gevels voorzien van groen. Dit ondersteunt de waterbuffering van hemelwater en de biodiversiteit,” vertelt Robert Mulder, directeur Mulderblauw architecten.

Planning

De sloop van het bestaande gebouw waar het hotel komt start in het vierde kwartaal van dit jaar en de start bouw voor het hotel is voorzien in het tweede kwartaal van 2025. De oplevering vindt - onder voorbehoud - plaats in het tweede kwartaal van 2026.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws