Brandveiligheid in hotels & b&b's (2)

9 april 2014
Brandveiligheid in hotels & b&b's (2)

Veel hoteliers en b&b-eigenaren beseffen niet dat een sprinklerinstallatie niet verplicht is; een verplichting staat nergens in de wetgeving. De enige uitzondering zou een extreem hoge ruimte
zijn of iets dergelijks, of het pand zou niet voldoen aan regelgeving, zodat de sprinklerinstallatie een gelijkwaardige oplossing biedt.

*Aanvullende eisen*
Let ook op aanvullende eisen van de gemeente en brandweer. Die zijn vaak een aanvulling op het Bouwbesluit en kunnen terzijde worden geschoven. Het Bouwbesluit is 'leading' en in de meeste gevallen zijn aanvullende eisen van brandweer en gemeente niet conform de regelgeving en derhalve onzinnig.

*Obama*
In veel gevallen is een sprinklerinstallatie dus totaal niet aan de orde en toch kiezen veel hotels ervoor om een dergelijke installatie wel aan te leggen. Dat kan meerdere oorzaken hebben, en het bezoek van Amerikaanse gasten of het algehele ‘gevoel van veiligheid’ zijn er voorbeelden van. Je krijgt alleen een Amerikaanse delegatie in je hotel als je hotel ‘gesprinkled’ is. Hotel Huis ter Duin in Noordwijk bijvoorbeeld: president Obama verbleef daar bovenal omdat dat hotel voorzien is van een sprinklersysteem. Gemeenten en brandweer willen een hotel weleens 'verplichten' een dergelijk systeem te installeren. Vraag uw adviseur dan om advies, aangezien het in de meeste gevallen niet hoeft!

*Meer weten?*
Lees dan binnenkort het volledige artikel in Hospitality Management. Dit was slechts een tipje van de sluier.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws