Gault&Millau roept Onno Kokmeijer uit tot Beste Chef 2019

3 december 2018 | David Bakker

Tijdens de presentatie van de nieuwe Gault&Millau gids 2019 is Onno Kokmeijer uitgeroepen tot Beste Chef van 2019. Samen met zijn rechterhand Arjan Speelman nam hij de prestigieuze prijs in Amstrerdam vanmiddag in ontvangt. "Bij Ciel Bleu werken we al vijftien jaar aan de weg naar succes. Deze prijs is de erkenning voor het harde werken." Naast de award Chef van het Jaar, deelde Gault&Millau nog veertien awards uit. (zie onder).

Het geheim van het succes ligt volgens Kokmeijer aan het feit dat hij dagelijks met zijn tegenpool werkt. "Arjan en ik zijn behoorlijk anders. Dat houdt ons scherp. We vertrouwen elkaar en durven tegen elkaar te zeggen als we het anders zien. Dan maak je elkaar in mijn ogen beter en is er ruimte om tot creativiteit te te komen."

In 2003 begon het duo aan de droom. De droom om Ciel Bleu, maar ook heel Nederland, naar een hoger culinair niveau te tillen. "Toen wij vijftien jaar terug begonnen, hebben we een beleid uitgestippeld waarin we op een solide basis naar het ultieme wilden. Daarin is haastig gedrag geen goede zaak. Ik wilde niet binnen een paar jaar aan de top staan, om vervolgens na een paar jaar weer keihard naar beneden te vallen. Je moet een solide basis ontwikkelen en stapje voor stapje tot het einddoel te komen."

Nederland, en met name Amsterdam, heeft zich de afgelopen jaren op de culinaire wereldkaart gezet. Een nieuwe gegeneratie chefs dient zich aan en ook dat ziet Kokmeijer als een goede ontwikkeling in zijn vakgebied. "Ik ontvang nu deze prijs, maar bij Ciel Bleu doen we het met z'n allen. Ik weet dat het cliché klinkt, maar ik leer ook van de jonge, talentvolle koks die bij ons werken. Er hangt een bepaalde dynamiek in Nederland die erg goed is voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie topchefs. Ik draag mijn steentje daaraan bij, door ze bepaalde dingen te leren. Maar ik leer dus ook van hen."

De ene na de andere award sleept de bevolgen chef de afgelopen twee jaar binnen. Een ontwikkeling die hij niet direct kan verklaren. "Misschien is het werk als chef meer in de picture komen te staan. Awards winnen is hartstikke mooi en vooral een blijk van waardering van de mensen. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon goed voor de business. De hut moet natuurlijk ook gewool vol."

De 'hut' waar de zestiende Gault&Millau gids werd uitgereikt zat ook vol. Godfired van de Lugt, Managing Director van Gault&Millau Nederland, was zichtbaar trots op het resultaat van negen maanden keihard werken. "We hebben een nieuwe koers ingezet met Gault&Millau. Er is een heel nieuw team van inspecteurs op touwen gezet en hebben de afgelopen negen maanden keihard aan onze gids gewerkt. Er hangt een goede culinaire cultuur in Nederland. Amsterdam behoort inmiddels tot de vijf beste steden wereldwijd op culinair gebied. We willen met onze gids een culinaire leider zijn om de consument, maar ook de vakmensen, naar de mooiste restaurants van Nederland te dirigeren."

Lees het interview met Godfried van der Lugt over de koerswijziging van Gault&Millau hier

in de nieuwe gids krijgen restaurants met twaalf punten een vermelding in het gele boekwerk. Twintig punten is het maximaal aantal verkrijgbaren punten. Die is er in Nederland (nog) niet. Hier volgt der top-5:

De Librije, Zwolle:                 19,5 punten

Inter Scaldes, Kruiningen:    19,5 punten

De Leest, Vaassen:              19 punten

Ciel Bleu, Amsterdam:         18,5 punten

Spectrum Amsterdam:        18,5 punten

De winnaars van de individuele prijzen: 

Chef van het Jaar 2019:                   Onno Kokmeijer (Ciel Bleu)

Jonge topchef van het Jaar:             Jim de Jong (De Jong)

Gastvrouw van het Jaar:                   Marleen Brouwer (De Loohoeve)

Ontdekking van het Jaar:                  Restaurant Rijnzicht

Prijs-Plezier van het jaar:                  Restaurant Huisje James

Aziatisch Restaurant van het Jaar:   Mei Wah

Terras van het Jaar:                          Kasteel Engelenburg

Bistronoom van het jaar:                   Restaurant De Haan

Sommelier van het Jaar:                   Koen van der Plas

Beste wijnkaart van het Jaar:            Bottles 

Patissier van het Jaar:                      Yurii Ivanov

Groentechef van het Jaar:                Chris Naylor

Ambachtsman van het Jaar:             Paul Hartering

Cocktailbar van het Jaar:                  Tales en Spirits

Hoogste nieuwkomer van het Jaar:   212

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview Gunay en Atilay Uslu: "We hebben nu al bijna 10.000 bedden"

Wie denkt dat dit interview met Atilay en Gunay Uslu (à la Quote 500) gaat over het reeds vergaarde vermogen van de oprichter of over het succes van Corendon op het gebied van touroperating of airlines, komt bedrogen uit. Nee, de hoteltak van Corendon is inmiddels zo groot geworden, dat dit o...

Interview Longread
Alle interviews van 2018 op een rijtje

2018 was een druk en succesvol hoteljaar. Voor jou als hotelier (althans, dat hopen wij), maar ook voor ons. Wat een prachtige ontmoetingen met geweldige hoteliers hebben we in 2018 mogen meemaken; het mooie van ons vak is dat wij jou er deelgenoot van hebben kunnen maken door die verhalen op te sch...

Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

Achtergronden
Download nu de HorecaMarketingKalender 2019

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je hotel deden? Dat kwa...

Achtergronden
Download nu de Hospitality Management Kerstspecial

Heerlijk, het is bijna Kerst. Voor wie zich even terug wil trekken, en daarbij een goed stuk wil lezen, biedt de Kerstspecial van Hospitality Management uitkomst. In deze speciale uitgave plaatsten we maar liefst vijf diepte-interviews, met onder andere Atilay en Gunay Uslu van Corendon, Maik Willem...

Hotel Achtergronden
City Resort Helmond opnieuw host van Open Dutch Taekwondo

City Resort Hotel Helmond heeft een goed jaar achter de rug. In 2018 mocht het weer vele tevreden (hotel)gasten verwelkomen die zich enorm goed thuis voelden. Dat kan ook haast niet anders want City Resort Helmond biedt diverse faciliteiten zoals Wellnessresort Helmond en Restaurant Op Suyt. Daarnaa...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: