Geen sticker rookverbod? Boete!

4 februari 2013
Geen sticker rookverbod? Boete!

Horecaondernemers die in hun zaak geen melding maken over het geldende rookverbod, krijgen bij controle direct een boete. Het aantal bedrijven dat een sticker of poster heeft, is flink gedaald.

*Twee vijfde heeft zaken op orde*
Dit blijkt uit navraag door De CaféKrant bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In het najaar van 2012 voldeed 41 procent van de gecontroleerde horecabedrijven aan de verplichte vermelding. Vier jaar eerder was dat nog 57 procent.

*Overal daling*
Bij restaurants maakte 21 procent van de bedrijven in 2012 melding van het rookverbod, in 2009 was dat nog 48 procent. Cafés en discotheken gingen van 61 procent in 2009 naar 33 procent vorig jaar. Cafetaria's van 41 naar 38 procent, sportkantines van 66 naar 50, kunst en cultuur van 58 naar 50, en hotels en recreatie van 71 naar 53 procent.

*Geen waarschuwing (meer)*
Wanneer een ondernemer niet duidelijk kenbaar aan zijn gasten maakt dat er een rookverbod geldt, dan volgt er bij controle direct een boete en geen waarschuwing, aldus woordvoerder Roel Vincken van de overheidsinstantie. Ondernemers in de horeca (met of zonder personeel) moeten wettelijk gezien het ingestelde rookverbod kenbaar maken aan de gasten. Dit kan door bijvoorbeeld door posters en stickers te gebruiken.

*Gevaar*
Een verklaring voor het afname van het aantal gelegenheden dat nog melding maakt van het rookverbod kan de NVWA niet geven. Aannemelijk is dat ondernemers en gasten er vanuit gaan dat het rookverbod bij iedereen wel bekend is. Aan het niet kenbaar maken van het verbod hangt een groot gevaar. Bij een eerste overtreding van het rookverbod bedraagt de boete 600 euro. Bij herhaalde overtredingen loopt de geldstraf stapsgewijs op tot een maximum van 4.500 euro.

~Frank Lindner~

Overig nieuws