Health Cuisine bij Cas Spijkers opleiding

14 februari 2014 |
Health Cuisine bij Cas Spijkers opleiding

Health Cuisine, ofwel gezonde gastronomie, is onderdeel geworden van de lessen binnen de Cas Spijkers Academie (CSA) in Twente. Hotello Nico Dingemans is als gastdocent bij de
academie betrokken vanuit zijn bedrijf Hospitality in Health, en als schrijver over Health Cuisine en het boek From Farm to Fork in Twente.

Gezond menu
Nico: “Het idee ontstond in november 2012 bij de fotoshoots voor het Twenteboek, waar de CSA met 8 pagina’s in staat. Chef Marc Meulenbelt, opleidingscoördinator bij de CSA, en ik, vroegen destijds aan drie studenten om een gezond Twents driegangenmenu te maken. Dat menu staat in het boek, met een toelichting van elke student wat de gezonde componenten zijn van hun gerecht.”

Gezonde haute cuisine
De lancering van het boek werd op 12/12/12 gevierd in het ROC van Twente locatie Almelo, en in de loop van 2013 vonden enkele gastlessen plaats. Op 4 maart 2014 koken studenten van de Cas Spijkers Academie Twente een Health Cuisine menu van zes gangen. De jonge culinaire talenten zullen 40 gasten laten proeven dat gezond en haute cuisine uitstekend samen gaan.

Twentse superfoods
Chef Marc: “De eerste Health Cuisine les was ter verkenning, en toen de studenten er enthousiast op reageerden, hebben we het verder ontwikkeld in een drietal lessen: les 1 was Health Cuisine theorie, les 2 was menu-ontwikkeling en les 3 is het ‘in praktijk brengen’ in de vorm van een uitgebreid menu dat dus op 4 maart plaatsvindt. Ik kan niet teveel verklappen maar het menu bevat gerechten met exotische ingrediënten zoals aloë vera, kurkuma en bonbons van pure chocolade (heel gezond), maar ook Twentse superfoods zoals geitenkaas, rode biet en kastanjes. De presentatie en de smaakcombinaties beloven zéér verrassend te zijn.”

Op de foto boven (vlnr): Chef Marc Meulenbelt, SVH Meesterkok Michel van Riswijk, schrijver Nico Dingemans, en CSA-student Thijs Punte.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: