Het horeca coronawoordenboek

8 mei 2020 | Thijs Jacobs

Het coronavirus waart al enige tijd rond in ons land en de genomen maatregelen hebben in economische, maatschappelijke en medische zin hun sporen nagelaten. Gelukkig levert de situatie ons wel iets op: een uitbreiding van ons vocabulaire. Na de kreditecrisis en de klimaatcrisis hebben we nu de coronacrisis, dat ons de volgende tien woorden heeft geleverd die - met enige fantasie - van toepassing zijn op de horeca:

1. Buffetangst

Waar hotelgasten en bezoekers van feesten en partijen voorheen zonder enige schroom in een rij stonden voor het buffet, kan die aanblik menigeen vandaag de dag vervullen met afschuw. Sterker nog: het is niet gewenst en niet toegestaan om zo dicht op elkaar te staan. Heeft het buffet zijn langste tijd gehad en ontstaat er bij de horecagast ‘buffetangst’? We zullen het zien.

2. Break-even-economie

De horeca heeft het zwaar. We mogen straks wel weer open, maar de maatregelen zorgen ervoor dat de omzetten van voor de coronacrisis onmogelijk behaald kunnen worden. We stellen daarom voor de anderhalvemetereconomie om te dopen tot de ‘break-even-economie’.

3. Terrasbingo

Tijdens de coronacrisis is de ‘balkonbingo’ een hype geworden. De balkons van zorgcentra waren goedgevuld tijdens dergelijke evenementen, dus waarom zou je zo’n bingo niet op je terras kunnen organiseren na 1 juni? We bereiden ons voor op de opmars van de terrasbingo!

4. Lockdownkilo’s

Met name de bediening zal straks merken dat de lockdownkilo’s zwaar wegen als er weer gewerkt mag worden. Gelukkig mogen we (als het goed is) straks weer open en worden de lockdownkilo’s er binnen de kortste keren weer afgelopen. Dat iedereen op het terras of in een horecazaak zo ver van elkaar af moet zitten, helpt daarbij natuurlijk wel een handje!

5. Raamzwaaien

Tijdens de coronacrisis werd er veel ‘geraamzwaaid’, omdat fysiek contact niet mogelijk was. De gelukkigen die straks een tafeltje hebben weten te bemachtigen in een kroeg, restaurant of lunchroom kunnen vanaf daar lekker parmantig raamzwaaien naar degenen die geen toegang hebben weten te krijgen. Lekker puh!

6. Quarantie

Je neemt quarantaine en vakantie, trekt de twee woorden samen en krijgt ‘quarantie’. Tijdens de zomerquarantie zitten de Nederlandse hotels, B&B’s, campings en vakantieparken straks mutjevol met mensen die op quarantie zijn. Ze mijden fysiek contact en nabijheid, maar vieren wél lekker vakantie, ehm, quarantie.

7. Kuchscherm

Wat een lelijk woord, we kunnen er niets anders van zeggen. Toch is het kuchscherm één van de ‘essentials’ tijdens de coronacrisis, want het beschermt personeel van winkels (en straks misschien ook horecapersoneel) tegen coronakuchers, alhoewel de meeste mensen vanwege hun hoestschaamte angstvallig zullen proberen een nies, hoest of kuch binnen te houden.

8. Anderhalvemeterpolitie

Kijk maar uit, lieve horecaondernemers. De anderhalvemeterpolizei komt straks je café, hotel of restaurant controleren op naleving van alle regels. Achtung bitte!

9. Voetgroet

Wanneer gasten in je horecazaak elkaar weer zien na al die tijd, doen ze niets liever dan elkaar een knuffel geven. Maar ho, dat mag helemaal niet! De voetgroet is een uitkomst, misschien kun jij alvast oefenen, zodat je al je gasten straks zwierig kunt verwelkomen met je voet. Misschien moet je er dan wel op letten dat je dan geen legerkisten aantrekt, want die zijn bikkelhard.

10. Niesnis

Heb jij al een niesnis of coronacorner in je zaak? Nee? Maak er dan als de wiedeweerga eentje, want waar moeten je gasten anders in hemelsnaam gaan niezen?

 

 

Wekelijks twee keer het meest actuele restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: