Horeca & de verkiezingen: VVD

27 februari 2017 | Roy Spijker
Horeca & de verkiezingen: VVD<

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. Dit is de reactie van de VVD. De antwoorden zijn afkomstig Erik Ziengs, horecawoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer en nummer 23 op de kieslijst van de partij.

Stelling 1

Mensen die kamers aanbieden via Airbnb of diners aanbieden via Airdnd, moeten worden gezien als ondernemers. Voor hen moeten dezelfde wetten en regels gelden als voor horecaondernemingen 

“Dit vind ik een lastige. Ik denk dat dit vooral per gemeente goed bekeken moet worden. In Amsterdam zijn ze naar mijn mening met een heel mooi model gekomen, waarbij een appartement maximaal zestig dagen verhuurd mag worden, aan maximaal vier mensen per keer. Let wel, de maatschappij verandert en daarmee de wereld om ons heen. Als het echt grootschalig wordt, dan moeten we eens gaan kijken of we hier dingen in kunnen aanpassen.”

Stelling 2

De boete van 1360 euro die een horecagelegenheid krijgt wanneer iemand jonger dan 18 jaar alcohol bij hem koopt, is niet terecht en moet verdwijnen 

“Nee. Die boetes zijn er niet voor niks. Het is aan de ondernemer om de leeftijd te controleren. We hebben de leeftijd nu eenmaal op 18 jaar gezet. We dragen met de hele maatschappij de verantwoordelijkheid. Wat we nu zien is dat het naleven van deze wet steeds beter gaat. Het is ook een kwestie van gewenning.”

Stelling 3

Het btw-tarief voor eten, alcoholvrij drinken en logies in de horeca moet op het lage tarief blijven

“Dat lijkt me wel. Al die btw-verhogingen op de leuke dingen van het leven hebben geen zin. Een hogere btw om gedrag te beïnvloeden zie ik ook niet zitten, dus ook geen btw-verhoging op bijvoorbeeld fastfood. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken.”

Stelling 4

De Wet Werk en Zekerheid zorgt ervoor dat werkgevers de risico’s moeten dragen. In de horeca is veel sprake van seizoensgebonden werk. Deze wet moet dus aangepast worden 

“Deze wet moet wat ons betreft terug naar de tekentafel. We willen dat het mogelijk moet worden om een contract voor een bepaalde tijd af te sluiten. We hebben liever dat iemand vijf keer een baan van een jaar heeft, dan één keer een baan van 23 maanden, wat nu veel voorkomt.”

Stelling 5

Kappers en boekhandels mogen ook alcoholische dranken aanbieden aan de klant 

“Mengvorming moet wat ons betreft mogelijk zijn. Op het moment dat een kledingwinkel ook een zithoek wil maken waar de klanten een wijntje kunnen krijgen, zien wij geen problemen. Wel moeten zij hiervoor voldoen aan dezelfde regels en wetten die gelden voor een horecaonderneming.”

Tot slot

Wat gaat de VVD doen voor de horecaondernemer?

“Ik ben bezig om aanpassingen door te voeren in de Drank – en Horecawet. Hier mogen wat zaken uitgehaald worden. Het is nu zo dat horecagelegenheden maar slechts een aantal dingen mogen verkopen. Dat is niet meer van deze tijd. Wij vinden dat het veel makkelijker moet worden om ook andere dingen te verkopen in je zaak. Daarnaast ga ik een wetsvoorstel indienen om de inrichtingseisen uit de Drank- en Horecawet te halen. Deze horen namelijk thuis in het Bouwbesluit.”

Klik hier voor het hele dossier: Horeca & de verkiezingen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Las Hotellas: "Kwaliteit zal nu boven komen drijven"

Githa van Vilsteren Githa van Vilsteren is sinds 2011 directeur van Landgoed De Wilmersberg in het Twentse De Lutte. Ze werkte voor haar carrière als hotelier onder andere als Manager Relatiebeheer voor War Child.  ...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Interview Branded Content
''We kunnen linnen gegarandeerd virusvrij maken''

Ook in wasserijen wordt er volledig volgens de richtlijnen gewerkt. Niets wordt aan het toeval overgelaten om zodoende het linnen volledig coronavrij in uw hotel te krijgen. Kimman is Director Corporate Accounts bij Blycolin, en als geen ander op de hoogte van de hoge eisen die hotels stellen aan li...

Amsterdam Opening
Pulitzer en Restaurant Jansz. weer open

Pulitzer Amsterdam heropent haar deuren. Vanaf 15 juli opent het Amsterdamse hotel aan de grachten weer voor hotelgasten en kan iedereen genieten van de verborgen binnentuin tijdens een staycation. Nu is de kans om het nog rustige Amsterdam te herontdekken. Pulitzer Amsterdam biedt een speciale p...

Longread
Wat te doen als jouw locatie kampt met ruimtegebrek

Het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gaat ongetwijfeld de Van Dale halen. Sterker nog, het zou zomaar eens het woord van 2020 kunnen worden. Gevoed door experts en de overheid realiseren we ons inmiddels dat onze maatschappij (voorlopig althans) ingericht moet worden als een anderhalve...

Accor Internationaal
Komen zakenreizen binnen 6 maanden weer op gang?

Uit nieuw onderzoek van Accor blijkt dat een derde van de zakenreismanagers in Noord-Europa van mening is dat hun zakenreisprogramma's binnen zes maanden zullen herstellen. Voornamelijk als gevolg van binnenlandse reizen. Internationale reizen zullen naar verwachting iets langer op zich wachten....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: