Horeca & de verkiezingen: VVD

27 februari 2017 | Roy Spijker
Horeca & de verkiezingen: VVD<

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. Dit is de reactie van de VVD. De antwoorden zijn afkomstig Erik Ziengs, horecawoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer en nummer 23 op de kieslijst van de partij.

Stelling 1

Mensen die kamers aanbieden via Airbnb of diners aanbieden via Airdnd, moeten worden gezien als ondernemers. Voor hen moeten dezelfde wetten en regels gelden als voor horecaondernemingen 

“Dit vind ik een lastige. Ik denk dat dit vooral per gemeente goed bekeken moet worden. In Amsterdam zijn ze naar mijn mening met een heel mooi model gekomen, waarbij een appartement maximaal zestig dagen verhuurd mag worden, aan maximaal vier mensen per keer. Let wel, de maatschappij verandert en daarmee de wereld om ons heen. Als het echt grootschalig wordt, dan moeten we eens gaan kijken of we hier dingen in kunnen aanpassen.”

Stelling 2

De boete van 1360 euro die een horecagelegenheid krijgt wanneer iemand jonger dan 18 jaar alcohol bij hem koopt, is niet terecht en moet verdwijnen 

“Nee. Die boetes zijn er niet voor niks. Het is aan de ondernemer om de leeftijd te controleren. We hebben de leeftijd nu eenmaal op 18 jaar gezet. We dragen met de hele maatschappij de verantwoordelijkheid. Wat we nu zien is dat het naleven van deze wet steeds beter gaat. Het is ook een kwestie van gewenning.”

Stelling 3

Het btw-tarief voor eten, alcoholvrij drinken en logies in de horeca moet op het lage tarief blijven

“Dat lijkt me wel. Al die btw-verhogingen op de leuke dingen van het leven hebben geen zin. Een hogere btw om gedrag te beïnvloeden zie ik ook niet zitten, dus ook geen btw-verhoging op bijvoorbeeld fastfood. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken.”

Stelling 4

De Wet Werk en Zekerheid zorgt ervoor dat werkgevers de risico’s moeten dragen. In de horeca is veel sprake van seizoensgebonden werk. Deze wet moet dus aangepast worden 

“Deze wet moet wat ons betreft terug naar de tekentafel. We willen dat het mogelijk moet worden om een contract voor een bepaalde tijd af te sluiten. We hebben liever dat iemand vijf keer een baan van een jaar heeft, dan één keer een baan van 23 maanden, wat nu veel voorkomt.”

Stelling 5

Kappers en boekhandels mogen ook alcoholische dranken aanbieden aan de klant 

“Mengvorming moet wat ons betreft mogelijk zijn. Op het moment dat een kledingwinkel ook een zithoek wil maken waar de klanten een wijntje kunnen krijgen, zien wij geen problemen. Wel moeten zij hiervoor voldoen aan dezelfde regels en wetten die gelden voor een horecaonderneming.”

Tot slot

Wat gaat de VVD doen voor de horecaondernemer?

“Ik ben bezig om aanpassingen door te voeren in de Drank – en Horecawet. Hier mogen wat zaken uitgehaald worden. Het is nu zo dat horecagelegenheden maar slechts een aantal dingen mogen verkopen. Dat is niet meer van deze tijd. Wij vinden dat het veel makkelijker moet worden om ook andere dingen te verkopen in je zaak. Daarnaast ga ik een wetsvoorstel indienen om de inrichtingseisen uit de Drank- en Horecawet te halen. Deze horen namelijk thuis in het Bouwbesluit.”

Klik hier voor het hele dossier: Horeca & de verkiezingen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Hoteltech
Annemarie van Gaal: "Ook de hotellerie kan nieuwe verdienmodellen aanboren"

Toen Wayne Gretzki, de wereldberoemde Canadese ijshockeyer, gevraagd werd naar de reden van zijn succes, antwoordde hij: “Ik skate naar waar de puck heen gaat en niet naar waar hij vandaan komt.” En zo is het. Veel ondernemers en managers borduren nog steeds voort op het verleden, op ...

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Awards Internationaal
Het Schgaguler Hotelwint de Hotel Property Award 2019

De 'Hotel Property Award 2019' ging dit jaar naar het Schgaguler Hotel in Castelrotto/Kastelruth, Zuid-Tirol. De prijs werd uitgereikt op de hotelforum-gala-avond op 9 oktober. Andreas Martin, directeur van hotelforum management GmbH, zei: "Aan de ene kant onderscheidt de prijswinnaar v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: